Ergen, Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA) Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ilişkin yol haritasını paylaştı. Tasarlanan yol haritasında öğretmenlerin kariyer gelişimindeki değerlendirme ölçütleri belirlendi. Ayrıca, plansız kadrolaşma, farklı statü ve ücret mağduriyetini giderecek eylem planı da netleştirildi.

DEVA Partisi’nin hazırladığı yol haritasında eğitimde dönüştürme kapasitesinin öznesinin öğretmen olduğuna dikkat çekildi. Toplumsal reformu öğretmenlerle başlatmayı hedefleyen DEVA Partisi, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını ve cazibesini maddi ve manevi olarak artırmayı hedefliyor.

“TEK BİR SINAV DEĞİL SÜREÇ ODAKLI DEĞERLENDİRME”

Partinin yol haritasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

-Öğretmenlik Meslek Kanunu’yla, öğretmenlerin mesleki yeterliklerini geliştirerek sosyal ve ekonomik statülerini iyileştireceğiz. Çünkü eğitim, dolayısıyla öğretmenlerimiz toplumsal kalkınmanın odağındadır.

-Eğitimin değerlendirilmesini tek bir sınavla değil, süreç odaklı yapacağız.

-Öğretmenlerimize, ihtiyaca ve mesleki hedeflerine yönelik hizmet içi eğitim yoluyla akademik destek sağlayacağız.

-Öğretmenlerin kariyer gelişimi sürecinde, süreç ve sonuç ile eğitimin değerlendirmesiyle elde edilen şeffaf veriye dayalı adil ve nesnel bilgileri kullanacağız.

“KARİYER GELİŞİMİNDE 6 BAŞLIK”

Buna göre tasarlanacak kariyer gelişimi sürecinde şu başlıklara yer verildi:

- Öğretmenlerin, her bir yeterlilik alanından elde edilen verilerin kullanılması,

- Öğretmenlerin, kendilerine ilişkin öz-değerlendirmeleri,

- Öğretmenlerin, görev yaptıkları kurumlarda 360 derece değerlendirme sisteminin bir parçası olması,

- Öğretmenlerin öğrencilerinin performansı,

- Öğretmenin, akademik çalışmaları;

- Öğretmenlerin kendi alanlarını ilgilendiren konularda güncel bilgi ve beceri düzeylerinin yenilenmesi.

“ÖĞRETMENLER SÜRECE DAHİL EDİLECEK”

Eylem planında ayrıca, öğretmenlerin özlük haklarında ve çalışma koşullarında adaletli olunacağına değinildi. İlgili başlıkta, “Tüm öğretmenlerin hem özlük haklarında hem sınıf mevcudu ve araç gereç temini gibi çalışma koşullarında adil ve kalıcı çözümler üreteceğiz. Öğretmenlerimize öğretim sürecinde kullanacakları içerik, yöntem, materyalleri seçme gibi konularda daha fazla inisiyatif vereceğiz. Özel okullardan beklenen kalite standartlarının devlet okullarında da sağlanmasını hedefliyoruz. Öğretmenlerimizi, eğitimle ilgili politika oluşturma ve kanun yapma süreçlerine etkin bir biçimde dahil edeceğiz.” ifadeleri kullanıldı.