DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin eğitim eylem planı lansmanında konuştu. Babacan bunun Türkiye tarihinde bir ilk olduğunu söyleyerek, eğitim planlarının 500 maddeden oluştuğunu söyledi.

YÖK'ü kaldıracaklarını yineleyen Babacan, bu konuyu Altılı Masa'ya da ilettiklerini ve kararlı olduklarını söylerken üniversitelerin özgürleştireceklerini söylerken, özgür eğitim zamanlarından dünya sıralamasında ilk 500'de birçok Türk öğrencinin olduğunu ifade etti.

Babacan'ın açıklamaları şöyle:

Bugün Eğitim Eylem planı ile karşınızdayız; 22 numaralı ve son eylem planı olmakta. 25 milyon dolarlık 2023 yılı kişi başı milli geliri hedeflemiştik. Ne oldu o hedeflere. Sayın Erdoğan'a soruyorum. Bu hedefleri beraber koymuştuk. O hedeflere neden ulaşamadınız. Üzülerek söylüyorum ki hepsi lafta kaldı. Çünkü hukuk ve eğitim alanında ilerleme sağlanamadı. Aksine geriye gitti.

Bugünkü eğitim eylem planında 3-18 yaş aralığını baz alıyorum. İnanın Türkiye 21. yüzyılın dünyasında hak ettiği yeri alacak. Biz bunun yol haritasını hazırladık.

11 yıl önce, Tapuları yıkmadıktan sonra biz eğitimde başarılı olmayız" demişim. Türkiye ayağındaki prangaları söküp atmak zorunda. Biz, eğitim tek tip bireler yetiştirmek amacıyla görmüyoruz. Biz çocukları ve gençlerimizin sokulmaya çalıştığı dar kalıpları reddediyoruz. Öğrenen, bilgiye erişebilen ve sorgulan gençler ile Türkiye gelişecek.

Nasıl matbaasının icadı dünya tarihinde bambaşka bir çağ ise interneti icadı da aynı şekilde. Bu nedenle eleştirel düşüncenin önünü ardına kadar açmamız gerekiyor.

'GELEN GİDEN BAKANA GÖRE BİR EĞİTİM SİSTEMİ OLMAYACAK'

DEVA Türkiye’sinde, gelen giden bakana göre değişen bir eğitim sistemi olmayacak.

Hep dediğimiz gibi, sus küçüğün söz büyüğün diyen partilerden değiliz. Su da küçüğün, söz de küçüğün. Gençlerimizin susmamasını istiyoruz.

Onlar tek tip gençlik istiyorlar. Kendi okullarına bakın. Olmuyor, beceremiyorlar. Zaten Sayın Erdoğan, bugünkü Türkiye'nin gerçeklerini görse, Çiller'i, Bahçeli'yi ve Perinçek'i yanına alır mıydı?

İnsan gelişimi demek, ülke gelişimi demek. O yüzden örgün eğitim sistemini 3 yaşında başlatacağız. Bazı ailelerin 3 yaş için tereddütleri varsa diyeceğimiz bir şey yok. Ama onlara da iyi bilgi vermemiz gerecek. Biz doğrusunun bu olduğuna inanıyoruz.

Temel eğitim sürecini 3+4+5+3 olarak yeniden yapılandıracağız. Bazı aileler 3 yaşında çocuklarının eğitime başlamasını istemeyebilir. Okul öncesi eğitimin ilk 2 yılını isteğe bağlı, 1 yılını zorunlu yapacağız. Ardından 12 yıllık zorunlu eğitimi devam ettireceğiz.

Biz okul öncesi eğitimin ilk iki yılınız isteğe bağlı sonraki bir yıl, şu an anaokulu dediğimi yıl, ise zorunlu olacak. Biz insan yetiştireceğiz, robot değil. Yoksa robot sektörü de çok hızlı gelişiyor. Yapay zeka da neler yapıyor. İşte biz o yapay zekayı üreten beyinlerin bizden çıkmasını istiyoruz.

'ÖĞRENCİLERİMİZİ İKİ DİLLE EĞİTECEĞİZ'

Her öğrencimizi kendi dilimiz dışında iki dille eğiteceğiz. Biri yabancı dil, diğeri kodlama dili.

Üniversitelerimizi özgürleştireceğiz. Türkiye'nin en parlak yıllarında dünya sıralamasında ilk 500'e giren birçok öğrencimiz vardı. Türkiye'nin geldiği o nokta kıymetliydi, arkasında sebepler vardı. Çok daha iyisini başaracağız.

Ne zamanki üniversiteler baskı altına alındı. İlk 500'de öğrencimiz kalmadı. Eğer YÖK'ü kaldıracağız. Bunu Altılı Masa'ya da götürdük. Anayasamıza da girdi.

Çocukların ders sırasında baygınlık geçirdiğini öğreniyoruz. Öğreniyoruz ki çocuklar aç. O yüzden eğitim de fırsat eşitliği diyoruz. Eğitimde adaletsizliğin can yaktığı günlerdeyiz. Biz çocuklarımızın bizlerden daha iyi bir hayat yaşamasını istiyoruz. Bunun için de fırsat eşitliği çok önemli.

