Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sürdürülen soruşturma kapsamında sabah saatlerinde 21 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda aralarında gazeteci, avukat, siyasetçi, tiyatro oyuncusu, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin olduğu 126 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltıların protesto edildiği Diyarbakır’da, Ekinciler Caddesi'nde yürümek isteyen gruba polis müdahale etti, 2 kişi gözaltına alındı.

"İKTİDARA SESLENİYORUZ YAPTIĞINIZ BİR SEÇİM KUMPASIDIR"

Toplanan kalabalığa seslenen Yeşil Sol Partisi Eş Sözcüsü İbrahim Akın, şunları söyledi:

"Bugün burada sabah yaşanan bir operasyonla ilgili toplantı yapmaya çalışıyorduk. Her yerde söylüyoruz bu tarihi seçimle karşı karşıya kaldığımız bu ortamda her şeye rağmen, her türlü operasyona rağmen her türlü engellemelere rağmen biz burada direnerek sözümüzü söylemeye, halkımıza sesimizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Evet, bugün Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli illerimizde operasyonlar yapıldı. Sanatçılar gözaltına alındı, avukatlar gözaltına alındı, sevgili HDP Eş Genel Başkan Yardımcılarımız, örgütlerinden sorumlu eş genel yardımcılarımız gözaltına alındı. Buradan iktidara sesleniyoruz yaptığınız bir seçim kumpasıdır. Bir seçim kampanyasını bizim karşımızda gözaltına alarak yapıyorsunuz. Biz sizin karşınızda sözümüzü söylüyoruz. Halka karşı sözümüz var ve işte buradayız, sizleri 14 Mayıs’ta göndereceğiz. Bu iktidar saray rejimi, ülkede her tarafta kaybettiğinin farkında. Çürümüş tükenmiş tahammülü kalmamış bir iktidarla karşı karşıyayız. İşte görüyorsunuz burada basın açıklaması yapacağız ama her türlü engelle karşı karşıya kalıyoruz.

"BU SEÇİMDE YAPACAKLARI HER ŞEYE KARŞI BURADAYIZ"

Altını çizerek bir kez daha söylemek istiyorum sahada gördüğümüz açıkça şudur: Hem Diyarbakır’da hem bölgenin her tarafında Yeşil Sol Parti adı altında kurduğumuz güçlü ortak ittifakımızla bu iktidarı göndereceğimizi artık Türkiye de, dünya da biliyor. Dünyaya da Türkiye’ye de sesleniyoruz; bu seçimde her türlü zorbalığa karşı her türlü provokasyona karşı her türlü darbeye karşı ve yapacakları her şeye karşı buradayız. Artık güvenlik güçlerine de başka güçlere de sesleniyorum; 14 Mayıs sonrasını düşünün ve yaptığınız her şeyin hesabını soracağımızı bilin."

"BU OPERASYON GÖZDAĞI VE TEHDİTTİR"

HDP Merkez Yürütme Kurulu da yazılı bir açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. HDP’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Tarihinin en büyük seçim yenilgisinin arifesinde olan AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde yargı eliyle gerçekleştirilen saldırıda aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, üyelerimiz, gazeteciler, hukukçular ve sanatçıların da bulunduğu 100’den fazla kişi gözaltına alındı. Bu operasyon sandıkları ve halkın iradesini çalma operasyonudur. Bu operasyon topluma ve onun siyasi tercihlerine açık bir gözdağı ve tehdittir. Seçim sandıklarını koruyacak, hukuksuzluklarla mücadele edecek olan avukatların, kamuoyunu bilgilendirecek gazetecilerin, AKP ile sahada mücadele eden siyasetçilerimizin eş zamanlı olarak hedeflenmiş olması tesadüf değildir. Bu tehdit ve şantaj düzeninin sona ermesini isteyen, yıllardır uygulanan hukuksuzluklarla hesaplaşma iradesi gösteren herkesi bu saldırılara karşı açık tutum almaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz. Biz buradayız ve mutlaka kazanacağız."