İHD kurucularından Av. İsmail Hakkı Çakmak, LGBTİ+ bireyleri hedef alan açıklaması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman hakkında suç duyurusunda bulundu.

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) kurucuları arasında yer alan Avukat İsmail Hakkı Çakmak, LGBTİ+ bireyleri hedef alan açıklaması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve tepki gösterenlere soruşturma açan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman hakkında suç duyurusunda bulundu. Çakmak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, Erbaş ve Kocaman’ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturulmasını istedi.

"ANAYASAL GÖREVLE ALAKASI YOK"

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın konuşmasının Anayasa ve yasal görev ve yetkileriyle alakası olmadığını belirtilen suç duyurusu dilekçesinde, "Başkanın kendisi bir doktor değildir, sağlık mensubu değildir, özelde sağlık bilimi konusunda bir eğitim ve uzmanlığı da söz konusu değildir. Diyanet İşleri Başkanı'nın herhangi bir gerek yok iken, üstüne vazife bir durum da söz konusu değilken, yapmış olduğu şikâyetimize konu konuşması zamanlama açısından anlamlıdır. Masum veya sıradan bir açıklama değildir. Nitekim derhal siyasilerin 'Diyanete karşı olmak, devlete karşı olmaktır' şeklindeki siyasi yaklaşım ve söylemlerini gündeme getirip oturtmuş olan sipariş bir konuşmadır" ifadeleri yer aldı.

"BAŞSAVCI ERBAŞ’A SAHİP ÇIKTI"

Konuşmanın düşmanlıklar yaratma gibi sonuçlar doğurduğu ifade edilen dilekçede, "Diyanet İşleri Başkanı dini siyasete alet edemez. Diyanet İşleri Başkanı ahlaki ölçüler koyamaz, insanların yaşam tarzını belirleyemez, yön vermeye kalkışamaz. Aynı yasaklar ve kurallar Cumhuriyet Başsavcısı için de geçerlidir. Ama başsavcılık, Diyanet İşleri Başkanı’nın yasa ve hukuk dışı söylem ve eylemlerine anında sahip çıkarak derhal ve res’en Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatmıştır. Kendisi Diyanet İşleri Başkanının hamisi midir ki hemen onu koruma altına almaya çalışmıştır" denildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Diyanet İşleri Başkanı hakkında soruşturma açması gerekirken, herhangi bir incelemeye dahi gerek duymadan Ankara Barosu hakkında soruşturma başlatarak görevini kötüye kullandığını ve yetkisini aştığını belirten Çakmak, Ali Erbaş ve Yüksel Kocaman hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

ANKARA BAROSUNUN SUÇ DUYURUSUNA RET KARARI

Ankara Barosu'nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkındaki suç duyurusuna ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından soruşturmaya yer olmadığına dair karar verildi.