Ekim ayında üç aylık mücadele programı açıklayan DİSK, “Gelirde Adalet Vergide Adalet” kampanyasını bu hafta sokaklara taşıyor. DİSK Yönetim Kurulu üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, #dokuz8Haber’e asgari ücrete dair taleplerini ve mücadele programlarını anlattı, “Yüzde 40'ın altında bir asgari ücret zammının işçilerin yarasına merhem olma şansı yok” dedi.

HABER: ESRA TOKAT

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) zammı merakla beklenen asgari ücret zammı konusunda “bütün ücretlerde asgari ücret kadar bölüm için tüm vergilerin ve kesintilerin sıfırlanmasını”, yani asgari ücretin “net olarak” ödenmesini talep ediyor. Yarın (11 Kasım Perşembe) günü DİSK Bölge Temsilcilikleri tarafından ülke genelinde basın açıklamaları yapılacak. DİSK Yönetim Kurulu Üyesi, Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, Türkiye'de ekonomik koşulların işçi sınıfı ve emekçi halklar açısından giderek zorlaştığını belirterek, son birkaç ayda yoğunlaşan zamlara dikkat çekiyor. “Akaryakıttan, temel tüketim maddelerine, doğal gazdan vergilere kadar pek çok alanda zam uygulandı. İşçi sınıfı giderek yoksullaştı. Sermaye için her türlü kararı alanlar emekçi halk için zamları geri alamaz mı? Tabii ki alabilir.” diyen Aslan, bu yüzden “Vergide adalet, gelirde adalet” kampanyasında “asgari ücretin insan onuruna yakışır” bir düzeyde olmasını talep ettiklerini söylüyor.

seyit aslan

İŞ YERİ  EYLEMLERİNİN ARDINDAN BASIN AÇIKLAMALARI

1 Kasım-5 Kasım arasında DİSK'in örgütlü olduğu bütün iş yerlerinde eylem yaptıklarını kaydeden Aslan, yarın da 7 bölgede DİSK'e bağlı sendikaların katılımıyla Bölge Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müdürlükleri önünde taleplerini gündeme getireceklerini belirtti. "İşsizlik ve yoksulluk emekçileri büyük bir cendere altına alıyor ve baskılıyor" diyen Seyit Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sefaletin daha da büyüdüğü bu ülkenin bir gerçeği. İktidarın buna karşı açıkladığı bir takım ekonomik programlar ile yaptığı şey işçi sınıfının ve emekçinin ürettiği kaynağı sermayenin kasasına aktarmak, üretimi yapan işçilerin ise gelirden en az payı almasını sağlamak.”

“ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN”

Geçen yıl ekonomik nedenlerle pek çok intihar yaşandığını ifade eden Gıda-İş Genel Başkanı Aslan, “Aç kalan insanlar, geçimini sağlayamadıkları için psikolojik sorunlar yaşayan insanlar oldu ve olmaya da devam ediyor. Bu dönemde insanlar temel gıda maddelerine bile ulaşmakta güçlük çekerken öbür tarafta da iktidar tarafından kollanan sermaye kesimi kârını artırıyor" diye konuştu. “Oysa biz işçi sınıfı olarak ürettiklerimizden, hak ettiklerimizden, kazandıklarımızdan pay almak istiyoruz. İnsanca yaşamak ve insanca çalışmak istiyoruz” diyen Aslan, Türkiye'deki vergi sisteminin adaletsiz olduğunu vurguladı: “Asgari ücretten gelir vergisi alınmamasını istiyoruz. Emekli maaşının en az asgari ücret kadar olmasını talep ediyoruz. Temel gıda ürünlerinden vergi alınmamasını istiyoruz. Yapılan bu zamların geri alınmasını istiyoruz.”

“YÜZDE 20’LERDE ZAM GERÇEKÇİ DEĞİL”

İktidar cenahından gelen “asgari ücrete en üst noktadan zam yapılacak” açıklamalarını da yorumlayan Aslan, bu açıklamalarla mücadelenin önünü kesilmek istendiğini ifade etti. “Mücadele etmeden sermayenin ve iktidarın emekçi halklara vereceği hiçbir şey yok” diyen Seyit Aslan, asgari ücrete yapılacak zammın bir lütuf olamadığının altını çizdi. Seyit Aslan, şu talepleri dile getirdi: “Bu işçilerin ve emekçilerin ürettikleri karşısında alacakları hakları. Dolar ve zamlar karşısında eriyen bir asgari ücretten bahsediyoruz. Raflarda insanların elini yakan rakamlar varken asgari ücrete yapılacak zammın yüzde 20'lerde telaffuz edilmesi gerçekçi değil" diyen Aslan, “Şu an enflasyon en az yüzde 40. Yüzde 40'ın altında bir asgari ücret artışının işçilerin ve emekçilerin yarasına merhem olma şansı yok. Ayrıca asgari ücrete sadece yüzde 40 zam yapılması da yeterli değil, daha önce de dediğimiz gibi asgari ücretin vergi dışında bırakılması gerekli.”

DİSK’İN TALEBİ 19 KASIM’DA AÇIKLANACAK

Sermayenin tepesine çöküp vergi alınmazken, işçilerin tepesine çökülerek vergi alındığını hatırlatan Seyit Aslan, işçilerden, emekçilerden alınan vergilerin de bu şirketlere teşvik olarak verildiğini dileg etirdi. “Vergide adalet” derken az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini söylediklerini aktaran Aslan, “Bir asgari ücretli işçinin patrondan daha fazla vergi vermesi bu ülkenin bir ayıbıdır” dedi.

DİSK'in belirlediği asgari ücret zammı talebinin 19 Kasım'da Ankara'da açıklanacağını belirten Seyit Aslan, 2022 kışını DİSK olarak 'kara kış' şeklinde nitelendirdiklerini söyledi ve şunları ekledi: “Mücadele ile durumu değiştirecek bir örgütlenme ve müdahale olmazsa işçiler ve halk açısından bir kara kış olacağı çok açık. Bu kara kışın bahara dönüşmesi ve güneşli bir yaza dönüşmesi için yapacağımız tek bir şey var, o da bu ülkede işçi sınıfının, emekçi halkın ve baskı gören herkesin ortak bir şekilde mücadele etmesidir.”

ASGARİ SÜREKLİ OLARAK ERİDİ

2022 asgari ücretin belirlenmesinde Aralık ayı enflasyon oranı belirleyici kriter olacak. Yaklaşık 8 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret 2022 ocak ayı ile birlikte belli olacak. 2016 başında net asgari ücret 445 dolara karşılık gelirken 2020’de 390 dolara kadar gerilemişti. 2021 yılı için belirlenen net 2 bin 826 olan asgari ücret ise yılın başında yaklaşık 381 dolarken şu an yaklaşık 288 dolar. Net 2 bin 826 lira olarak hesaplanan asgari ücretin yeni yılda en az 3 bin 500 lira, en çok 4 bin 500 lira aralığında belirlenebileceğini varsayılıyor.

2021’e girerken asgari ücret yüzde 21.56 artarak, 2.325 liradan, 2.826 liraya 501 liraya çıkmıştı. 2020’ye girerken yüzde 15.03 artan asgari ücret 2.021 liradan 2.325 liraya yükselmiş ve 304 lira artmıştı. 2019’a girerken ise yüzde 26.06 artan asgari ücret: 1.603 liradan 2.021 liraya çıkmış ve 418 lira artmıştı. Net olmamakla birlikte sızan bilgilere göre, net 2 bin 826 lira olarak hesaplanan asgari ücretin yeni yılda 3 bin 500 liraya yükselebileceği konuşuluyor.