Bugün 10 Mayıs Pazartesi. Doğu Kudüs’te Ramazan ayının başından bu yana yaşanan gerilim, birkaç gündür büyük bir krize dönüştü. İsrail polisi sert saldırılarda bulunuyor, fanatik Yahudiler provokatif eylemler yapıyor. İsrail polisi sabah namazı sonrası saldırıda bulunmayı iki gündür sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistinli liderler ile görüştü, pek çok farklı ülkeden tepkiler geldi.

https://youtu.be/Sw7CDOyRWDY
(Fotoğraf: Eyad Tawil/AA)

İSRAİL’DE POLİSİN SALDIRILARI DURMUYOR

Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyen İsrail polisi, bir kez daha göz yaşartıcı gaz, plastik mermi ve ses bombalarıyla saldırdı. İsrail polisi saldırıları görüntüleyen AA kameramanı Fayiz Ebu Rumeyle'ye şiddet uyguladı, AA foto muhabiri Mustafa el-Haruf'u plastik mermiyle yaraladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yaptı. Dünyanın dört bir yanından İsrail şiddetine tepki gelirken, Hamas “İsrail bedel ödeyecek” açıklaması yaptı.

EKREM İMAMOĞLU HAKKINDA SORUŞTURMAYA İZİN YOK

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu hakkındaki “türbeye saygısızlık” soruşturmasına izin vermedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bence var” diyerek soruşturmaya destek çıkmıştı. Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş ise kendisine karşı özel bir kin ve kastın olduğunu, bunun dönemin otoriter karakterinden bağımsız olmadığını ifade etti.

Taksim Dayanışması, online olarak düzenlediği basın toplantısı ile yeniden başlayan Gezi davası sürecini değerlendirdi, “Gezi’ye sahip çıkmaya devam edeceğiz” mesajı verdi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Abdullah Gül ortak aday olmayınca Türkiye'nin 5 yıl kaybettiğini söyledi.

İÇKİ SATIŞ YASAĞINDA YENİ ADIM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre her 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarını açıkladı. İllere göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide İstanbul'da 359,99, Ankara'da 247,68, İzmir'de 161,92 oldu.

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağı ile içki satılan yerlerle ilgili yetki belediyelerden alınarak valiliklere devrediliyor. Manisa'da bir camiden yapılan “Oruç tutmayanın başı ağrısın" anonsu tepki çekti.

Fransa'nın gündeminde ise askerlerden gelen sağcı ve İslamofobik içerikli bildiriler var. Askerlerin yayınladığı ikinci bildiride, “iç savaş” ve “müdahale” uyarısı tekrarlandı. Bildirinin bu kez muvazzaf askerler tarafından hazırlandığı ve bildirinin herkesin imzasına açık olduğu duyuruldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bölgesel ve ikili sorunları görüşmek üzere bugün Suudi Arabistan'a gitti.

#dokuz8GÜNDEM Spor | ZİRVEDE KARTLAR YENİDEN DAĞITILDI

Bekir Güneş ve Burak Necip Başar, Türkiye Süper Ligi’nde geride kalan maçları canlı yayında değerlendirdi. Bekir Güneş, bugünkü #dokuz8 yazısında Yılmaz Vural’ın açıklamalarını yorumladı: “40 yılda 40 takım çalıştıran Yılmaz Vural kaç futbolcuyu dövdü?

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN DİĞER BAŞLIKLARI

Ankara’da Dr. Zeynep Erdoğan, evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Fail Mehmet Erdoğan’ın işkence yaptığı 14 yaşındaki oğlu ise yoğun bakımda. Bugün işsizlik oranı açıklandı. TÜİK verilerine göre, işsizlik yüzde 13,1; genç işsizliği ise yüzde 25 oldu. İşsiz sayısı 4 milyon 236 bin kişi olarak kaydedildi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Dünya Engelliler Haftası açıklamasında “İktidarın politikaları sorunları derinleştiriyor" dedi. Bugün 10 Mayıs Psikologlar Günü. Psikologların yaptığı açıklamalara yasal düzenleme ihtiyacı damgasını vurdu.