Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'ne bağlı 11 cezaevinde kalan tutukluların elektrik faturaları 600 ila bin TL'yi aşması üzerine itirazlar arttı. Artan itiraz sonucu tutuklulardan normal elektrik tarifesinin yaklaşık 2 katından fazla ücret alındığı ortaya çıktı. Elektrik kullanım bedeli mesken tarifesinin 2 katından fazla olan ticarethane tarifesiyle faturalandırılırken, yapılan itiraza yanıt veren Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü, bu tarifenin Dicle Elektrik Dağıtım A. Ş. (DEDAŞ) bünyesinde faaliyet yürüten Dicle Elektrik Perakende Satış A. Ş. (DEPSAŞ) ile imzalanan özel bir anlaşmaya dayandığı bilgisini paylaştı. Haziran ayı mesken tarifesi 1 kWh elektrik birim fiyatı 1,44 TL iken, Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü itiraz eden tutuklulara verdiği yanıtta DEPSAŞ'la yapılan ikili anlaşmada bu birim fiyatın 2,62 TL olduğu bilgisini paylaştı.,

ÇOCUKLARA BİLE TİCARİ TARİFE

Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü itirazda bulunan tutuklulara verdiği yanıtta, Diyarbakır, 1 Nolu T Tipi, 2 Nolu T Tipi, 3 Nolu T Tipi, 4 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumları, 1 Nolu, 2 Nolu, D Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Diyarbakır Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Diyarbakır Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nun DEPSAŞ'la yapılan ikili anlaşma ile elektrik tarifelerinin belirlendiğini kaydetti.

İKİLİ ANLAŞMAYLA BELİRLENDİ

Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü itiraza verdiği cevapta "Diyarbakır Kampüs Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü bünyesinde bulunan açık ve kapalı ceza infaz kurumlarında barındırılan tutuklu ve hükümlülerin kullanmış olduğu elektrik bedeli Dicle Elektrik Perakende Satış A. Ş. tarafından şirket ile kurumumuz arasında yapılan ikili anlaşma kapsamında uygulanan 1 kWh elektrik birim fiyatı 2,62 TL olarak belirlenmiştir" ifadelerinde bulundu.

'TİCARETHANE TARİFESİ UYGULANDI'

Konuya ilişkin tutuklu ailelerinin hukuki destek istediği Özgürlük için Hukukçular Derneği Diyarbakır Şubesi üyelerinden avukat Fırat Taşkın, Haziran ayında elektrik kullanım tarifelerinde değişikliğe giderek, ticarethane aboneliği ismini "Kamu ve Özel Hizmetler Sektörü ile Diğer" olarak değiştirdiğini, yapılan anlaşmada Diyarbakır'daki cezaevlerinde "ticarethane tarifesi" uygulandığını ifade etti.

Tutuklulara 600 ila bin TL fatura gelmesi üzerine kendilerine çok sayıda başvuru olduğunu vurgulayan Taşkın, ikili anlaşma için "Bilgi Edinme Yasası" kapsamında başvuru yaptıklarını, ancak henüz kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Taşkın, "Tutukluların yaptığı itirazlara verilen cevabı baktığımızda aslında elektrik faturalarının mesken değil de ticarethane tarifesi üzerinden faturalandığı görülüyor. Ticarethane tarifesi, mesken tarifesine göre iki kat daha yüksek bir tarifedir" diye konuştu.

RANT VE SÖMÜRÜ

Yapılan anlaşma ile cezaevlerin ticarethane olarak gösterdiğini sözlerine ekleyen Taşkın, şöyle devam etti: "Yaşanan ekonomik krizden dolayı zaten bir yoksulluk durumu söz konusudur. Bu yoksulluk durumu en çıplak biçimiyle kendini cezaevlerinde kendini gösteriyor. Çalışma hürriyeti elinden alınmış tutsakların, bu yüksek faturaları ödemekte güçlük çekiyorlar. Bu aynı zamanda aileleri de bir cezalandırma yöntemidir. İnfaz Kanunu'na baktığımız zaman cezaevleri ticarethane değil, bir ıslah yeri olarak geçiyor. Cezaevlerinin rant ve sömürü alanı olarak kullanılması pek de İnfaz Kanunu'nda yer alan ıslah, topluma kazandırma amacını yerine getirmiyor."

SÖZLEŞMENİN GEÇERSİZLİĞİ

Cezaevlerinin yasal olarak tacir sıfatı bulunmadığını hatırlatan Taşkın, şunları söyledi: "Sosyal devlet ilkesi gereğince, devletin gözetim ve denetimi altında bulunan tutsaklardan elektrik giderlerinin alınması başlı başına hukuksuz bir süreçtir. Cezaevi idaresi ve elektrik dağıtımı arasında yapılan sözleşmede cezaevi kampüsünün bir ticarethane olarak gösterilmiştir. Ancak cezaevlerinin Ticaret Kanunu'nda belirtildiği üzere tacir sıfatı söz konusu olmadığı için sözleşmede ticarethane olarak belirtilmesi sözleşmenin geçersizliğini gündeme getirir. Tam aksine diğer kamu kurumları gibi elektrik giderlerinin kamuya yükletilmesi gerekmektedir."

Taşkın, bununla ilgili hukuki süreç başlatacaklarını dile getirdi.