Dolar/TL bu sabah saat 08.41'de 17.4000/17.4700 seviyesinde işlem gördü. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'si ise Cuma günü 892 puana kadar yükseldi.

Bu verilere göre TL'nin Nisan başından beri değer kaybı yüzde 15, yılbaşından beri kaybı ise yüzde 24.5 seviyesinde. TCMB rezervlerinin yeterliliğinin sorgulanmasıyla TL'nin daha çok değer kaybedeceği endişeleri piyasalara hakim konumda. Bankacılar ayrıca TL'deki değer kaybını bir kamu tercihi olarak da niteliyorlar.

CDS'in 900 baz puana yakın seyri dış borçlanma maliyetini çift yaneye getirirken, düşük rezervler yeni döviz kaynağı olmadan kur politikaların uzun vadede sürdürülebilir olmadığı endişelerini getiriyor.

REZERVLER EN DÜŞÜK SEVİYEDE

Bu kapsamda takından takip edilen TCMB net uluslararası rezervleri 8 Temmuz itibarıyla 2002'den beri en düşük seviye olan 6.1 milyar dolara kadar geriledi.

İstanbul Analitics bu sabahki raporunda, "Sonuçta, matematik bize Ağustos'ta olmasa da, kış aylarında Türkiye'nin ödemeler dengesi krizine yaklaşacağını gösteriyor... Sermaye kontrolleri hayata geçmeden dolar/TL'de 20-22 düzeyini sınanması çok yüksek olasılık" görüşlerine yer verdi.

HÜKÜMET REDDEDİYOR

Hükümet sermaye kontrollerini net bir şekilde reddediyor. Ancak yine hükümet sermaye kontrolü olmadan döviz dengesinin nasıl sağlanacağı konusunda piyasaları ikna edebilmiş değil. Bu riskin, uzun süredir döviz birikimlerini artırmayan lokallerin davranışlarında değişiklik yaratıp yaratmayacağı da yakından takip ediliyor.

Piyasalarda ayrıca 'Türkiye'ye bu hafta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Rusya'dan 55 milyar dolar yeni dış kaynak geleceği'ne yönelik basında çıkan haberler de takip ediliyor. Haberlerin kurda pozitif bir etkisi bulunmuyor.