DEVA Partisi Eğitim Politikaları Başkanı Mustafa Ergen, Türkiye’yi sarsan depremin ardından afet bölgesinde eğitim ve öğretime ara verilmesiyle ilgili bugün yazılı açıklama yaptı. Ergen açıklamasında şunları kaydetti:

“EĞİTİME HEMEN BAŞLANMALI”

“Eğitim sürecindeki ortam, çocukların ve gençlerin kendilerini güvende hissedebilecekleri bir ihtiyaçtır. Bugünden tezi yok, hemen psikososyal ağırlıklı eğitime başlanmalıdır. Psikososyal eğitim, insani müdahalenin en önemli parçasıdır. Afet sonrası toplum sağlığı ve bireysel sağlık açısından kilit bir rol oynamaktadır. Ayrıca afet bölgesindeki eğitim; yoğunlukla ihtiyaç duyulan yapıyı, sürekliliği ve rutini sağlamaya yardımcı olur.

“ÖĞRENCİLERE HAYAT KURTARAN BİLGİLER VERİLMELİ”

Öğrencilere, kritik sağlık bilgileri ve salgın hastalıklardan korunma gibi hayat kurtaran bilgiler verilmelidir. Eğitim aracılığı ile diğer hayati-insani yardım hizmetler sağlanır ve aynı zamanda sağlıklı bir zemin oluşturur.

“EĞİTİM, İNSANLARIN UMUT DUYGUSUNU YAPILANDIRIR”

En önemlisi, eğitim psikolojik dayanıklılığı ve insanların umut duygusunu güçlendirir. İçermeyi teşvik eder. Eğitim, geçim kaynaklarının iyileşmesini destekler. Eğitim, barış inşası ve kalkınma için nitelikli temellerin oluşturulmasını sağlar.

“ÇADIRLAR YA DA KONTEYNERLER EĞİTİM ORTAMINA DÖNÜŞTÜRÜLMELİ”

Bu dönemde, rutindeki eğitimden daha hassas ve profesyonel bir eğitim anlayışı ile deprem bölgesinde eğitim-öğretim sürmelidir. Çadırlar ya da konteynerler, eğitim-öğretim ortamlarına dönüştürülmelidir.

“GÖNÜLLÜ ÖĞRETMENLER DEPREM BÖLGESİNDE GÖREVE ÇAĞRILMALI”

Deprem bölgesinden ve diğer illerimizden öncelikle gönüllü öğretmenlerimiz göreve çağırılmalıdır. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerimiz başta olmak üzere, çocuklar acilen içinde bulundukları sosyal ve fiziksel travmatik ortamlardan güvenli eğitim ortamlarına çekilmelidirler.”