MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

DİSK Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Arif Kutlu, "Bu koşullarda emeklilere yapılacak zam iki ekmek, bir litre sıvı yağ, bir ev kirasının on beşte biri anlamına gelecektir. Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 7 bin 785 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 25 bin 365 TL iken en düşük emekli maaşının zamlı halinin dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır" dedi.

DİSK Emekli-Sen Samsun Şubesi İlkadım ilçesi Süleymaniye geçidinde bugün emekli maaşlarına yapılması beklenen zamlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan DİSK Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Arif Kutlu, "Bilimsel ve objektif değerlendirmeler ışığında hesaplanmayan dört işleme takla attırılarak açıklanan bu enflasyon rakamları ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtmaktadır. Bu veriler, işçiler, memurlar ve emekliler için yoksullaşma, alım gücünün sürekli ve şiddetli biçimde düşmesi anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı.

"HERKESİN İNSAN ONURUNA YARAŞIR ÜCRETE HAKKI VAR"

DİSK Emekli-Sen Samsun Şube Başkanı Arif Kutlu şunları söyledi:

"Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun kabul ettiği insan hakları evrensel beyannamesinin 23. maddesine göre herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır. Herkesin herhangi bir ayrım gözetmeksizin eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır. Çalışan herkesin kendi ve ailesi için insan onuruna yaraşır düzeyde adil ve elverişli ücretlendirilmeye hakkı vardır. Herkesin çıkarını korunak için sendikalaşmaya veya sendikaya üye olmak hakkı vardır. Asgari değil insanca yaşam için ücret ve sosyal haklar istiyoruz. İnsan haklarıyla insandır. Her ne kadar henüz 3 Ocak 2023’te açıklanacak olan enflasyon rakamlarıyla emeklilerin geriye dönük 6 aylık enflasyon oranında alacağı zamlar netleşecekse de bugün açıklanan verilerin ışığında emekliler için tablonun yine karanlık kalacağı görülüyor. Bilimsel ve objektif değerlendirmeler ışığında hesaplanmayan dört işleme takla attırılarak açıklanan bu enflasyon rakamları ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtmaktadır. Bu veriler, işçiler, memurlar ve emekliler için yoksullaşma, alım gücünün sürekli ve şiddetli biçimde düşmesi anlamına gelmektedir."

"EMEKLİLERDEN ÜÇ KURUŞ ZAMLA ÖLÜM KALIM MÜCADELESİ VERMESİ BEKLENİYOR"

Diğer yandan TÜİK’in açıkladığı yüzde 2,88 artış oranına karşın ENAG’ın enflasyon hesaplamasına göre aylık enflasyon yüzde 4,24 oranında artmıştır. Yine ENAG’a göre 2022 yılının ilk 11 ayında enflasyon yüzde 125,43 olarak gerçekleşmiştir. Bugün resmi enflasyon oranları ile gerçek enflasyon oranları arasındaki bu fark göz önünde bulundurulduğunda, Aralık 2022 enflasyon oranlarının da açıklanmasıyla bizlerin maaşlarına yapılacak zamlar, bir emeklinin refah düzeyini arttırmak bir yana; bir günlük pazar alışverişini ya da bir ilaç parasını dahi karşılayacak durumda olmayacaktır. Bu koşullarda emeklilere yapılacak zam iki ekmek, bir litre sıvı yağ, bir ev kirasının on beşte biri anlamına gelecektir. Bugün dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 7 bin 785 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 25 bin 365 TL iken en düşük emekli maaşının zamlı halinin dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır.

"YOKSULLUĞUN SEBEBİ ONLARI BİZ DE MEYDANLARDA, SANDIKTA YENERİZ"

Öyleyse emeklilerin, daha ellerine geçmeden daha ceplerine girmeden eriyen üç kuruşları ile ölüm kalım mücadelesi vermeleri beklenmektedir. Bizler, işçinin, emeklinin cebinden alarak zenginleşenlerin 14 milyona yakın emekli ve hak sahibi yurttaşa topyekûn saldırmaya devam edenlerin başvurduğu bu ayak oyunlarına göz yummuyoruz. Bildiriyoruz: bizlerin yaşam hakkını gasp edecek düzeyde yaratılan bu yoksulluğun sebebi olanları meydanlarda da sandıkta da yeneceğiz. Biliyoruz bu ülkede emekliler, insan onuruna yakışır yaşam mücadelesi için DİSK Emekli-Sen çatısı altında örgütlenmeye, mücadelemize ses olmaya devam ettikçe soframızdaki ekmeği çalanların döneminin biteceği, güneşin sofrasının kurulacağı günler yakındır."