Haber: Fatoş Erdoğan

Kahramanmaraş merkezli depremin büyük yıkıma uğrattığı İllerin başında gelen Hatay'da depremin üzerinden 34 gün geçmesine rağmen hala yardım ulaşmayan, çadır gönderilmeyen, kapısı çalışmayan binlerce insan var.

photo_5787427432058436271_y

Hatay'da yurttaşların feryadını dayanışma için gelenler haricinde kimse duymuyor. Onların da ulaşamadığı insanlar var.

Hatay'ın Defne ve Antakya ilçelerinde hasarsız bina kalmamış, enkazlar bazı bölgelerde kaldırılmaya başlanmış hasar tespiti yapılmayan binlerce bina yetkilileri bekliyor. Hayalet şehir Hatay'da gündüzleri sokak lambaları yansada geceleri ıssız ve karanlık.

Koca bir toz bulutu şehrin üstünde sokaklarda evlerini terk etmeyen kediler ve kuşlar var. Defne ve Antakya koskoca bir polis şeridine sarılmış bekliyor.

Depremin üzerinden koca bir ay geçti yardımlar azaldı, insanlar azaldı. Bir haftadır yurttaşlar ağır hasarlı evlerden ölüm riskine rağmen eşyalarını taşıyor. Çadırları su basan depremzedeler yataklarını güneşe serdi, elektrik yok, su yok, çadır yok. Şehirde dayanışma için kalan siyasi parti ve belediye aşevleri önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Yurttaşların çoğu 1 aydır banyo yapamadı.

Enkazların önündeki sandalyeler boşalsa da kayıplarına ulaşamayan insanlar var. Bir de kimsesizler, bekleyeni olmayanlar var. Terk edilmiş gibi görünen sokakların, evlerin hayatta kaldıysa bekleyeni var. Yetkilerdense ne gelen var ne giden.

photo_5787427432058436272_y

GELDİLER FOTOĞRAF ÇEKTİLER, GİTTİLER

Hatay Defne Pınarbaşı mahallesi sakini Mahmut Yıldırım, derme çatma bir çadırda yaşıyor. Depremin üzerinden geçen sürede kimse kapılarını çalmamış Yıldırım, Mecliste bulunan vekillere, Cumhurbaşkanına, muhalefete veryansın etti.

Yanında bulunan komşusu göz yaşlarını tutamadı Yıldırım "abla ağlama biz bunlara düşmemişiz, biz yorulduk bu toprakları biz yaptık. Saraylarda kimse büyüyecek değil"

Yıldırım depremin ilk günlerinde yardıma kimsenin gelmesine isyan etti " geldiler fotoğraf çektiler kimse elini sürmedi. Benim üzüldüğüm sadece benim yeğenim değil canları kurtaralım istedim elimden gelmez ki bir kolonu kaldırayım o kadar duyarsız oldu ki! Canlarımızı öldükten sonra, 4 gün sonra çıkardılar. Gelip çıkarmasaydılar zaten toprağa gömüldü, o toprağın içinde kalsaydılar Kimse gelip kazı yapmasın herkes altında kalsın!"

photo_5787427432058436270_y

YEMEK OLMASA DAHİ İLGİYE İHTİYACIMIZ VAR

Defne ilçesine bağlı Pınarbaşı mahallesi sakini bir yurtaş, bir aydan fazla oldu bir Allahın kulu gelipte ne ihtiyacınız var diye sormadı. Hiç kimse gelmedi kızımın yanına gittim eşimi orada bıraktım. Burada su yok suya bile ihtiyacımız kaldı, elektrik yok hayatımız yollarda bitti aç susuz sayılırız. Yemek olmasa dahi ilgiye ihtiyacımız var. Çadıra ihtiyacımız var hiç kimseden bunları görmedik kızım Ben ağlıyorum ama çaresizlikten ağlıyorum ne yapacağımızı bilmiyorum.

