Diyarbakır’da DTK soruşturması kapsamında çoğunluğu avukat olan 72 kişi sabah saatlerinde yapılan ev baskınları ile gözaltına alındı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında avukatların evlerine baskın yapıldı. Aralarında Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker’in de bulunduğu 20 avukatın gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınan avukatların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’ne götürüldüğü belirtildi.

GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 72 OLDU

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük başlattığı soruşturma kapsamında çoğu avukat toplam 101 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında 72 kişi gözaltına alındı, bunlardan 24'ü ise avukat.

101 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Soruşturma kapsamında çoğu avukat toplam 101 isim hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bu kararla birlikte de Diyarbakır, Şırnak, Adıyaman ve İzmir gibi birçok kentte operasyonlar düzenlendi.

EVLERDE BULUNAN BİLGİSAYAR VE PEKÇOK MATERYALE EL KONULDU

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre baskınlarda evlerde bulunan bilgisayar, kitap ve birçok dijital materyale el konulduğu belirtildi. ÖHD Genel Merkezi, gözaltı operasyonuna ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Diyarbakır’da bu sabah aralarında derneğimiz Eş Genel Başkanı Av.Bünyamin Şeker’in derneğimiz yöneticisi ve üyelerinin de bulunduğu 15’ten fazla meslektaşımız gözaltına alınmıştır. Savunmaya yönelik saldırılara karşı dimdik duracak özgürlükçü savunmanlıktan asla vazgeçmeyeceğiz."

"AVUKATLIK PRATİĞİMİZ, MESLEĞİMİZ YARGILANAMAZ"

"Derneğimiz eş başkanı, üyelerimiz ve meslektaşlarımızın sabaha karşı yapılan baskınlar ile gözaltına alınması savunmaya yönelik baskıların artarak devam ettiğinin yeni bir örneği! Avukatlık pratiğimiz, mesleğimiz yargılanamaz!" Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu sabah saat 5 sıralarında en az 15 meslektaşımız evleri aranarak gözaltına alındı. Meslektaşlarımız DTK’daki bazı belgelerde ismi geçtiği iddiasıyla gözaltına alınmıştır” açıklaması yaptı.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLERDEN BAZILARI

Gözaltına alınanlardan isimlerine ulaşılanlar şöyle: “Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Av. Bünyamin Şeker, Abdulkadir Güleç, Eshat Aktaç, Serdar Talay, İmran Gökdere, Diyar Çetedir, Serdar Özer, Feride Laçin, Gevriye Atlı, Resul Tamur, Cemile Turhallı Balsak, Ahmet Kalpak, Devrim Barış Baran, Neşet Girasun, Sedat Aydın, Şivan Cemil Özen, İHD Adıyaman Şube Başkanı Av. Bülent Temel, Mahsum Batı ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) yöneticisi Diyar Dilek Özer ve federasyon üyesi Leyla Ayaz, TTB eski Merkez Konseyi Üyesi Şehmus Gökalp, DİVES üyesi Süleyman Okur, Bağlar Belediyesi Meclis üyesi Panayır Çelik, KHK ile kapatılan GÖÇ-DER Diyarbakır Şubesi eski eşbaşkanı Yılmaz Kan, HDP Diyarbakır il eski yöneticisi İlhami Yürek, ihraç edilen SES üyesi Ümit Çetiner, HABER-SEN üyesi Mehmet Kaçar, Şehir Plancısı Haknaz Sadak, Jinnews editörü Roza Metina, HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Berna Çelik."

İLGİLİ HABERLER

https://dokuz8haber.net/gundem/diyarbakirda-gozaltina-alinan-22-avukat-serbest-birakildi/ https://dokuz8haber.net/gundem/diyarbakirdaki-gozaltilara-tepki-bu-hukuksuzluga-artik-tahammulumuz-kalmadi/