HDP’yi ziyaret eden DİSK, KESK, TMMOB ve TTB adına konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik “ortak mücadele” vurgusu yaparak dayanışma duygularını iletti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), kayyum atamaları nedeniyle Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. KESK Eşbaşkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB MYK üyesi ve Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Selçuk Uluata, TTB Merkez Konseyi Başkanı Sinan Adıyaman’ı, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ile beraberindeki heyet karşıladı. Basına kapalı gerçekleşen ziyaret yarım saat sürdü. Ardından heyetler HDP Genel Merkez’inde ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, dört kurumun dayanışma ziyaretlerinin önemli olduğunu belirterek, “Türkiye’de artan şiddeti meşrulaştıran tüm uygulamaların son bulmasını istiyoruz” dedi.

‘BİR DARBE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

19 Ağustos’ta Türkiye’nin kara bir güne uyandığını belirten Temelli, “Aslında sadece belediye başkanlarının görevden alınması kayyım atanması ile karşı karşıya değiliz. Karşı karşıya olduğumuz şey bir darbedir. Bir darbe mekaniğinin sürekliliğidir. Kayyımsız yönetemeyen, OHAL’siz yönetemeyen iktidarın yarattığı baskıdır zulümdür. Kayyıma karşı çıkmak aslında bir insan hakları mücadelesidir. Bir demokrasi, hukuk mücadelesidir. Devletin hukuktan uzaklaştığı, demokrasiden kaçtığı bir süreçte ısrarla hukuk devleti mücadelesidir” şeklinde konuştu.

‘KAYYUMLAR 3 KENTLE SINIRLI KALMAYACAK’

Kayyum zihniyetin herkesin kapısını çalacağını ifade eden Temelli, “Kayyumlar Mardin’de, Van’da, Diyarbakır’da sınırlı kalmayacak. Bu ülkeye demokrasi ve barış gelene kadar dayanışmamızı, ortak irademizi alanlarda, iş yerlerimizde var olduğumuz her yerde büyüteceğiz” dedi.

BOZGEYİK: KAYYUMLARI KABUL ETMİYORUZ

Temelli’nin ardından kurumlar adına KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik söz aldı. Bozgeyik, kayyum atamalarını ve belediye eş başkanları ile meclis üyelerinin görevden alınmalarını kabul etmediklerini ifade etti. Halkın seçme ve seçilme hakkının gaspı olarak gördüklerini belirten Bozgeyik, “Türkiye uzun süreden beri anayasasızlık süreci ile karşı karşıya. 15 Temmuz süreci, yöneticilerimize de sendikal hak ve özgürlüklerimizi kullanmamızdan dolayı, barışa dair tutumuzu paylaşmamızdan dolayı yüzbinlerce kamu emekçisinin hukuksuz bir şekilde işlerinden edildiği bir süreci yaşadık” dedi.

‘AKP MESAJ VERİYOR’

Bozgeyik, barışın egemen hale gelmesi noktasında ortak mücadele yürüttüklerini ifade ederek, “AKP uyguladığı bu politikalar, hukuksuz uygulamalarla anayasaya, hukuka seçme seçilme hakkına olan inançsızlığı geliştirmek istiyor. Doğal olarak da öteden beri kayyım atamalarıyla Türkiye’ deki tüm muhalif kesimlere yönelik baskı uygulamalarını devam ettireceği mesajını veriyor. Bizler Diyarbakır’a, Mardin’e ve Van’a atanan kayyımların bu uygulamadan hükümetin vazgeçmesini, görevden alınan belediye başkanları ve meclis üyelerinin yeniden görevlerine atanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

CHP’YE ZİYARET

Bozgeyik,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceklerini, görüşmede hukuksuz uygulamaya yönelik ortak bir tutum sergilemeleri gerektiğini ifade edeceklerini sözlerine ekledi.

‘BELGELERİ MÜFETTİŞLERE VERECEĞİZ’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kayyum hediyeleri ile ilgili “teftiş yaptırdığı” yönündeki soruya Temelli, şu yanıtı verdi: “Belgeler ortada. Sayıştay denetimi yapıldığında Sayıştay kayyımların yolsuzluğunu çok net ortaya koymuştu. Bunun gereğini yapmayan İçişleri Bakanı var. Bu dönemde yapılmış yolsuzluklara rağmen aynı valiyi Mardin’e kayyım olarak atadı. Belgeleri tabi ki müfettişlerle de paylaşırız. Bu valiyi görevden alması gerekiyor Vali diyor ki her gelene ben hediye verdim diyor. Ortada farklı iki açıklama ile karşı karşıyayız.”

‘SAADET PARTİSİ İLE GÖRÜŞECEĞİZ’

HDP Genel Merkezi’nde bulunan 3 büyükşehir belediye eşbaşkanının her hangi bir görüşme planlarının olup olmadığı yönündeki soruya ise Temelli, “Belediye eşbaşkanlarımızın programı var Avrupa Birliği Delegasyonu ile. Başka programları da olacak. Biz de bugün öğleden sonra Saadet Partisi ile görüşeceğiz. Bir çok yapı ile görüşmelerimiz var bu görüşmelerimiz 19 Ağustos’tan önce planlanmıştı, demokrasi ittifakı çerçevesinde bütün kamuoyunu demokrasi meselesinde inisiyatif almaya davet ediyoruz” şeklinde yanıtladı. Kaynak: MA