Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu ile Çine Yaşam Platformu, Çine'de başlayan zeytin festivaline madenci şirketin sponsor olmasına ilişkin basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Çine'de bir festival düzenleniyor: 1. Çine Uluslararası Organik Memecik Zeytin ve Zeytinyağı Festivali / Memecik Fest... Aydın için, Çine için, kadim zeytin ağaçları için ne muhteşem bir iş. Sadece Memecik zeytin türünü tanıttığı için değil, zeytin ağacının taşıdığı anlamlar nedeniyle de muhteşem. Nitekim zeytin için yapılan festival,  ölmez ağacının bolluğunu / bereketini, barışı simgeler; doğaya ve insanlık kültürüne kattıklarını gelecek kuşaklara aktarır. Böylesi bir festivali sevgiyle ve coşkuyla karşılamamak mümkün değil" denildi.

"ÖLMEZ AĞACINI ÖLDÜRENLER SPONSOR OLUYOR"

"Ancak  bu festivale, ölmez ağacını öldürenler sponsor oluyor! Maalesef bu Festival'in sponsoru Kaltun Madencilik.  Festival'in tanıtım afişinde Büyükşehir Belediye Başkanı ile Çine Belediye Başkanı'nın isimlerinden evvel Güney Ege Zeytinciler Derneği Başkanı ünvanıyla madenci Osman Aydın'ın ismi yazılmış. Başka bir afişte de Mehmet Zengin Köfte'nin ismini görüyoruz. Onun sahibi de bizi yine Kaltun Maden'e götürüyor" denilen açıklama şöyle devam ediyor:

Çine Memecik Fest 3

"Sosyal demokrat" belediyelerimiz, dönmüş dolaşmış, zeytine sponsor olsun diye ağacı katledenleri bulmuş. Kabalar, Söğütçük, Harımcık'taki maden ocaklarında  zeytinleri yok edenleri!  Gökbel'deki maden ocaklarıyla ormanları ve su kaynaklarını talan edenleri! Sadece RES Projesi için dahi 160 bin çam ve zeytin ağacını kesenleri! Çine'deki maden işçilerinin slikozis hastası olmasına neden olup işçileri nefessiz bırakanları! Maden faaliyetleri ile Madran ve Gökbel dağlarını talan eden, zeytinlikleri toz altında bırakıp çürüten, yeryüzündeki iklim krizini derinleştirenleri! Tropikal meyve yetiştirebilmek için patlattıkları bombalarla yağmur bulutlarını dağıtanları...

Madenci şirket, bu festivale sponsor olarak hayat ağacının simgelediği bütün pozitif değerleri kendine mal ederek yaşama kasteden faaliyetlerini, yaşam simgelerinin arkasına saklayıp sürdürmek istiyor. İngilizce “Greenwashing” denilen, Türkçe’ye “Yeşil yıkama” olarak çevrilen, doğa katili sermaye gruplarının, kamuoyunda kirlenen imajlarını bu türden organizasyonlarla düzeltme çabasından başka bir şey değil bu. 

"YAŞAMA KASTEDENLER, YAŞAMI SAVUNAMAZ"

Kapitalistlerin  değişmez taktiği; “yeşil yıkama”: Yangınların çıkmasına neden olup yangına su taşımak gibi... Kaynağında maden çıkardığı suyun reklamını yapmak gibi... Maden işçilerini tedavisi olmayan bir hastalığa mahkum ederek aç biilaç bırakıp çocuklarına bedava okul çantası dağıtmak gibi... Oysa yaşama kastedenler, yaşamı savunamaz. Zeytini katledenler, zeytini de onun simgelediği değerleri de savunamaz. 

Çine Memecik Fest 2

Bu nedenle Memecik Festivalini coşkuyla karşılıyor, maden şirketinin bu festivale sponsor olmasını protesto ediyoruz.  Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ve Çine Belediye Başkanlığını, bu maden şirketinin sponsorluğuna son vermeye çağırıyoruz.