DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından Adli Yıl Açılış Töreni’nin Saray’da yapılmasının ardından "Demokratik Bir Ülke, Herkes İçin Adalet" başlığıyla düzenlenen basın toplantısı  TTB'de gerçekleştirildi. Toplantıya, DİSK Genel Başkanı Dr. Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman ve TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül katıldılar.
“Demokratik bir ülke, herkes için adalet” başlığıyla hazırlanan ortak metni Arzu Çerkezoğlu okudu. “Herkes için adalet” isteminin, kararlı ve gür bir sesle dillendirilmeden, uğruna mücadele edilmeden olmayacağını ifade eden Çerkezoğlu, “Kadını, erkeği; Türk’ü Kürt’ü; işçisi işsizi; esnafı köylüsü; genci yaşlısı bir araya gelmeden dikkate alınmıyor. Adaletsizliğinin üzerine oturduğu sömürü ilişkilerine itiraz eden güçlü bir emek hareketi olmadan, demokrasi talebi de adalet talebi de etkisiz kalıyor” dedi.
‘ADALET MÜCADELESİNDE KARARLIYIZ’
Türkiye’de artık geliştirilecek bir demokrasiden, niteliği ve hızı arttırılacak bir adalet mekanizmasından söz edilemeyeceğinin altını çizen Çerkezoğlu, 2010 Anayasa referandumu ile başlaya süreç ile en büyük tahribatının demokrasi ve adalet sisteminde olduğunu vurguladı.  Çerkezoğlu, “Kişiler değişse de yargının iktidar savaşındaki gücünü gören anlayış adalet sisteminde hegemonyasını geliştirerek korudu. DİSK; KESK; TMMOB ve TTB olarak bu gerçekliğe teslim olmayacağımızı, her türlü baskıya rağmen ülkemiz için demokrasi, halkımız için adalet mücadelesini büyütmeye kararlı olduğumuzu buradan ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KAYYUM ATANMASINI KABUL ETMİYORUZ’
“Demokratik bir ülke ve herkes için adalet istemenin zamanıdır” diyen Çerkezoğlu şunları söyledi: “Adalet mekanizmasına tarikatların hakim olmasını, iktidarın siyasi taleplerini yerine getirmeyen hakim ve savcıların ibret-i alem olsun diye sürgüne gönderilmesini ya da görevlerinden alınmasını kabul etmiyoruz. İktidar partisince beğenilmeyen seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eliyle iptal ettirilmesini, iktidar partisinin kazanamadığı illerde belediye başkanlarının yerine defalarca kayyum atanmasını kabul etmiyoruz."
‘ORTAK MÜCADELE PROGRAMI HAZIRLANMALI’
Yaşanan tüm hukuksuzlukların ülkede yaşayan 82 milyon insanı etkilediğini ve adalete herkese lazım olacağını belirten Çerkezoğlu, “‘Adli Yıl Açılış Töreni'nin saray müştemilatında yapılmasının,  açılış gününden itibaren adaletin, iktidarın himayesinde ve icazetinde olduğunu simgeleyeceğini görüyoruz” diye belirtti.
Türkiye’de bu adalet mekanizmasını daim kılacak, denetleyecek bir demokratik işleyişe ihtiyacı olduğuna değinen Çerkezoğlu, “Demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük ve emek mücadelesini temel alan örgütler olarak yargı sisteminin baştan sona yenilenmesi ve demokratikleştirilmesi konusunda ısrarcıyız. Bunun için ortak bir mücadele programını zaman geçirmeden hazırlaması gerektiğini düşünüyoruz. Bütün kişi ve kurumları, ‘demokratik bir ülke ve herkes için adalet’ mücadelesine omuz vermeye, bulunduğu yerden ses çıkarmaya, adalet talebini güçlü bir talep haline getirmek için yapılacak olan toplantılara, konferanslara, mitinglere, eylem ve etkinliklere katılmaya davet ediyoruz.”