Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 1915 olaylarına dair yapılan “Büyük felaketin acısını paylaşıyoruz” başlıklı açıklaması nedeniyle Diyarbakır Barosu’na soruşturma açtı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Diyarbakır Barosu 1915 olaylarının yıl dönümü olan 24 Nisan'da bir bildiri yayımlamıştı. Başsavcılık Diyarbakır Baro Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri hakkında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan soruşturma başlattı. Diyarbakır Barosu’nun 45. ve 46. Dönem Yönetim Kurulları da, son dört yılda 1915 olaylarının yıldönümü nedeniyle yaptıkları açıklamalardan dolayı yargılanıyorlar. Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Nahit Eren, Soruşturmayla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Diyarbakır Barosu’nun herkesin ifade hürriyetini sonuna kadar savunurken baskılar ve soruşturmalar nedeniyle kendi ifade özgürlüğünü sınırlamayacağını söyledi:

"ERMENİ HALKINA UYGULANAN VAHŞETE İLİŞKİN HAKİKATİN AÇIĞA ÇIKMASI ADINA ELİNDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRDIR"

Diyarbakır Barosu açıklamasında, iki bin beş yüz sene boyunca dili, kültürü, sanatı, mutfağı ile medeniyetin en güzel parçalarından biri olan Ermeni toplumunun artık bu topraklarda yaşamadığını hatırlatmış ve hangi adla olursa olsun, felaket ve acının değişmeyeceğini söylemiş ve ‘’Yüz yıl önce Anadolu’da iki milyonluk nüfusa sahip, Diyarbakır nüfusunun üçte birini oluşturan bu kadim halk bu topraklardan zorla koparıldı. Dostumuz, sırdaşımız, komşumuz olan yüzbinlerce Ermeni tehcir yolunda İttihat ve Terakki yönetiminin desteği ve kontrolü altında öldürüldü yahut ölüme terk edildi. Ermeni toplumuna karşı işlenen ve inkâr edilen suçun utancıyla yüzleşme, işlenen suçların delillerinin ortaya çıkarılması ve yeryüzüne dağılmış Ermeni komşularımızın ruhlarının huzura ermesi için ‘hakikatin açığa çıkarılması’ sürecinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Diyarbakır Barosu bir hukuk örgütü olmanın sorumluluğuyla; söz konusu dönemde yaşananların ve kardeş Ermeni Halkına uygulanan vahşete ilişkin hakikatin ortaya çıkması adına elinden geleni yapmaya hazırdır” açıklamasında bulunmuştu.