İsrail polisinin, işgal altında tutulan Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Filistinlilere ses bombası ve atlı müdahalede bulundu. Polisin saldırısı sonucu en az 20 kişinin yaralandığı bildirildi.

Filistinliler, Mescid-i Aksa’da kılınan teravih namazı sonrası Doğu Kudüs’te bulunan Eski Şehir’in Şam Kapısı ve çevresinde toplandı. Gerginliğin artması üzerine İsrail polisi, Filistinlileri dağıtmak için ses bombası kullandı ve atlı polisler devreye girdi. Filistinliler ise havai fişekler ve taşlarla karşılık verdi. Doğu Kudüs’ün İseviye Mahallesi ile Zeytindağı bölgesinde de Filistinli gençler, Eski Şehir bölgesinde yaşanan olaylara destek vermek amacıyla gösteri düzenledi. İsrail polisi burada da halka saldırdı.

İSRAİL POLİSİ SAĞLIK EKİPLERİNİ ENGELLEDİ

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesi çevresindeki polis müdahalesinde 20 Filistinlinin yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, 4 kişinin hastaneye kaldırıldığına vurgu yapılırken, İsrail polisinin Filistin Kızılayına bağlı sağlık ekiplerinin yaralılara ulaşmasına engel olduğu ve bir ilk yardım görevlisinin gözaltına alındığına dikkat çekildi.

SALDIRIDA AA MUHABİRİ YARALANDI

Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde de İsrail polisi, Filistinli gençlere müdahale etti. İsrail polisinin ses bombası ve atlılarla müdahalesinde, olayları izleyen Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Al-Kharouf da yaralandı. Kharouf, Filistin Kızılayına bağlı ilk yardım ekiplerince olay yerinde tedavi edildi.

DİRENİŞ GRUPLARINDAN SERT UYARI

Gazze'deki Filistinli gruplar, İsrail askerlerinin günlerdir Doğu Kudüs'teki Filistinlilere yönelik müdahaleleriyle ilgili olarak “düşman Kudüs'e ve halkına yönelik eylemlerinin bedelini ağır ödeyecek” açıklaması yaptı. Farklı direniş gruplarının askeri kanatlarını bünyesinde barındıran “Direniş Grupları Ortak Odası”nın açıklamasında, “İsrail liderlerini yanlış hesap yapmamaları konusunda uyarıyoruz. Başkentimiz (Kudüs), orada yaşayan halk ve kutsal mekanlarımız kırmızı çizgimizdir. Düşman, bunlara yönelik eylemlerin yansımalarının büyük olacağını ve bunun bedelini ağır ödeyeceğini bilsin” denildi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları da “sabrımız sınanmamalı” açıklamasında bulundu, İzzeddin el-Kassam Tugayları'na bağlı askerler uzun bir süreden sonra ilk kez Gazze sokaklarına devriye gezdi.

NE OLMUŞTU?

İsrail polisi ramazan ayının başlamasıyla birlikte Şam Kapısı önünde yer alan oturma alanlarını barikatlarla kapatmıştı. Teravih namazı sonrası söz konusu alanda oturmalarına izin verilmeyen Filistinliler, bu nedenle ramazanın ilk gününde itibaren teravih namazı sonrası Şam Kapısı’da toplanıyor. İsrail polisi Filistinlilerin bu toplanmasına engel olmak için müdahale ediyor.

İsrail güçleri, işgal altındaki Doğu Kudüs’te teravih namazı sonrası Eski Şehir bölgesindeki Bab El-Amud (Şam Kapısı) kapısı önünde toplanan Filistinlilere müdahale etti. Müdahale sırasında İsrail güçleri, bazı Filistinli gençleri gözaltına aldı bazılarını ise darp etti. ( Mostafa Alkharouf - Anadolu Ajansı )