Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal, Gazimağusa’daki kadınlara özel konferansta kullandığı iddia edilen ifadeler nedeniyle tepkilerin odağına yerleşti. Ünsal, 9 Ocak Pazartesi günü O. Fazıl Polatpaşa Camii konferans salonunda "Aile
Okulu Seminerleri" dizisi kapsamında verdiği "İslam'da Evliliğin Eşlere Tanıdığı Hak ve Yüklediği Sorumluluklar" konulu konferansında, evliliğin İslam dinindeki önemini ve yeri ile erkeğin ve kadının birbirlerine karşı olan sorumluluklarını aktarmıştı.

Bugün Kıbrıs gazetesi dün Ünsal'ın konferansta yaptığı konuşmasının içeriğini yayımlayarak, Ünsal'ın ağzından olduğu iddiasıyla "Kedimiz Var Deyip Çocuk Yapmıyorlar" manşeti atmıştı. Gazete, Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın konferanstaki konuşmasına ait olduğu iddia edilen bölümlerden bazılarını da yayımlamıştı:

"Bir kızın dengi çıkınca bekletmeden hemen evlendirmek gerekir.
"Dinimiz nikahlanın sayınız artsın, çoğalın der. Muhammed’in ümmeti kalabalık olsun, onun için evlenin der…
"Bazıları evleniyor yıllar geçiyor hala çocuk yok, neden? Kedimiz var! Olur mu ya evlenmenin sebebi çoğalmak, üremek. Keyif yapın diye değil!
"Evlenen erkek hanımına bakmak zorundadır, bakamayacaksan evlenmeyeceksin.
"Hayat müşterektir diyerek çalışmak olmaz. Kadın, erkeklerin yanında çalışıyor, onu bunu yapıyor. Mecbur mu kadın bunlara katlanmaya?
"Barınma, giyinme ve sağlık giderlerini karşılamak da erkeklerin görevi.
"Başörtüsü alacak; 150 bin liraya da var 15 liraya da var. Erkeğin hangisine gücü yetiyorsa onu alacak.
"İnsanlar çoğalmak için evlenir. Dolayısıyla bir kadın kocasının yatak davetine icabet etmek zorundadır. İhtiyacı karşılanacak.
"Kocasının dışındaki bütün erkeklerden uzak duracak. Zinhar haramdır. İffetini korumak zorunda.
"Kocasının malını koruyacak, hainlik etmeden malına sahip çıkacak. Kocası işe gidince ‘anne çamaşırları getir de burada yıkayalım’ demeyecek.
"Bir kadın evliliğin 10’uncu yılına kadar ne kadar değişirse o kadar. Bir daha değişmez. En tehlikeli dönem evliliğin ilk yıllarıdır.
"Artık evlilikler pahalı, hanımlar çok pahalı. Eskiden dört tane alıyorlardı, bir tanesi olmasa üç tane daha vardı.
"Allah evli kulunu bekar kulundan daha çok sever. Allah’ın en sevmediği şey boşanmaktır.

Bugün Kıbrıs, bugün de "Ünsal’dan İmamlara Kadınlar İçin Talimat" başlığıyla manşetten verdiği devam haberinde, "Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal’ın kadınlarla ilgili sözlerinin ‘fetva’ olduğu öğrenildi. Ünsal’ın, bütün imamlara bu sözlerin kadınlara anlatılması için talimat verdiği, yapmayanlar için soruşturma yetkisini kullanacağı belirtildi." iddiasını paylaşmıştı.

TEPKİLER..
Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ünsal'ın konferanstaki ifadeleri nedeniyle Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve bazı sendikalardan tepkiler yükseldi. Öne çıkan açıklamalardan bazıları şöyle:

CUMHURİYETÇİ TÜRK PARTİSİ (CTP) GENEL BAŞKANI TUFAN ERHÜRMAN: "Din İşleri Başkanı'nın Mağusa'da kadınlara yönelik bir seminerde sarf ettiği ve basında yer alan sözler asla kabul edilemez. Kadını eşit kabul etmeyen, 'ikinci
sınıf' gören, araçsallaştıran, aşağılamaya varan bu ifadeler herhangi birisi tarafından değil, devlet adına görev icra eden Din İşleri Başkanı tarafından kullanılmıştır. Bu ülkede Din İşleri Başkanlığı'nın böyle bir zihniyetle yönetilmesi
mümkün değildir. Bu ülkeyi yönettiğini iddia edenlerin bunu görmezden gelme hakkı yoktur!"


