Mehmet YAZICI/ SAMSUN

Doğa harikası Samsun Kocadağ'da “Orman gençleştirme çalışması” bahanesiyle başlatılan ağaç  katliamı devam ediyor. Samsun Çevre Platformu Sözcüsü Mehmet Özdağ, Türkiye'de ormanların kesim hızına yetişemedikleri için kendilerini yenileyemediklerini söyledi.

HERŞEY ÇARŞAMBA’DAKİ SANTRAL İÇİN

Ortasına kurulan taş ocakları ve seyreltme çalışmalarıyla göz göre göre yok edilen Samsun Kocadağ her geçen gün biraz daha tahribata uğratılıyor. Kocadağ’da kesilen ağaçların Çarşamba’da kurulan şaibeli Biyokütle santralinde yakıt olarak kullanıldığı öne sürülürken SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ,
MDF Sanayicilerinin ve biyokütle santrallerinin bu konuda çok büyük talepleri olduğunu, yurdun dört bir yanında bu nedenle  adeta ağaç katliamı yapıldığını  öne sürdü.

0981af46-6a57-46c4-b709-bbd5b786ce61

HER YIL BİNLERCE AĞAÇ KESİLİYOR

Samsun’un Atakum ilçesinde bulunan, yaklaşık bin 350 metre rakımlı Kocadağ, dağcıların ve doğa severlerin kamp yaptığı önemli bir turizm merkezi olarak biliniyor. Kocadağ ormanları, son yıllarda taş ocakları, orman içine açılan geniş yollar, bakım ve gençleştirme çalışması adı altında yapılan kesimler nedeniyle adeta öz göre göre katlediliyor.

SÖZDE BAKIM ÇALIŞMASI  YAPILIYOR

Samsun Orman İşletme İl Müdürlüğü,  ağaç kesiminin 20 Yıllık bir planının bir parçası olduğunu öne sürerek burada bakım ve gençleştirme çalışması yaptıklarını iddia ederken Samsun Çevre Platformu SAMÇEP Sözcüsü Mehmet Özdağ ise  bunun bakım çalışması değil resmen ağaç katliamı olduğunu iddia etti.

64884f6a-6452-415e-afc8-31ad4ea2ab2a

ORMANLARIMIZ YOK EDİLİYOR

Kocadağ’da sık sık inceleme yaptıklarını ve katliamın saklanamaz boyutta olduğunu belirten SAMÇEP Sözcüsü Özdağ, gençleştirme adı altında ormanların yok edildiğini iddia ederek “Gençleştirme ve yol açma gerekçesiyle orman varlığımız yok ediliyor. Resmi kurumlardan ileri sürülen bahaneler doğru değil. Göz göre göre milli varlıklarımızı, ormanlarımızı yok ediyorlar” dedi.

İTHALAT ŞANSI TÜKENDİ

Daha önceden ithalat ile orman ürünlerinin karşılanabildiğini belirten Özdağ, "Orman kesimleri Türkiye'nin her tarafında çok korkunç bir hal almış durumda. Bunun en belli başlı sebepler, döviz kuru ile TL arasındaki makasın açılması. Türkiye'de orman ürünleri sanayisi yılda 12 milyon metreküp ürüne ihtiyaç duyuyor. Daha önce ithalat ile karşılanan ürünler, döviz kuru-TL arasındaki farkın açılması ile birlikte artık yurt dışından karşılanamıyor" dedi.

ORMANLAR KESİM HIZINA YETİŞEMİYOR

Türkiye'de ormanların kesim hızına yetişemediğini ve kendilerini yenileyemediğini ifade eden Özdağ, Dokuz8 Haber’e şunları söyledi:


"Orman sektörü üzerinden çok büyük baskı var. MDF Sanayicilerinin ve biyokütle santrallerinin çok büyük talebi var. Biyokütle santralleri sadece odun yakıyor demiyoruz ama odun atıkları direkt olarak biyokütle santrallere gidiyor. Cumhurbaşkanlığı 2018 birinci 100 günlük planında orman ürünlerinden elde edilen gelirlerin 15 milyon metreküpten 21 milyon metreküpe çıkarılması hedefi koyulmuştu. İkinci 100 günlük planda ise hedef 15 milyon metreküpten 24 milyon metreküpe çıkarıldı. Bu korkunç bir oran ve maalesef Türkiye'deki ormanlar kendilerini bu kesim hızına yetişemiyor, yenileyemiyorlar."