DİSK-AR Araştırma Bülteni’nde Türkiye’de gelir adaletsizliğinin daha da derinleştiği, TÜİK’in yeni açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’nın 2020 sonuçlarına göre ekonomik krizin adaletsizliği daha da artırdığı vurgulandı.

DİSK-AR’ın aktardığı rapora göre, “en zengin yüzde 10’luk grubun ortalama geliri en yoksul yüzde 10’luk grubunkinin 15 katı”nı oluşturuyor. Türkiye Avrupa ülkeleri içinde gelir eşitsizliğinin en fazla olduğu ülke olurken, kadınların geliri ortalama gelire oranla yüzde 17 daha düşük gerçekleşiyor.

ZENGİN-YOKSUL UÇURUMU DERİNLEŞİYOR

Türkiye’de hem toplumsal sınıflar arasında hem cinsiyete göre eşitsizlik artış eğilimini sürdürüyor. En zengin yüzde 10’luk grup ile en yoksul yüzde 10’luk grup arasındaki makas açılmaya devam ediyor. Son 10 yılın en yüksek düzeyine gelen bu farkı gösteren Gini katsayısı da Türkiye’de sistemli biçimde artıyor. Resmi verilere göre, işveren gelirleri çok daha hızlı biçimde artıyor.

2010 yılında erkeklerin ortalama hane halkı fert geliri kadınlarınkinden yüzde 31,2 oranında fazla olurken, ücretli kadın ve erkekler arasındaki gelir uçurumunun açılma eğilimi sürüyor. 2010 yılında ücretli erkeklerin ortalama hanehalkı fert geliri kadınlarınkinden yüzde 14 fazla iken 2019 yılında yüzde 18’e yükseldi.

YOKSUL SAYISI 24 MİLYONA YAKLAŞTI

DİSK-AR Bülteni’nde yoksul sayısının 23 milyon 704 bine ulaştığı ve yoksulluk oranının yüzde 29 olduğu dile getirildi. Aynı şekilde yoksulluk oranı bir yılda yüzde 28,5’ten yüzde 29’a yükseldi. 2019’daki ekonomik krizin etkilerini gösteren bu veriler, henüz pandeminin yıkıcı etkilerini içermiyor.