Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kayyumu Vali Münir Karaloğlu ve yönetimi, "Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı"nda usulsüzlük yaptı. Kayyum yönetiminin, duyurusunda yasal zorunluluk bulunan sınavdan, sadece hükümete yakınlığıyla bilenen Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası'nı (BEM-BİR-SEN) haberdar ettiği öğrenildi.  

YASAL ZORUNLUK YERİNE GETİRİLMEDİ

Belediye, personellerin görevde yükselmesi ve unvanlarının değiştirilmesi için yapılan Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı'nın başvuru duyurusunu 15 Ocak'ta askıya çıkarma kararı aldı. Ancak belirlenen 15 günlük yasal süre içinde başvuru duyurusu askıya çıkarılmadı. Başvuru tarihinin sona ermesinden sonra, 1 Şubat'ta mesai bitiminden sonra başvuru duyurusu sadece belediyenin ana panosuna asıldı. Başvuru duyurusu, 2 Şubat'ta mesainin başlamasıyla birlikte panodan kaldırıldı. 

BAŞVURUCULARIN TAMAMI BEM-BİR-SEN'Lİ

Kayyum yönetimi, süre bitiminden sonra askıya çıkardığı sınav başvurusu için BEM-BİR-SEN yönetimini, süre dolmadan önce haberdar ettiği öğrenildi. Bunun üzerine BEM-BİR-SEN Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Abdullaziz Arı, BEM-BİR-SEN Diyarbakır Büyükşehir İşyeri Temsilcisi Nedim Erik'in de aralarında olduğu 40 BEM-BİR-SEN üyesi, 29'u müdürlük olan 40 kadro için süre dolmadan başvuru yaptı. 

Belediye yetkilileri, duruma tepkilerin yükselmesi üzerine, sınav duyurusunun 15 gün öncesinden panoya asıldığını iddia etti. Yaşananlardan rahatsız olan BEM-BİR-SEN üyesi 8 kişinin ise, sendikalarından istifa edip Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası’yla (TÜMBEL-SEN) iletişime geçti.  

KONU YARGIYA TAŞINACAK

Konuya dair Mezopotamya Ajansı ile görüşen TÜMBEL-SEN Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Mehmet Candar, kayyum atamaların en önemli nedenlerinin kadrolaşma ve rant olduğunu söyledi. Candar, "Halkın iradesi olan seçilmiş belediye eşbaşkanlarının görevinden alınıp, yerlerine kayyımların atanmasıyla birlikte yüzlerce üyemiz bir gece de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle kamu görevinden ihraç edilip açlığa mahkum edildi. İhraç olmayan üyelerimiz ise sürekli sürgün baskı ve mobbinglere maruz bırakıldı. Tüm bunların nedeni ise belediyelerde yapılacak yolsuzluk, kadrolaşmayı engelleyecek emekçileri kriminalize edip istediklerini rahatça yapabilmekti" dedi. 

Candar, "Hata bu yolsuzluk ve kadrolaşmalardan dolayı kayyımlara kayyım atandı. Bugün bu sınav duyurusunda yaşananlar tamda bu kadrolaşmanın sonucu. Bunun yakın örneklerinden biri Antalya'dan Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi'nde özel kalem müdürü olarak işe başlatılan bir AKP'li yakını, kadrosunu aldıktan sonra tekrar Antalya'ya döndü. Bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde sadece kişiye özel müdürlük, teknikerlik, mühendislik kadroları açıldı ve kimsenin haberi olmadan oldubittiye getirilmek istenen bir sınav yapılacak. Yaşanan bu hukuksuz durum için yargı yoluna başvuracağız, bunun takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.