DİSK üyeleri, torba yasaya karşı birçok kentte açıklama yaparak, “İşçi düşmanı hükümet haklarımızı gasp edecek. Biz meydanlardayız, kıdem tazminatımıza dokundurtmayacağız” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Meclis’te görüşmeleri devam eden ve “torba yasa” olarak bilinen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”ne karşı İzmir, in geri çekilmesi İzmir, Adana, Mersin ve İstanbul’da ortak açıklama yaptı.

“TORBA YASA GERİ ÇEKİLSİN”

DİSK’in torba yasaya karşı “Direne direne kazanacagiz: Torba yasa geri cekilsin!” başlıklı açıklaması şöyle: “İşçi sınıfı başta olmak üzere halkımız işsizlik, hayat pahalılığı, pandeminin etkileriyle mücadele ederken ve üzerine Ege bölgemizde büyük bir yıkım ve can kaybı yaratan deprem felaketi yaşanmışken işçilerin haklarına el uzan bir yasa teklifi karşımıza çıkarılmıştır. Bu yasa teklifine göre 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçiler için koşulsuz olarak belirli süreli sözleşme yapılabilecek. Belirli süreli sözleşme geçici işçiliktir. Belirli süreli sözleşme kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadan çalışmaktır. Belirli süreli sözleşme güvencesiz çalışmaktır. İktidara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sesleniyoruz: İşçiler arasında yaşa göre ayrımcılık uygulamak adaletsizdir, Anayasa’ya aykırıdır. Genç işçilerin ve zaten EYT sorununun mağduru olan 50 yaş üstü işçilerin haklarına el uzatmaktan hemen vazgeçin.

“HALKA KARŞI SORUMLULUĞUNUZU UNUTMAYIN”

Ülkenin pandemi gibi, deprem gibi, hayat pahalılığı gibi, işsizlik gibi bu kadar ciddi sorunları varken TBMM’den beklenen işçilerin haklarını gasp edecek yasalar değil; işimizi, aşımızı, geçimimizi, sağlığımızı koruyacak tedbirler almasıdır. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına onay verecek her vekil tarihe adını affedilmeyecek bir vicdansızlık ile yazdıracaktır. Milletvekillerine sesleniyoruz: Halka karşı sorumluluğunuzu unutmayın. Küçük bir azınlığın çıkarı için, işçilerin haklarını, geleceğini yakmayın. Genç işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, emeklilik hakkını yok eden, işçiler arasında yaş ayrımı yaparak bir kısmını feda eden bir girişime verilen onay, hiç çıkmayacak bir kara leke olarak tarihe kazınacaktır. Bu teklife onay veren her milletvekili seçmenine, hatta kendi ailesine, çocuklarına, torunlarına dahi bunun açıklamasını yapamayacaktır. İşçiler ve çocuklarımız, hatta torunlarımız bu yapılan haksızlığı, hukuksuzluğu, vicdansızlığı hep hatırlayacaktır. Tüm milletvekillerini haklarımızı korumaya, istisnasız bütün sendikaların karşı olduğu, bu dayatmadan vazgeçmeye davet ediyor ve ‘milletin vekili’ olarak asli görevinizin halkın ve emekçilerin yaşamsal çıkarlarını korumak olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

“MEYDANLARI DOLDURMAYA KARARLIYIZ”

Bugün Meclis’te görüşmelerine yeniden başlanacak olan bu kölelik yasaları geri çekilmelidir. DİSK’in Türk-İş’in ve Hak-İş’in ortak bir irade gösterdiği bu konuda, haklarımız ve çocuklarımız için gereğini yapmak hepimizin boynunun borcudur.  Bu yasa teklifinin geri çekilmemesi halinde bugüne kadar ortaya koyduğumuz iradeyi daha da büyüteceğimize, üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere demokratik direnme hakkımızı kullanacağımıza kimsenin şüphesi olmasın. Bir kez daha altını çiziyoruz: Bu yasa teklifi bugün meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız. Tüm emek örgütlerini ve tüm dostlarımızı köleliğe karşı bu iradeye güç vermeye çağırıyoruz.”

İZMİR

İzmir'de Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticileri de destek verdi. "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Birleşe birleşe kazanacağız" ve "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarının atıldığı açıklamada, ortak açıklama DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı tarafından okundu.

ADANA

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği’nin Heykelli Park'ta yaptığı açıklamaya, işçiler, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Emek Partisi (EMEP) yöneticileri katıldı. DİSK’in açıklaması, Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu tarafından okundu.

MERSİN

DİSK'e bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) Mersin Şubesi’nin sendika binası önünde yaptığı açıklamaya, siyasi parti, ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra işçiler katıldı. Açıklamayı, Genel İş Mersin Şubesi Başkanı Kemal Göksoy yaptı.

İSTANBUL

DİSK’in İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Barbaros Parkı’nda yaptığı açıklamaya, birçok sendika üyesi, Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı. Açıklamada, “Çocuklarımın hakkına, emeklilik hakkıma, kıdem tazminatıma dokunma“ yazılı pankart açıldı, “Kıdem tazminatına dokunmak genel grev sebebidir” ve “Çocuklarımızın emekliliğine dokunma” yazılı dövizler taşındı. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, yasayı işçi düşmanı olarak tanımladı. Yasanın işçilerin hayatını olumsuz yönde etkileyeceği konusunda Meclis’te görüşmeler yaptıklarını belirten Serdaroğlu, ancak olumlu bir geri dönüş yapılmadığını söyledi. İşçilerin, iktidarın basın kanalları üzerinden kandırıldığını dile getiren Serdaroğlu, “Kıdem tazminatlarınızı teminat altına alacağız diyorlar, yeni düzenlemeler yapıyorlar ama Kıdem tazminatı fonu ile ilgili gerçekleri gizliyorlar. İşçilerin hayatını karartacak gerçekleri gizliyorlar” dedi. Serdaroğlu, yürütülen süreçle patronların güvence altına alınmak istendiğinin altını çizdi. Serdaroğlu, torba yasada işçiler için yararlı madde olmadığına dikkat çekerek, “İşçileri kandırmaya çalışıyorsunuz, işçilerin size inandıklarını mı sanıyorsunuz? 25 yaş altı 50 yaş üstü dedikleri şey bugün hiçbir iş yerinde sendikalı olmayan, işçilerin asgari ücrete mahkum edildiği ve Selçukluoğlu’nun ortaya koymuş olduğu bir reçetedir. Hükümet o reçeteyi anayasanın eşitlik ilkesine aykırı şekilde yasaya geçirmeye çalışıyor. Her zamanki gibi hukuksuz yollara başvuruyor” ifadelerini kullandı.

“İŞÇİLERİN DURUMU TOZ PEMBE DEĞİL”

İktidarın kazanılmış haklara dönük izlediği saldırı politikasına da değinen Serdaroğlu, “İşçi düşmanı hükümet haklarımızı gasp edecek. Ama bizim varlığımızı unutmasınlar, biz meydanlardayız. Kıdem tazminatımıza dokundurtmayacağız. Bugün yaptıkları konuşmalar ülkenin ne kadar tozpembe olduğu yönünde. İşçilerin durumu tozpembe değil, her gün ölüyoruz. Yandaş medya üzerinden işçi dostu olmayan zihniyetler üzerinde karanlık zihinlerini pazarlıyorlar, biz tüm bunları teşhir ediyoruz” diye konuştu