DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Bu sözleşme şiddet ve taciz türlerinden arınmış bir çalışma hayatını temel insan hakları çerçevesinde ele alıyor ve taraflara uygulama anlamında sorumluluk yüklüyor. ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye hükümeti tarafından da onaylanması için Kasım 2021’den bu yana bir mücadele yürütüyoruz. Sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması için yürüttüğümüz bu mücadeleyi bugün TBMM’ye ve özellikle de sürecin bir muhatabı olan Çalışma Bakanlığı’na taşıyacağız. Birazdan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşeceğiz, önerilerimizi, hazırladığımız dosyayı kendilerine ileteceğiz ve bir an önce adım atılmasını isteyeceğiz” dedi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bugün DİSK Genel-İş Genel Merkezi’nde ‘ILO 190 Sözleşmesi Uygulansın’ talebiyle basın açıklaması yaptı. Çerkezoğlu, ILO tarafından hazırlanan 190 sayılı şiddet ve tacize karşı yasa teklifini bugün TBMM’ye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Meclis’te grubu olan siyasi partilere ileteceklerini ve destek isteyeceklerini açıkladı. İstanbul’daki bombalı saldırıyı kınayan Çerkezoğlu, özetle şunları söyledi:

“Bu saldırıyı şiddetle lanetliyoruz. DİSK olarak şunu da söylüyoruz ki Türkiye bunu hak etmiyor, Türkiye’nin barış içinde huzur içinde yaşayacağı, kardeşliğin egemen olduğu bir emeğin Türkiye’si için mücadelemizi vermeye devam edeceğiz.

Bugün ILO’nun pandemiden önce kabul edilen işyerlerinde şiddet ve tacize karşı 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye tarafından da onaylanması talebiyle yürüttüğümüz mücadelenin yeni bir aşamasındayız. Kadınlar olarak bizler toplumsal hayatın her alanında çok ciddi eşitsizlik ve ayrımcılıklar yaşıyoruz. Bu toplumsal cinsiyet eşitsizliği her geçen büyüyor. Toplumsal ve ekonomik sorunlar var olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini daha da derinleştirerek kadınların evde sokakta işyerinde maruz kaldığı şiddeti de ne yazık ki artırıyor.

“SÖZLEŞME ÇALIŞMA HAYATINDA ŞİDDET VE TACİZİ ÖNLEME, KORUNMA PROSEDÜRLERİNİN OLUŞTURULMASI VE FARKINDALIK ÇALIŞMALARININ YAPILMASI KONULARINDA KAPSAMLI ÖNERİLER SUNAN ÖNEMLİ BİR STANDART”

Kadınların yaklaşık üçte biri hayatlarında cinsel yada fiziksel şiddete uğrarken Türkiye’de sadece son 3 yılda 900 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü biliyoruz. Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan şiddet ve tacizle karşı karşıya kalan kadınlar için iş yerlerinin ve çalışma hayatının da güvenliği olmadığını biliyoruz. ILO’nun 190 sayılı sözleşmesi bizim için önemli. Sözleşme çalışma hayatında şiddet ve tacizi önleme, korunma prosedürlerinin oluşturulması ve farkındalık çalışmalarının yapılması konularında kapsamlı öneriler sunan önemli bir standart. Bu sözleşme şiddet ve taciz türlerinden arınmış bir çalışma hayatını temel insan hakları çerçevesinde ele alıyor ve taraflara uygulama anlamında sorumluluk yüklüyor. Hem bu yönüyle hem de şiddeti açık biçimde ve tüm boyutlarıyla tanımlamasıyla hem de kayıt dışı çalışanları da içine alan geniş kapsamıyla ve aynı zamanda ev içi şiddeti de tanımlamasıyla şiddet ve tacizi ortadan kaldırması için önemli bir yol haritası çiziyor.

“ILO 190 SAYILI SÖZLEŞMENİN TÜRKİYE TARAFINDAN ONAYLANMASI BUGÜN TBMM’YE VE ÇALIŞMA BAKANLIĞI’NA TAŞIYACAĞIZ”

DİSK olarak çalışma hayatından şiddet ve tacizin ayrımcı uygulamalarının ortadan kalkması ve ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin Türkiye hükümeti tarafından da onaylanması için Kasım 2021’den bu yana bir mücadele yürütüyoruz. Sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanması için yürüttüğümüz bu mücadeleyi bugün TBMM’ye ve özellikle de sürecin bir muhatabı olan Çalışma Bakanlığı’na taşıyacağız. Birazdan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile görüşeceğiz, önerilerimizi, hazırladığımız dosyayı kendilerine ileteceğiz ve bir an önce adım atılmasını isteyeceğiz. Ardından bugün ve yarın Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerle, iktidar ve muhalefet partileriyle bir araya geleceğiz ve ilgili dosyayı onlara da sunacağız, ILO 190’nın onaylanması için siyasi partileri göreve çağıracağız.

‘Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizi Önleme Politika Belgesi’ni hazırladık DİSK olarak. Kadınların yaşadığı şiddet ve tacizi bir insan hakları ihlali olarak kabul ediyor, cinsiyete dayalı şiddet ve tacizi de kapsayacak şekilde her türlü şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma ortamının sağlanması amacıyla hazırladığımız bu politika belgesindeki tüm maddeleri de hayata geçirmeyi taahhüt ediyoruz.

“190 SAYILI ŞİDDET VE TACİZE KARŞI SÖZLEŞMESİ ONAYLANMALI TÜRKİYE HÜKÜMETİ TARAFINDAN VE ETKİN BİR BİÇİMDE UYGULANMALIDIR”

Bir gece yarısı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasını biz DİSK’li kadınlar olarak asla kabul etmiyoruz. 6284 sayılı yasanın da etkin bir biçimde uygulanmasını istiyoruz. 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO’nun 190 sayılı şiddet ve tacize karşı sözleşmesi onaylanmalı Türkiye hükümeti tarafından ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır. Kadınların toplumsal hayatın bir bütünün de eşit bir biçimde yer alabilmesi ve kuşkusuz çalışma hayatına, istihdama, iş gücüne katılabilmesinin önündeki bütün engellerin kaldırılabilmesi için de mücadele veriyoruz. Kadınların çalışma hayatının katılımının önündeki en önemli engel olan kadına özgü işler olarak tarif edilen işleri kadının üzerinden alarak toplumsal bir bakış açısıyla ele alacak bir politikaya ihtiyaç var.”

“ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜ ÖNEMLİDİR NE KADAR OLDUĞU DEĞİL”

Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

“Asgari ücret süreci son derece önemli Türkiye’de, dünyanın hiçbir yerinde asgari ücret bu kadar çok konuşulmaz. Çünkü Türkiye’de açlık sınırının altına gerilemiş olan asgari ücret bir ortalama ücret. Biz asgari ücreti konuşurken Türkiye’de çalışanların ortalama ücretini konuşuyoruz. Milyonlarca işçinin, emekçinin yaşam koşullarını konuşuyoruz. O nedenle asgari ücretin belirlenme süreci deyim yerindeyse devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme sürece, asgari ücretin alım gücünün korunması ve en azından bir evde iki kişi çalıştığı zaman o eve bir yoksulluk sınırı kadar gelir girmesini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Aralık ayında asgari ücret rakamını paylaşacağız. Asgari ücretin alım gücü önemlidir ne kadar olduğu değil.”