'DESTEK KARTI ÇIKARTACAĞIZ'

Bir kart çıkartacağız; adı, Eğitim Destek Banka Kartı. Maddi ihtiyacı olan öğrencilerimizin eğitim harcamalarını bu kartla yapmasını sağlayacağız. Öğrencimiz yetişkin olana kadar da bu kartı velisine vereceğiz.

Özel okullarda ücretsiz öğrenci kontenjanlarını düzenleyerek devlet tarafından destek vereceğiz. DEVA Türkiye'sinden hiçbir genç hak ettiği eğitime ulaşamamazlık yapamayacak.

İmam hatip liseleri kapatılsın diye bir propaganda var. Burada durun bakalım. Kapatma yok. Biz imam hatip liselerini zorunlu hale getiren uygulamalara son vereceğiz.

Eğitim Eylem Planınımız 500 maddeden oluşuyor. Bugün itibarıyla; 22 eylem planımızı tamamlıyoruz. Noktalı virgül koyuyoruz. Eksik olabilir; tamamlarız, yanlış olabilir; düzeltiriz.

Bu eğitim planının Türkiye tarihinde benzeri yok. "Varlığımız, milletimizin varlığına armağan olsun" diyoruz. 22 şeritli yolda güvenle ve seri şekilde bunları uygulamaya geçeceğiz.

15 Ocak'ta bugün bu çalışmaların lansmanı olacak. Bu çalışmaya dışarıdan destek veren eğitim bilimcileri oldu.

500 madde içerisinde eğitimin ana dili ile ilgili de çalışmalar var.

Şu andaki mevcut sistem, bir kişide bütün yetkilerin toplanmasıdır. Partili cumhurbaşkanından parlamenter sisteme geçmek istiyoruz. Onlar, "Bizim kralımız var, kral gidince sizinki kim olacak" diyorlar. Bizim kralımız olmayacak. İstişare ile çalışacağız. Öncelikle demokrat bir zihniyet gerekiyor bu sistemi anlayabilmek için. Ama demokrasiden bir haber olanlar bizim önericimizi anlayamazlar. Biz krallık değil demokrasi diyoruz.

Altılı masa olarak geldiğimiz nokta, ortak aday konusunda istişareleri başlatmak. Biz DEVA olarak; ortak aday 6 liderden biri de olabilir, dışarıdan biri de olabilir diyoruz.

HDP ile diyaloğu olan partiler var. Bizim de var. Bizim ortak adayımıza iktidar tarafından da diğer tüm partilerden de destek almak amacımız var.

2021 yılında bir adet Kürtçe öğretmeni, 2022 yılında yüzde yüz artarak iki adet Kürtçe öğretmeni ataması olmuş. Eğitimde temel konunun seçeneklerin çok ve özgürlük olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa'nın en büyük topraklarına sahip ülkemizin beraberlik içerisinde yürümesinin böyle bir bakış açısıyla olacağını düşünüyoruz.

Hükümetin ülke yönetimine kazandırdığı yeni terminolojiler var; mesela görevden affını dilemek. Zamlardan bahsederken de fiyat güncellemesi. Seçim zamanında olacak dediler, şimdi tarih güncellemesi diyorlar.

Biz seçimin 6 Nisan'dan önce olmasını isteriz. Seçimin Meclis kararıyla olmayacağını gördüler, Cumhurbaşkanı'nın imza yetkisi var dediler.

'ERDOĞAN'IN 3. KEZ ADAY OLMA İHTİMALİ YOK'

Anayasaya göre; Erdoğan'ın 3. kez aday olma ihtimali yok. Ama Meclis karar alırsa böyle bir şey mümkün. Sayın Erdoğan'ın imzasıyla ülke seçime giderse 3. kez aday olabilecek. YSK'nın vermesi gereken bir karar var. Biz dilekçemizi veririz. Yine Anayasa son karar YSK'nın diyor. Biz de o zaman YSK'nın kararını görürüz.

Alkollü içeceklerde seviye caydırıcılık seviyesini geçti, kaçak alkole teşvik geldi. Alkollü içecek tarafındaki vergilerin ölçüsü kaçtı. Yaşam tarzına müdahale kokusu olmaması lazım.

Cumhur İttifakı'nın bir adayı, Altılı Masa'nın da bir adayı olacak. Üçüncü bir ittifak da kuruldu. Bu ittifakın Altılı Masa'ya oy verip vermemesini onlara sormanız daha uygun olur.

DEVA Partisi olarak görüşümüz Altılı Masa'nın mutabakatına katılmamız. Hükümetin anayasasında hatalar görüyoruz. Altılı Masa'da bir başka anayasa değişiklik teklifi olursa bunun ortak bir teklif haline gelmesini DEVA Partisi olarak tercih ederiz.