Erdoğan'ın Baro ve meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceğine yönelik açıklamalara tepki gösteren Diyarbakır Barosu, 130 bin avukatla direneceklerini açıkladı.

Diyarbakır Barosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baro ve bazı meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirileceği yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Baro tarafından yapılan açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın iki gün önce yaptığı, “Avukatlık yasasına ilişkin değişiklik gündemimizde yok” şeklindeki açıklaması hatırlatıldı. Salgın mücadelesinde yurttaşların evlere hapsedilerek sosyal devlet ilkesinden yoksun bırakılarak ve kaderlerine terk edildikleri vurgulanan açıklamada, “İktidarın bunu fırsat bilerek avukatlık kanununda değişiklik yapmaya yeltendiğini büyük bir ibretle izliyoruz” ifadelerine yer verildi.

"HUKUK DEVLETİNİN TABUTUNA ÇAKILAN SON ÇİVİ"

OHAL sürecinde tüm muhalif sivil toplum örgütlerinin KHK'lar ile hukuksuz bir şekilde kapatıldığı, yargı ve medyanın iktidara bağımlı hale geldiği, akademinin özgür düşünceden arındırıldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Son olarak da yurttaşların adalete erişmesine, demokratik bir gelecek ve hukukun üstünlüğü için mücadele eden barolara da el atmasını ‘hukuk devletinin tabutuna’ çakılan son çivi olmuştur. Bu operasyonun aralarında baromuzun da bulunduğu bazı baroların ifade özgürlüğü ve demokratik tepki kapsamındaki açıklamalarından dolayı gündeme getirilmiş olması, baroların yanı sıra tüm muhalif örgütlere gözdağı olarak değerlendiriyoruz" denildi.

"BAROLARI VESAYET ALTINA ALMAYI HEDEFLEMEKTEDİR"

Açıklamada, iktidarın yaşamın her alanına müdahale ettiği belirtilerek, şöyle denildi: "Bu değişiklikle baroları da hükümetin bütün politikalarını kayıtsız şartsız destekleyen ve alkışlayan koroya dahil etmeyi planlamaktadır. Bu amaçla çoğulculuğu, farklı fikirleri boğan bir sistemin son taşları da döşenmektedir. Tekçi politikaların son halkası olarak ‘tek sesli topluma’ baroları da eklemlemeyi ve vesayet altına almayı hedeflemektedir."

"HER TÜRLÜ ÇABAYI VE DİRENİŞİ GÖSTERECEĞİZ"

Türkiye halklarının bireysel ve kolektif hakları ile avukatlık mesleğinin hakkını korumayı sürdüreceklerinin vurgulandığı açıklamaya, şöyle devam edildi: "Sivil toplumu ve baroları boğmayı hedefleyen bu tasarının yasallaşmaması konusunda bağımlı yargının, bağımsız savunucuları olarak, susmayacağız. 130.000 meslektaşımız ve dostlarımızla birlikte her türlü çabayı ve direnişi göstereceğiz."