Emek ve Demokrasi Platformu, Dersim'de çevre mitingi yapacak.

Platform tarafından alınan kararda 8 Ekim'de yapılacak Dersim Bölgesel Çevre Mitingi'nin amacının, Dersim'de son süreçte yaşanan doğa katliamları (maden arama, orman kesme, barajlar) olduğu belirtildi.

Platform "Dersim, orman kıyımları ve sömürge madenciliğinin yıkımı ile karşı karşıya" başlıklı çağrısında şu ifadeleri kullandı:

"Tarım arazilerimiz, ovalarımız, meralarımız, ormanlarımız, vadilerimiz, akarsularımız, milli parklarımız, tarihi ve kültürel mirasımız yok olmanın eşiğinde. Orman kıyımları ve Sömürge madenciliği hız kaybetmeden ilerliyor. Her geçen gün yeni bir saha maden faaliyetleri için ruhsatlandırılıyor.

Munzur Dağları, korunan alanlarımız, tarım arazilerimiz, ormanlarımız, meralarımız daha şimdiden maden şirketleri için ruhsatlandırıldı. Eğer engel olamazsak uluslararası şirketler, topraklarımızın altındaki madenleri alıp götürecek ve bize zehirlenmiş, ölmüş bir coğrafya bırakacaklar.

Meşemiz, alabalığımız, dağ keçimiz ve dünya çapında yaşamsal öneme sahip koruma altındaki nice canlı yok olacak. İnanç alanlarımız yok olacak. Köylerimiz, şehirlerimiz yok olacak.


Onlar başarırsa doğa kaybedecek, yaşam alanlarımız kaybedecek, Dersim kaybedecek.
Doğamıza ve yaşam alanlarımıza saldıran sömürge madenciliğine karşı el ele, omuz omuza, bir arada olursak kazanabiliriz.

Sömürge madenciliğine karşı yaşam alanlarımızı savunmak için 8 Ekim 2022 Cumartesi saat 13.30’da Seyit Rıza Meydanın da Dersim bölge mitinginde buluşuyoruz. Biz kazanacağız!"

Miting çağrısının ardından tertip komitesi bugün Pertek ilçesinde belediye başkanı ve yardımcısının yanı sıra, Pertek'teki köy ve mahalle muhtarlarıyla kahvaltılı bir toplantı gerçekleştirdi.

Dersim baro başkanı Kenan Çetin ve TMMOB'un maden sahalarına yönelik yaptığı bilgilendirme sonrası muhtarların da görüşü alındı ve ilçede miting çağrısı ve bildirimi dağıtımı gerçekleştirildi.