Balık üretim çiftlikleri yarattıkları çevre sorunlarıyla halkın ve yerel yönetimlerin tepkisi ile karşılaşırken, yerel balıkçıları da olumsuz etkiliyor. 2011 yılından itibaren Didim’de yaygın faaliyet göstermeye başlayan balık çiftlikleri, gözlerini yerel balıkçıların faaliyet gösterdiği Taşburun Balıkçı Barınağı’na dikti ve tüm işletme haklarını ihale yoluyla almaya talip oldu. İhale şartnamesinde, yerel balıkçıya limanda hiçbir kullanım alanı tanımlanmadığını belirten Akköy Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Cevizci, “Taşburun Balıkçı Barınağı’nda kuşaklar boyu balıkçılık yaparak yaşamını sürdüren Didimli balıkçılar olarak uzun süredir varlık-yokluk mücadelesi yürütüyoruz. Kendi limanımızdan atılmak üzereyiz. Kiralama ihalesinin tüm şartları ve katılım koşulları; 1973 yılında kurulan ve Taşburun’un yerel balıkçıları temsil eden Akköy Su Ürünleri Kooperatifi’ni devre dışı bırakılmasını hedefliyor. İhale şartnamesinde, yerel balıkçıya limanda hiçbir kullanım alanı tanımlanmıyor” ifadelerini kullandı.

didim 3

“DİDİM’İN VE BÖLGENİN EN ÖNEMLİ ULUSLARARASI LİMANI ÖZELLEŞTİRİLİYOR”

Milyon dolarlık büyük şirketlerle ihale sürecinde, mücadele etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Cevizci, “Talebimiz; haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen ihale sürecinin durdurularak, devletimizin tüm kurumlarıyla emekçi yerel balıkçı halkının yanında yer almasıdır. Bizi bugün kendi Barınağımızdan, kendi limanımızdan atmak istiyorlar. Bu sorun ilk bakışta Taşburun’da balıkçılık yapan bizlerin sorunu olarak görünüyor olabilir. Ama aslında bu yaşananlar; Didim’in ve bölgenin en önemli uluslararası limanının özelleştirilmesi sorunudur. Talebimiz; haksız ve hukuka aykırı olarak yürütülen ihale sürecinin durdurularak, devletimizin tüm kurumlarıyla emekçi yerel balıkçı halkının yanında yer almasıdır. Bizi bugün kendi Barınağımızdan, kendi limanımızdan atmak istiyorlar. Bu sorun ilk bakışta Taşburun’da balıkçılık yapan bizlerin sorunu olarak görünüyor olabilir. Ama aslında bu yaşananlar; Didim’in ve bölgenin en önemli uluslararası limanının özelleştirilmesi sorunudur” dedi.

Cevizci, Akköy Su Ürünleri Kooperatifi olarak barınaklarına ve ekmeklerine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, "Tüm Didimlileri ve Didim’i sevenleri de bu yolda bizimle birlikte yürümeye davet ediyoruz" çağrısı yaptı.