Haber: Nurettin Aldemir

Tepebaşı Belediyesi 19 Mayıs Gençlik Merkezinde 18.00’de gerçekleştirilen açıklamayı Deprem Dayanışma Koordinasyonu adına Dr. Nazan Aksaray yaptı. Koordinasyon bünyesinde barınma, psikososyal destek, eğitim, hukuk, basın, kadın - LGBTi+, mülteciler ve envanter komisyonlarının daha önceden oluşturulduğunu; iki haftadır alanında uzman gönüllülerle yoğun çalışmalar gerçekleştirildiğini hatırlatan Aksaray       açıklamasına komisyonların yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vererek devam etti:

KOMİSYONLARIMIZ ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

“Bugün 6 Şubat Depremi’nin 25. günü. Bildiğiniz gibi şehrimize deprem bölgesinden yaklaşık

25000 dostumuz, çocuğumuz geldi. Bu yurttaşlarımızın yaklaşık 2500’ü valilik desteği ile kamuya ait yurtlarda konuk edilmektedirler. Diğerleri ise barınma olanaklarını kendilerinin, yakınlarının veya sivil inisiyatiflerin desteği ile sağlamışlardır. Koordinasyonumuzun barınma komisyonu şehrimize gelen çok sayıda yurttaşımıza barınma konusunda yol gösterici olmuş, ev eşyalarının tedariki için destek vermiştir. Bu amaçla bizlere destek olan çok sayıda gönüllümüz vardır. Kendilerine huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ederiz.

Şehrimize tahmini 4000 okul çağında çocuğumuzun ve gencimizin geldiği, bunların 2150’sinin devlet okullarında, 500’ünün özel okullara kaydolduğu, kalan yaklaşık 1350 çocuğumuzun ve gencimizin ise henüz bir okula kaydolmadığı bilinmektedir. 1350 çocuğumuz ve gencimizin neden henüz bir okula başlamadığını ise maalesef bilmiyoruz.

Psikososyal destek komisyonumuz öncelikle deprem bölgesine görevli gidenler olmak üzere, depremde zarar görmüş yurttaşlarımıza hizmet veren çalışanlara psikolojik ilk yardım eğitimlerine başlamış, takip eden günlerde eş zamanlı olarak depremden zarar gören yurttaşlarımız için psikososyal destek çalışmalarını da başlatmıştır.

Diğer komisyonlarımız da kendi alanlarında çalışmalarını devam ettirmektedirler. Tüm komisyonlarımız aynı zamanda şehrimizde alanlarında görev yapan kurumlar veya gönüllülerle de işbirliği içinde çalışmalar yapmaktadırlar. Bu noktada bizlere desteklerini asla esirgemeyen ve ortak çalışmalara olanak tanıyan Büyükşehir Belediyesi’ne, Tepebaşı Belediyesi’ne ve Odunpazarı Belediyesi’ne şükranlarımızı sunmak isteriz.”

FAALİYET ADRESİMİZ 19 MAYIS GENÇLİK MERKEZİ’DİR

Daha önce Eğitim Sen Eskişehir Şubesi olarak duyurulan Koordinasyon irtibat ve faaliyet merkezinin değiştiğini belirten  Aksaray  yeni irtibat ve faaliyet merkezi hakkındaki bilgiler verdi:

“Açıklamamızı yaptığımız bu bina Tepebaşı Belediyesi’ne ait olan 19 Mayıs Gençlik Merkezi’dir ve belediyemiz tarafından koordinasyonumuza deprem dayanışma faaliyetlerinde kullanılmak üzere tahsis edilmiştir. Değerli Başkanımız Sayın Ahmet Ataç’a ve onun nezdinde tüm Tepebaşı Belediyesi çalışanlarına bize sundukları bu olanak için ayrıca çok teşekkür ederiz.

Deprem bölgesinden gelen sevgili dostlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız, sizlerle burada buluşmak istiyoruz. Adresimiz, Yenibağlar Mah. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı, No:143’tür. Anadolu Üniversitesi tramvay durağının yanındadır. Hafta içi ve hafta sonu 11:00-17:00 saatleri arasında her tür soru ve sorununuzu bizlerle burada paylaşmanızı, birlikte çözümler üretmeyi, çocuklarımızla atölye saatlerinde, gençlerimizle Tepebaşı Belediyemizin eğitim faaliyetleri içinde veya birlikte planladığımız faaliyetlerde buluşmayı diliyoruz. Bizlere telefonla ulaşmak isterseniz telefon numaramız 0 542 240 26 25’tir. Yine hafta içi ve hafta sonu 11:00-17:00 arasında ulaşmak mümkün olacaktır. Bir kez daha Eskişehir’e hoş geldiniz. Dayanışmanın iyileştirme gücüne yürekten inanıyoruz. Yaralarımızı birlikte saracağız.”

İHTİYAÇLAR DEVEM EDİYOR İSTEKLERİMİZ VAR

Açıklamasının son kısmını Emek ve Demokrasi Platformu Deprem Dayanışma Koordinasyonunun isteklerine ayıran Aksaray şunları ifade etti:

          

“1. Sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına esas olması nedeniyle, il mülki amirliğinin şehrimize gelen tüm yurttaşlarımızın demografik bilgileri de dâhil, verileri bizlerle şeffaf olarak paylaşmasını istiyoruz.

2. Deprem bölgesinden gelen yurttaşlarımızın çeşitli nedenlerle durumlarını bildiren bir resmi evraka gereksinimleri olmaktadır. Yine il mülki amirliğinden bu evrakın hemen kayıt anında verilebilmesinin sağlanmasını istiyoruz.

3. Şehrimize halen gelmek isteyen çok sayıda yurttaşımızın olduğunu ancak, kamuya ait yurtların kapasitelerinin dolduğunu da biliyoruz. Gönüllülerimizin sunduğu ev olanakları da maalesef tükenmiş durumdadır. Bu nedenle acilen kira desteklerinin ödenmeye başlanmasını ve ödenecek miktarın piyasa değerini karşılayacak oranda olmasını istiyoruz.

4. Taşınma, ulaşım ve yeni bir ev kurmak için gerekli tüm mali desteğin güncel koşullar göz önünde bulundurularak sağlanmasını istiyoruz.

5. Şehrimize gelen yurttaşlarımızdan kentlerine geri dönmek isteyen veya oradan baştan itibaren hiç ayrılmak istemeyenler için, kentlerinin depreme dirençli, tarihi ve kültürel kimliğine uygun olarak inşası tamamlanana kadar, bu illerimizde insani yaşam koşullarının en üst düzeyde sağlandığı prefabrik kentlerin oluşturulmasını istiyoruz. Bunlar çadır kent veya konteyner kent olmamalıdırlar.

7. Bir talebimiz de şehrimizdeki emlakçılarımızdan ve ev sahiplerinden olacaktır. Şehrimizde kira fiyatlarının çok yükseldiğini büyük bir üzüntü ile gözlüyoruz. Deprem bölgesinde büyük zorluklar yaşayan ve halen de yaşamakta olan dostlarımıza bu zor günlerinde el birliğiyle destek olmamız gerektiğini hatırlatmak isteriz.

6. Son isteğimiz ise sevgili Eskişehirlilerden. Depremin yaralarının sarılması süreci hepimizin bildiği gibi uzun solukludur. Barınma olanaklarının yaratılmasına, tüm kişisel kullanım malzemeleri ve ev eşyaları desteğinin sürekliliğine, iş imkânlarının sağlanmasına ve çalışmalara gönüllü olarak katılmaya ihtiyacımızın olduğunu ve ihtiyacın devam edeceğini belirtmek isteriz.”