Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, ocak ayına ilişkin geçici dış ticaret rakamlarını açıkladı. Buna göre, ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,4 artışla 19,4 milyar dolar olurken; ithalat yüzde 21 yükselişle 33,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Türkiye’nin ocak ayı dış ticaret açığı böylelikle, 14,3 milyar dolar ile rekor seviyeye yükseldi.

Bakan Muş, ocak ayı dış ticaret rakamlarına açıklarken, ihracat artışına dikkat çekerek, bunun büyük bir başarı olduğunu söyledi. İthalattaki yüksek artışta da enerji faturalarının etkisi olduğuna işaret eden Muş'un konuşması şöyle:

"ELDE EDİLEN BAŞARIDA SİYASİ İSTİKRARIN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR: Dünyadaki ekonomik gelişmeler, küresel yatırımları da zayıflatıyor. Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. Büyüme oranlarında ihracatın payı giderek artıyor. Açıklanan rakamlar dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde elde ettiğimiz başarının göstergesidir. Elde edilen başarıda Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın önemi büyüktür. Bu siyasi istikrar, ihracatın önünü açan politikalarla ihracatçımıza ufuk açmış ve ihracatçılarımız dünyanın geniş coğrafyalarına Türk mallarını ulaştırmıştır. Bu noktada ihracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. Bu minvalde yeni pazarlar bulmak için ticari diplomasi faaliyetlerimize yoğun şekilde devam ediyoruz.

FELAKET SENARYOLARININ AKSİNE BİZLER BU ÜLKENİN GÜCÜNE VE POTANSİYELİNE İNANIYORUZ: Geçtiğimiz günlerde TİM heyetiyle birlikte Venezuela'ya oldukça faydalı bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada gerek bizim muhataplarımızla yaptığımız toplantıların gerekse iş insanlarının gerçekleştirdiği ikili iş görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Bizler ihracatımızın önünü açacak bu etkinliklere önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz. İhracatçımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Birilerinin çizdiği felaket senaryolarının aksine bizler bu ülkenin gücüne ve potansiyeline güveniyoruz. İhracatımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Türkiye önemli bir üretim üssüdür, 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur.

OCAK AYINDA İHRACAT ARTTI: İhracatımız geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk yarısında da devam ettirmiş ve en yüksek ocak ayı ihracat rakamlarına ulaşmıştır. Ocak ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolara ulaştı.

İTHALATTA ENERJİ FATURASI ARTTI: Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatımız ocak ayında 33,7 milyar dolar olurken, bu rakamın dörtte birinden fazlası enerji ithalatı kaynaklıdır. Enerji fiyatlarındaki yüksek seyrin ithalatımıza etkisi, geçmiş yılların enerji ithalatı verilerine bakıldığında daha iyi anlaşılmaktadır. Nitekim, 2023 ocak ayı enerji ithalatı 2021 yılının aynı ayına göre yüzde 238 oranında artarak 8,8 milyar dolar düzeyine yükselmiştir.

ALTIN İTHALATINDAKİ YÜKSELİŞ İTHALATTAKİ ARTIŞTA ETKİLİ OLDU: Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Ocak ayında toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 733 artarak 5,1 milyar dolara yükselmiştir.

KÜRESEL OTOMOTİV PİYASASI CANLANIYOR: Geçen yıl çeşitli sektörlerde yaşanan yarı iletken tedarikine ilişkin sıkıntıların hafiflemesiyle küresel otomotiv piyasasının canlanmaya başladı. Bu durumun otomotiv ithalatımıza yüzde 47 oranında artış olarak yansıdı. Öte yandan, paritenin (euro/dolar) dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Ocak ayında parite etkisi nedeni ile yaklaşık 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşmiştir.

HİZMET İHRACATI VE 83,6 MİLYAR DOLAR OLDU: Dış ticaret verilerimizi paylaşırken hizmet ihracatımıza da ayrı bir parantez açmak istiyorum. Hizmet gelirlerimiz 2022 ocak-kasım döneminde seyahat ve taşımacılık gelirlerinin yüksek katkısıyla artış göstermiş ve 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İthalat ocakta 33,7 milyar dolar oldu. Altın ithalatındaki yükseliş de ithalatta etkili oluyor. Parite etkisiyle 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşti. Hizmet ihracatı 83,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

EKONOMİDE ZOR BİR DÖNEM BİZLERİ BEKLİYOR: Önümüzdeki dönemde küresel ekonomide zor bir dönem bizleri bekliyor. Özellikle en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa ekonomilerinde görülen zayıf talep ihracat üzerinde önemli bir risk yaratmaktadır. Bu nedenle her fırsatta dile getirdiğimiz gibi ihracatçılarımızın alternatif pazarlara yönelmesini önemli gördüğümüzü bir kez daha belirtmek istiyorum."

Basın toplantısının ardından Bakan Muş, Twitter'dan da yaptığı açıklamada, "Rekorlarla kapattığımız 2022 yılı ardından, 2023 yılının ilk ayında da ihracatımız yüzde 10,4 artış göstererek 19,4 milyar dolar ile en yüksek ocak ayı değerine ulaşmıştır. Üreten Türkiye vizyonumuz doğrultusunda var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz" bilgisini verdi.