Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat saat 04.17'de meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem, daha önce görülmemiş geniş bir coğrafyada yıkıma neden oldu. Doğu Anadolu Fayı, Malatya'dan Antakya'ya kadar 300 km'lik bir hat boyunca kırıldı. Sarsıntılar, Suriye, Irak. Lübnan, Ürdün ve Mısır'da da hissedildi.

İlk depremi, en büyüğü 6.6 olmak üzere 145 artçı sarsıntı izledi. Depremin şoku henüz devam ederken öğleden sonra 13.24’te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha meydana geldi. Yaşanan ikinci depremde, ilk depremde hasar almış binalar tamamen yıkıldı.

Yaşanan felaket Suriye'nin kuzeyinde de(Rojava) yoğun yıkıma sebep oldu. Ülkenin kuzeyinde 5 binden fazla kişi hayatını kaybederken 4 milyon kişinin evi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Deprem sonrası Suriye'de yaşanan ilginç olay dünya basınında gündem oldu. Söz konusu gelişmenin başrolünde ise Ahmed al-Maghribi var. Suriye yerel basınında çıkan haberlerde, Ahmed'in ailesi oğullarını enkaz altında tespit etti ve öldüğünü düşünerek ceset torbasına koydu. Daha sonra 'cansız bedeni' defnetmeye götüren aile mezarlığa geldiğinde şoku yaşadı.

Bir anda canlandı

Ceset torbası bir anda hareket etmeye başladı. Hemen torbayı açan aile, Ahmed'in içeride canlı olduğunu anladı ve onu hastaneye götürdü. Yetkililer kalbi duran kişilerin tekrar hayata dönebileceğini ancak bunun milyonda bir olacağını belirtti. Hastanede tedavi altına alınan Ahmed'in ise durumunun iyiye gittiği açıklandı.