Döşemealtı Belediyesi, ilçede depreme karşı güvenli binalar yapılmasını sağlamak amacıyla İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi’yle protokol imzalandı. Protokole göre, Döşemealtı’nda yapılacak inşaatların statik projeleri İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi tarafından denetlenecek. Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç “Yapı Denetimi Yasası ile oda kontrolünü iptal ettiler. Deprem güvenliği için bu temel bir sorun. Bu sebeple yasaya rağmen oda kontrolünü mecbur kılıyorum” dedi.

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerden sonra yapı güvenliğine ilişkin tartışmalar yeniden başladı. Bilim insanları yaşanan yıkımın büyüklüğü sebebiyle Türkiye’de deprem güvenli şehirlerin kurulması gerektiğini belirtirken bu yönde ilk adım Döşemealtı Belediyesi’nden geldi. Yapı Denetimi Yasası’nda oda kontrolü mecburiyetinin iptal edilmesine rağmen bu şartı getirdiklerine dikkat çeken Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, bugün sosyal medya hesabında, “Döşemealtı Belediyemiz ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanlığı arasında Mesleki Denetim ve Teknik İş Birliği Protokolü imzaladık. Protokole göre; ilçemizde yapılacak inşaatların statik projeleri İnşaat Mühendisleri Odası tarafında da denetlenmiş olacaktır” açıklamasını yaptı.

STATİK PROJE NEDİR

Statik proje, zemin etüdü ve mimari projeye uygun olarak yapının büyüklüğüne ve özelliğine göre belirlenir. Statik projelerde betonarme, yığma, çelik ve benzeri yapıların türlerine göre taşıyıcı sistemleri gösterilir. Bütün kat planları, çatı planları, bunların kesitleri, detayları belirtilir ve gerekli hesaplar yapılır. Statik projeler, inşaat mühendisleri tarafından hazırlanır.