HALKIN PARTİSİ (HP) GENEL BAŞKANI KUDRET ÖZERSAY: "Kadınları ötekileştiren, hakir gören, dini kullanarak cinsiyet temelli ayrımcılığa tabi tutan köhnemiş orta çağ yaklaşımlarına geçit vermeyeceğiz. Başta laiklik olmak üzere Atatürk ilkeleri Kıbrıs Türk halkının DNA'sına kazınmıştır, gerici değil ilerici, modern bir dünya görüşüne sahiptir ve bunu değiştirmeye kimsenin gücü yetmez.


CTP GENEL SEKRETERİ ASIM AKANSOY: Din İşleri Dairesi Başkanı Ahmet Ünsal’ın kamuoyuna yansıyan açıklamaları,
neresinden bakılırsa bakılsın, Kıbrıs Türk halkının tarihsel süreç içerisinde biriktirmiş olduğu toplumsal hafızaya ve kültürel yapıya tamamen aykırıdır. Kamuoyunda infial yaratan bu çağdışı görüşleri en sert biçimde kınar ve reddederiz. Kadının metalaştırılması, nasıl giyineceği, nasıl davranacağı konusunda bir yargıda bulunmak, görüş beyan etmek, hiçbir erkeğin haddi olmadığı gibi Ahmet Ünsal’ın hiç haddi değildir!


CTP LEFKOŞA MİLLETVEKİLİ DOĞUŞ DERYA : "Kendisi görev ve yetkilerini aşarak, Kıbrıslı deyişi ile 'hacinalık' müessesesi sözcülüğüne soyunmuş. Kendisi geldiği ülkenin Kıbrıs olduğunu farkında olmayabilir ama bilmesini isteriz ki, Kıbrıslı kadınlar kaç çocuk doğuracaklarını, hangi işte çalışacaklarını, boşanıp boşanmayacaklarını, kiminle beraber
olacaklarını erkeklere sormazlar. Gerici zihniyetiniz yüzünden Türkiye günde 3 kadının öldürüldüğü bir ülke haline geldi. Ne biz kadınlara ne de ülkemize yobaz yaşam tarzınızı dayatmanıza izin vermeyeceğiz.”


CTP GİRNE MİLLETVEKİLİ FAZİLET ÖZDENEFE:  “Din İşleri Başkanlığı yetkilerini ve görevini istismar ederek toplum mühendisliği yapmaya kalkan Ahmet Ünsal, derhal istifa etmelidir! Emeğimiz, bedenimiz ve kararlarımız bize aittir! Kadınlar olarak nasıl yaşayacağımızı, kiminle beraber olacağımızı ve kaç çocuk yapacağımızı Ahmet Ünsal’a soracak değiliz!”

KIBRIS SANATÇI VE YAZARLAR BİRLİĞİ: “Siz kimsiniz ve kendinizi nerede zannediyorsunuz? Burası özgür kadınların ülkesi. Burada kadınlara 'eş' değil 'kadın' denir. Kadınlar kendileri ile ilgili kararları kendileri verir. İster evlenir, ister boşanır, ister çocuk, ister kedi sahibi olur. Buna karışma hakkını kimden alıyorsunuz? Biz yaşama biçimimize yapılan müdahalelere çok yüksek bir 'hayır' cevabı veriyoruz ve bu konuda ülkemiz kadınlarının da yanımızda olduğunu biliyoruz. Vatandaşın vergileri ile beslenip toplum mühendisliği yapanlara dur denilmelidir. Kıbrıslı Türkler tarihleri boyunca yobazlığa geçit vermemişlerdir.


AHMET ÜNSAL KİMDİR?
1967, Bolu, Mengen doğumlu Ahmet Ünsal, 2021 Ağustos ayında Din İşleri Başkanlığı'na atanmıştı. Ankara Üniversitesi'de "İlahiyat" lisansı, "İslam Hukuku" yüksek lisansı ve doktorası yapan Ünsal, 1994-2014 yılları arası Ankara Üniversitesi'nde, 2014 yılı itibarıyla da Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yaptı