HDP Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, “Kendi yapmadığınız yardımı yapan gönüllüleri, kurumları, siyasi partileri engellediniz. Alanda bağımsız haber yapan gazetecileri tehdit ettiniz, kriz koordinasyon merkezlerine kayyum atadınız. Deprem anında bir umut olan Twitter’ı kapattınız, insanlar sağken, çığlık çığlığayken ne yapıyordunuz? Sela okutuyordunuz. Bence bunda gülünecek bir durum yok, utanılacak bir durum var" dedi.

HDP Grubu, “Kahramanmaraş depreminin idari ve siyasi sorumluluğunun açığa çıkartılması” amacıyla Meclis Başkanlığı’na genel görüşme önergesi verdi. HDP, önergesinin diğer önergelerin önüne alınarak Genel Kurul'un bugünkü birleşiminde görüşülmesini önerdi.

“İNSANLARI DEPREM ÖLDÜRMEDİ, İNSANLARI AKP’NİN YARATTIĞI RANT DÜZENİ ÖLDÜRDÜ”

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, önerge üzerine yaptığı konuşmada, “11 ilimizde bir doğal afet yaşandı ama bu afeti, zamanında müdahale etmeyen AKP bir insani felakete dönüştürdü. Binlerce insan kurtarılabilecekken, AKP tarafından kurtarılamadı. İnsanları deprem öldürmedi, insanları AKP’nin yarattığı rant düzeni öldürdü, yolsuzluk öldürdü, talan öldürdü, yalan öldürdü, içini boşalttığı, arpalığa dönüştürdüğü, liyakatsizleştirdiği kurumların beceriksizliği öldürdü” dedi.

“TWİTTER’I KAPATTINIZ, İNSANLAR SAĞKEN, ÇIĞLIK ÇIĞLIĞAYKEN NE YAPIYORDUNUZ? SELA OKUTUYORDUNUZ”

Taşdemir, “Bir kez daha enkaz altında kalmamak için AKP iktidarından hesap sormaya devam edeceğiz. İnsanları enkaz altından kurtarmadığınız gibi, ölen insanların cenazelerini sokakta bıraktınız, hastane morglarında bıraktınız, kefensiz defnettiniz. Refakatsiz çocukları cemaatlerin, derneklerin, kişilerin insafına terk ettiniz. Kendi yapmadığınız yardımı yapan gönüllüleri, kurumları, siyasi partileri engellediniz. Alanda bağımsız haber yapan gazetecileri tehdit ettiniz, kriz koordinasyon merkezlerine kayyum atadınız. Deprem anında bir umut olan Twitter’ı kapattınız, insanlar sağken, çığlık çığlığayken ne yapıyordunuz? Sela okutuyordunuz. Bence bunda gülünecek bir durum yok, utanılacak bir durum var” diyerek AKP iktidarının deprem konusundaki politikalarını eleştirdi.

“FETÖ OLAYINDAN ‘ALDATILDIM, AF DİLİYORUM’ DİYEREK SIYRILDIĞI GİBİ HELALLİK İSTEYEREK DEPREM BAŞARISIZLIĞINDAN DA ELİNİ YIKAYACAĞINI ZANNEDİYOR AMA YANILIYOR”

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Helallik” istemesini hatırlatarak, “Sayın Erdoğan, bilmiyorsanız söyleyeyim. Depremlerde o ‘birkaç gün’ diye geçiştirdiğiniz süre çok önemlidir. Enkaz altında kalanların yüzde 95’i ilk yetmiş iki saatte çıkarılır, sonrasında sağ çıkarılanların oranı ancak yüzde 5’tir. Sayın Erdoğan Türk milletinin başına bela ettiği FETÖ olayından ‘Aldatıldım, af diliyorum’ diyerek sıyrıldığı gibi helallik isteyerek deprem başarısızlığından da elini yıkayacağını zannediyor ama yanılıyor. Hayır Sayın Erdoğan, bu millet size helallik vermeyecek” dedi.

“KURUMLARDA LİYAKATİ KALDIRDILAR, KURUMLARI YANDAŞLARIN ARPALIK YERİ HÂLİNE GETİRDİLER”

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “Bu bir afet ama aynı zamanda Türkiye açısından da yüzyılın utancı ve yüzyılın rezaleti çünkü oraya müdahale etmesi gereken kurumlara baktığımızda afetin hemen ertesinde hiçbiri orada olmadılar. Bazı bölgelerde yirmi dört saat, bazı yerlerde kırk sekiz saat, bazı yerlerde dört gün sonra bile ne Kızılay ne AFAD oraya ulaşamadı. Bunların hepsinin sebebi yıllardır, özellikle 2018’den bu yana eleştirdiğimiz partili Cumhurbaşkanlığı sistemi. Neden bu felaketin başlangıcı orası diye söylüyoruz? Çünkü 2018’den bu yana tüm kurumların içini boşalttılar; kurumlarda değer yargısını kaldırdılar, kurumlarda liyakati kaldırdılar, kurumları yandaşların arpalık yeri hâline getirdiler ve bu işte de maalesef acı bir tabloyla Kızılay’da görüyoruz” diye konuştu.

“EN BÜYÜK İTİBARSIZLIĞI KIZILAY’IN BAŞINDAKİ ZAT YAPTI”

Kızılay’ın çadır ve gıda satışına hatırlatan CHP’li Bulut, şunları söyledi:

“Kızılay yüz elli beş yıllık bir kurum, çocuklar kumbarada topladıkları parayla yardımda bulunurdu. ‘Kara gün dostu’ diye tabir ediyorduk ancak Kızılay, afetin üçüncü günü, sürekli eleştirilen ve iktidar tarafından hedef yapılan Ahbap Derneğine çadır sattı. Hani diyoruz ya, ‘İtibar… İtibardan hiçbir şekilde tasarruf edilmez’ diye, en büyük itibarsızlığı Kızılay’ın başındaki zat yaptı. Kızılay’ın başındaki Kerem Kınık hani topluma bir ifadede bulundu ya, ben de buradan diyorum ki en ahlaksızca işi sen yaptın, en akılsızca işi de sen yaptın, en vicdansız olan da sensin. O gün, depremin olduğu gün Adıyaman'da insanlar donarak öldü ve yakınlarını bekleyenler de eksi 10 derecede çadır beklediler ancak yağlı müşteri diye gördükleri AHBAP’a kapı arkasından satış yaptılar. Bu satış devlet ile millet arasındaki güveni de sarsmıştır, bu satış yirmi üçüncü gününü bulan bu deprem sonrası enkazı daha da ağırlaştırmıştır.”

“İKTİDARIYLA MUHALEFETİYLE, SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIMIZLA, RESMİ, ÖZEL TÜM KURULUŞLARIMIZLA YARALARI SARMAYA ÇALIŞTIK”

AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek, HDP’nin önerisi üzerine aldığı sözde, “Depremle birlikte hepimiz seferber olduk, iktidarıyla muhalefetiyle, sivil toplum kuruluşlarımızla, resmi, özel tüm kuruluşlarımızla yaraları sarmaya çalıştık. Ben bütün belediyelerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, katkı yapan bütün vatandaşlarımıza halkımız adına, milletimiz adına şükranlarımı arz ediyorum. Milletimize yakışır bir seferberliğe hep birlikte imza attık” dedi.

REDDEDİLDİ

HDP'nin Kahramanmaraş depreminin idari ve siyasi sorumluluğunun açığa çıkartılması amacıyla verdiği önergenin öne alınması önerisi AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.