DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi masasına oturmayan ve sendikalı 3 işçinin işine son veren, sendikalı diğer işçileri de sürgüne yollayan Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'na, DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi ve Genel İş Sendikası Antalya Şube Başkanı Vedat Küçük sert tepki göstererek, Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu'nun işçive sendika düşmanlığına son vermesini istedi.

Vedat Küçük, yaptığı yazılı basın açıklamasında şunları dile getirdi:

"

SENDİKAMIZ DİSK/GENEL İŞ İLE TOPLU SÖZLEŞME MASASINA OTURMAYAN, İŞÇİLERİ SENDİKADAN İSTİFA ETTİRMEYE ÇALIŞAN, İSTİFA EDENLERE RÜŞVET VEREN, ÜYELERİMİZ ÜZERİNDE BASKI UYGULAYAN KUMLUCA BELEDİYESİ ŞİMDİ DE;

SENDİKAMIZDAN İSTİFA ETMEYEN İŞÇİLERİ SÜRGÜN ETMEYE BAŞLADI VE 3 ÜYEMİZİ İŞTEN ÇIKARTTI.

ARTIK SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ!

KUMLUCA BELEDİYESİ BAŞKANI MUSTAFA KÖLEOĞLU’NA SESLENİYORUZ:

 İŞÇİ VE SENDİKA DÜŞMANLIĞINA SON VER!

İNSANLARIN EKMEKLERİ İLE OYNAMA! İŞTEN ÇIKARDIĞIN İŞÇİLERİ DERHAL İŞE GERİ AL!

TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN ANAYASA VE YASALARINA UY!

MENSUBU BULUNDUĞUN PARTİNİN İLKE VE PROGRAMINA UYGUN DAVRAN!

KUMLUCA HALKINA VE EMEKÇİLERİNE VERDİĞİN SÖZLERİ TUT!

AÇIKÇA İLAN EDİYORUZ:

HAKLI TALEPLERİMİZ KARŞILANANA, İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER İŞLERİNE GERİ DÖNENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK, HAKSIZLIĞIN HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ!

Değerli halkımız;

Bugüne kadar yaşananları kısaca hatırlatmak isteriz.

Kumluca Belediyesinde çalışan kadrolu işçiler Sendikamız DİSK/GENEL-İŞ’e üye oldu.

Sendikamız Bakanlıktan toplu sözleşmesi yetki belgesi aldı ve işvereni görüşmeye çağırdı.

Belediye Yönetimi Sendikamızla toplu iş sözleşmesi görüşmelerine hiç oturmadı.

Belediye Başkanı, CHP İl ve İlçe Yönetimlerinin, Meclis üyelerinin, milletvekillerinin uyarılarına rağmen tutumunu değiştirmedi.

Sendikamıza üye olanlar üzerinde baskılar uygulandı ve sendikadan istifa ettirilmeye çalışıldı.

Sendikadan istifa edenlere rüşvet niyetine maaşlarına zam yapılırken üyelerimize asgari ücret verildi.

Belediye çalışan işçilerin çoğunluğu sendikamızdan istifa etmedi.

Sendikamız 29.08.2022 tarihinde yasal grev kararını alarak üyelerimiz ile beraber belediye binasına astı.

Çalışma Bakanlığı 7 Eylül tarihinde işyerinde grev oylaması yapma kararını taraflara bildirdi.

31.08.2022 tarihinde aralarında sendika temsilcimizin de olduğu 8 üyemiz Temizlik işlerine sürgün edildi.

01.09.2022 tarihinde 3 sendika üyemiz hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldı.

BELEDİYE YÖNETİMİ SUÇ İŞLİYOR

Sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkı Anayasal ve yasal haktır.

Ayrıca, Türk Ceza Kanunu’nun 118. Maddesi sendikal faaliyetleri engellenmesi karşısında yaptırımlar getirmiştir.

“Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Kumluca Belediyesi Başkanı ve bürokratları açıkça suç işlemektedir. Sendikamız en kısa zamanda sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaktır.

İŞVEREN EŞİT DAVRANMA BORCUNU İHLAL ETMİŞ VE İŞÇİLER ARASINDA AYRIMCILIK YAPMIŞTIR.

İş Kanunu işverenin çalışanları arasında eşit davranma borcunu düzenlemiş ve ayrımcılık yapmasını kesin olarak yasaklamıştır. Buna maruz kalan işçiler ayrımcılık tazminatı talep edebilirler ve ayrımcılığa maruz kaldığı her hakkı talep edebilirler. Ayrıca kamu görevini ifa eden başkan ve yöneticiler de hukuksuz uygulamalarından dolayı kamuyu zarara uğratmaları nedeniyle doğacak tazmin ve zararlardan şahsen sorumludur.

Kumluca Belediyesi’nde çalışan işçiler arasında yıllardır ayrımcılık yapılmaktadır. Sendikamız geçmiş dönem dahil olmak üzere tüm üyelerimiz için ayrımcılık tazminatı davasını en kısa zamanda açacaktır.

İŞVEREN TEK TARAFLI OLARAK İŞÇİLERİN İŞ SÖZLEŞMESİNDEKİ HAKLARI VERMEMİŞ VE ORTADAN KALDIRMIŞTIR.

İşçilerin yıllar önce kazanmış olduğu haklar belediye yönetimince keyfiyetle ortadan kaldırılmış hatta işçilerin günlük ücretleri bile tek taraflı olarak düşürülmüştür. Bugüne kadar işçilerin belediyeden birçok alacağı bulunmaktadır. Bu konuda da yine başkan ve yöneticilerin şahsi sorumluluğu bulunmaktadır.

İşçilerin geriye dönük alacaklarının son kuruşuna kadar ödenmesi için yasal süreç başlamıştır.

ÖZETLE;

Keyfiyetle belediyeyi yöneten, emeğin değerini yok sayan, sendikal hak ve özgürlükleri hiçe sayan bir belediye yönetimi ile karşı karşıyayız. İkramiyelerin ödenmediği, işçilerin günlük ücretlerinin yasaya aykırı bir biçimde işveren tarafından düşürüldüğü, fazla mesai ve tatil günleri çalışmalarının da ödenmediği kuralsız çalışmanın ve emek sömürüsünün hakim olduğu bir anlayış ile karşı karşıyayız.

Sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışında işçilerin hak ettiği insanca yaşayabileceği bir ücreti vermek ve sendikal hak ve özgürlüklere saygı duymak bir zorunluluktur.

Sendikamızdan istifa etmeleri için işçilere baskı yapan Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu’nun, seçim öncesi söylediği; “sendikasız işçi kardeşlerimizin hepsinin sendikal haklarını kazanması için mücadele edeceğiz, bunlar için size söz veriyorum.” sözünün gereğini yerine getirmesi için bir kez daha hatırlatıyoruz.

Sendika olarak çiğnenen sendikal hak ve özgürlükleri, işten çıkarılan üyelerimizi, sürgün edilen arkadaşlarımızı yani yaşanan tüm olumsuzlukları;  belgeleri, kayıtları ve kanıtları ile beraber yargıya taşıyacağız.

Taleplerimiz kabul edilinceye kadar da mücadelemizi daha da büyüteceğiz."