Çadır istedik gelmedi, eşim için konteyner istedim gelmedi tuvalet ve banyo ihtiyacını çadırda yapamaz. Rica ettim AFAD'ı aradım bize evin fotoğrafını çekin gönderin dediler, gönderdik. Bir hafta geçti aramadılar biz aradık telefonları açmadılar.

Oğlunun evinin duvarlarını gösteren yurttaş insan hiç gelip bakmaz mı gelmediler. Hasar tespiti yapmadılar. Ağır hasarlı evi gösterirken gözyaşlarını tutamayan yurttaş "oğlumun çeyizleri bak nasıl oldu" dedi.

photo_5787427432058436268_y

BİR KEK BİR MEYVE SUYU İÇİN MUHTARA DEFALARCA GİDİP YALVARDIK

Defne ilçesine bağlı Hancağız köyü 7505 sokak sakinleri Kezban Altın ve Aycan Altın bir aydır yardımların kendilerine ulaşamadığını vurguladı çoğumuzun evi ağır hasarlı seyyar tuvaletlere  ihtiyacımız var dedi. Çocukların isteklerine cevap vermediklerini belirten Altın bir topkek, bir meyve suyu için muhtara defalarca gidip, yalvardıklarını ve muhtarın umursamadığını söyledi. Altın, rica ediyorum çocuklar için bir şey yapmaya çalışalım çağrısında bulundu.

7 YILDIR TUVALETTE YAŞAMANI SÜRDÜRÜYOR

Hatay Armutlu'da 7 yıldır tuvalette yaşamanı sürdüren Bedran Mansuroğlu, şehirden gitmek istediğini fakat gidemediğini anlattı.

Mersin'de yaşamını sürdürmek isteyen Mansuroğlu maddi imkansızlık yüzünden gidemiyor.

Mansuroğlu, "7 yıldır semt pazarının yanındaki tuvalette kalıyorum, temizliğini yapıyordum sonra deprem oldu kimsesiz kaldım burada keşke Mersin'e gitsem ama nasıl gideceğim"dedi

ÇADIR YOK! KREDİ ÇEKİP 145 MİLYARA KONTEYNER ALDI

Defne Karaçay mahallesi sakinleri 1 aydır çadır alamamış bunlardan biri de Muhtar azası Seyfettin Yılmaz kredi çekip 145 milyar verip iki konteyner almak zorunda kalmış. Yılmaz, Bizim köyümüze yeteri kadar çadır gelmedi. Bende kredi çekip 145 milyar verip iki konteyner aldım.  Hayvanlarım var, süt ürünleri üzerine iş yerim vardı. Ahıırım yıkıldı 3 tane ineğim öldü, 4 ineğimi kasaplar cazip fiyata aldılar, herşeyim gitti burada. Çadır yeteri kadar köye gelmedi. Dışarıda perişan olduk kredi çekip konteyner almak zorunda kaldık. Hiç bir şeyimiz kalmadı kime ne anlatabiliriz boş yani çadır gelmesi lazım köyümüze.

CESETLERİMİZ HALA BİNALARIN ALTINDA

Hatay Defne Cumhuriyet mahallesi sakini Hüseyin Sürmeli, Enkaz kaldırma çalışmalarının başladığı Cumhuriyet caddesinde dün bir kadının cesedinin çıkarıldığını söyledi. Depremin üzerinden bir ayı aşkın sürenin geçtiğini belirten Sürmeli cesetlerimiz hala binaların altında el insaf diyerek tepki gösterdi ve şunları söyledi:

"Enkaz kaldırma çalışmalarını yürüten kepçeler hiç bakmadan doldurup doldurup gidiyorlar insanların vücut bütünlüğünü bozuyorlar Allah yardımcınız olsun"

Sürmeli, evlerinin olduğu bölgede depremin ilk günlerinde bir çok insanın yardım çığlıklarını duyduklarını yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğini anlattı. Sürmeli inşaat sahiplerine ve nakliye şirketlerine de tepki gösterdi.