Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, partisinin Kadın Eylem Planı’na ilişkin “Kadınlar üzerinden değil kadınlar için politikalar yapıyoruz. Kadının karar ve yönetim düzeyinde temsiliyetini artıracak kriterler belirleyeceğiz. Merkezi ve yerel yönetimde cinsiyete duyarlı bütçe uygulamasını geliştireceğiz. Politikalarımızla kadının güvenliğini sağlayacak ve kadın ölümlerinin önüne geçeceğiz. Tek kapı sistemi ile kadının kapı kapı dolaşmadan çözüme kavuşmasını sağlayacağız. Kadını şiddet gördüğü yere yeniden itmeyeceğiz. Boşanma sürecinde ve sonrasında kadının insanca yaşamasını kadın ve çocuk için tesis edeceğiz. Kadını güçlendiren ve kadınla güçlenen Türkiye için kadın varsa çözüm var” dedi.

DEVA Partisi Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Elif Esen, partisinin 19’uncu eylem planı olan Kadın Eylem Planı tanıtım toplantısında konuştu. Esen, DEVA Partisi Genel Merkezi’nde bugün yapılan toplantıda özetle şunları ifade etti:

“İHTİYACIMIZ KADINDAN SORUMLU BİR BAKANLIĞIN KURULMASI”

“İhtiyacımız kadından sorumlu bir bakanlığın kurulması. İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden sahip çıkmak. Kadına şiddet, kadın ölümleri oranlarla ifade edilemez bunun için İstanbul Sözleşmesi kriterleri ile çok önemli. Hiçbir kız çocuğunu ve kadını geride bırakmayacağız. Kadına yönelik her türlü ayrımcı politikalardan eşitsizlikten kurtulmak öncelikli hedefimiz. Zihniyet dönüşümü uzun vadede çok önemli. Sadece kural koymak, yasa yapmak kadına karşı ayrımcılıkta etkili değil. Haklarla ilgili bilgilendirme ve farkındalık eğitimlerine ihtiyacımız var. Toplumun da bunu benimsemesi önemli. Ortalamanın üzerindeki ülkeler arasına çıkmayı başlıca hedeflerimiz arasına koyduk.

“MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMDE CİNSİYETE DUYARLI BÜTÇE UYGULAMASINI GELİŞTİRECEĞİZ”

Türkiye’nin her yerinde bugün kız çocukları ve kadınlar yoksulluk ve yoksunluk yaşıyor. Farkındalık eğitimleri ile kız çocuklarının yetişkin kadınlar olana kadar haklarını bilmeleri için eğitim vereceğiz. Parti programımızda yer alan yüzde 35 cinsiyet kotasını bu planlamalarımızda da kullanacağız. Eşitlikçi dili tesis edeceğiz, ayrımcı dilden uzaklaşacağız. Kadınlar üzerinden değil kadınlar için politikalar yapıyoruz. Kadının karar ve yönetim düzeyinde temsiliyetini artıracak kriterler belirleyeceğiz. Merkezi ve yerel yönetimde cinsiyete duyarlı bütçe uygulamasını geliştireceğiz. Bakanlık bütçesinde kadının güçlendirilmesi için yüzde 1’in altında kaynak ayrılmış bu işe nasıl baktıklarının göstergesi.

Bakım ekonomisine önemli bir yer ayırmayı ve doğru yönetmeyi planlıyoruz.

Kız çocuklarının erkek çocukları ile eğitimden eşit yararlanması ve bunun sürdürülebilir olması önemli.

“KADININ İŞİ VE EVİ ARASINDA SEÇİM YAPMAYA MAHKÛM ETMEYECEĞİZ. KADINA İŞSİZLİK ENDİŞESİ YAŞATMAYACAĞIZ”

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını erken çocukluk eğitimi ile pekiştireceğiz. Sadece kadınla değil erkekle de iş birliği içinde olmamız önemli. Kız ve erkek çocuk eşittir anlayışını geliştirmeyi önemseyeceğiz. Kız çocuklarını STEM (fen, teknoloji, mühendislik, matematik) alanında eğitim almalarını destekleyeceğiz. Kadınların hayat boyu öğrenme konusunda kendilerini geliştirmeleri için alan sağlayacağız. Kadının işi ve evi arasında seçim yapmaya mahkûm etmeyeceğiz. Kadına işsizlik endişesi yaşatmayacağız. Kayıt dışı, güvensiz çalışmanın önüne geçeceğiz. Toplumsal cinsiyete duyarlı iş modelini destekleyeceğiz. İş hayatında ayrımcılık, mobbing ve taciz ile mücadele edeceğiz. Kız çocuklarının girişimciliğe olan ilgisini artıracağız. Dijitali pazar alanında kadının pazara girişini artıracağız. Yeşil sektörde kadın istihdamını destekleyeceğiz ve artıracağız. Kadınların hibe, fon, proje almalarını güçlendirecek projelere ağırlık vereceğiz. Kadının yoksunluk sarmalını üreterek kırmasına destek olacağız. Kadınları tarım girişimcisi olması için destekleyeceğiz.

“POLİTİKALARIMIZLA KADININ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK VE KADIN ÖLÜMLERİNİN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”

Politikalarımızla kadının güvenliğini sağlayacak ve kadın ölümlerinin önüne geçeceğiz. Tek kapı sistemi ile kadının kapı kapı dolaşmadan çözüme kavuşmasını sağlayacağız. Kadını şiddet gördüğü yere yeniden itmeyeceğiz. Şiddete uğrayan kadınlar ve kadın cinayetleri konusunda şeffaf veri sistemini sağlayacak, planlama ve stratejilerimizde dikkate alacağız. Kadın sığınma evinden çıktıktan sonra çocuğu ile yanında destekçisi olacak ve sosyal uyumunu sağlayacak tedbirleri hızla alacağız. Etkin ve caydırıcı yaptırım ilkelerinin işlerliğini artıracağız. Boşanma sürecinde ve sonrasında kadının insanca yaşamasını kadın ve çocuk için tesis edeceğiz. Cezaevinde kadınların insan onuruna yaraşır şekilde yaşamalarını sağlayacağız. Kadının güvenli, mutlu ve aktif yaşayabildiği bir kent yaşamı sağlayacağız. Kentsel yoksulluk etkilerini de en aza indireceğiz. Kadın dostu, cinsiyete duyarlı, kentsel mimariyi aktif şekilde kullanacağız. Kadının yaşam kalitesini artıracak altyapı projelerini hayata geçireceğiz. Tüm kadınlara hitap eden destek mekanizmalarını hayata geçireceğiz. Temel sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştıracağız, gebelik sürecinde kadının yanında olacağız. Kadını güçlendiren ve kadınla güçlenen Türkiye için kadın varsa çözüm var.”