Hükümetin “beyaz reform” kapsamında yaptığı iyileştirmelerin “doktor göçünü” durdurması bekleniyordu. Ancak, Diyarbakır Tabip Odası’nın rakamları tam tersini söylüyor. Diyarbakır’da 2021 yılında 16 doktor yurtdışına gidebilmek için “iyi hal belgesi” aldı. 2022 yılının ilk 10 ayında ise bu rakam tavan yaptı. Diyarbakır’da 10 ayda 45 doktor “iyi hal belgesi” için Tabip Odası’na başvurdu.

Türkiye geneli 2 bin 153

Türkiye genelinde yılın ilk 10 ayında 2 bin 153 hekim, belge için Türk Tabipler Birliği’ne başvurdu. Yılsonuna kadar bu rakamın 2 bin 500’ü geçmesi bekleniyor.

‘Haftada bir iki tane imzalıyoruz’

Amida Haber’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, hekimlerin yurtdışına gitme taleplerinin devam ettiğini söyledi. “Haftada bir iki tane iyi hal belgesi imzalıyoruz” diyen Turan şunları söyledi: “Hükümet hekimlerin şartlarının düzeltildiğini söylüyor ama hasta yoğunluğu halen dünya standartlarında değil. Sağlıkta şiddet devam ediyor. Maaşlarda kısmi bir iyileştirme oldu ama halen teşvik denilen performans uygulamasının isim değiştirmiş hali devam ediyor.”

Yurt dışına gidiyorlar

Doktorların halen güvensiz ortamda çalıştığını kaydeden Turan, “Çalışma ortamlarımız güvenli değil, halen yoğun çalışıyoruz” dedi. Turan, kamudan istifa eden doktorların ya özel hastanelere gittiğini ya da yurt dışına çıktığını belirterek, “Diyarbakır’da kişi başına düşen hekim ve sağlık personeli sayısı oldukça az. Özellikle kamudan istifaların, hekim ya özele geçiyor ya da yurtdışına gidiyor. Vatandaşa yansıyacaktır. Zaten kişi başına düşen hekim ve personel daha da azalacaktır. Kamudan ihraçlar oldu, üstüne istifalar ve yurt dışına gidişler artınca, hekim sıkıntısı yaşanacak” dedi.