Gazeteci Deniz Zeyrek, Anayasa Mahkemesi’nin iki kere başvurusunu kabul ettiği CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun TBMM’ye dönmesinin "bir takvim meselesi olduğunu" yazdı.

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, bugün yayınlanan “Berberoğlu TBMM’ye dönecek” başlıklı yazısında, Ankara'da CHP’li Enis Berberoğlu’nun TBMM’ye dönüp dönemeyeceğine yanıt aradığını belirtti. Zeyrek, üst düzey bir AKP’linin şunları söylediğini yazdı: “Artık bu meselenin uzamaması gerek. Yerel mahkemenin direnmesi doğru olmaz. Bunlar aşılması gereken konular. Bu mesele artık Türkiye'nin ayak bağı olmamalı.” Yargı reformu paketi ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin iyileştirilmesi arzusunun gündemde olduğu bir dönemde AKP’nin olumlu bir yaklaşım belirlediğini aktaran Zeyrek, üst düzey bir yargı yetkilisine de “Bundan sonra ne olacak? Süreç nasıl işleyecek?” diye sorduğunu söyledi.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Aldığı yanıt “Süreç olması gerektiği gibi işleyecek” olan Deniz Zeyrek, bundan sonra olabilecekleri ise şöyle özetledi: “Dosya yerel mahkemeye (İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi) gider. Mahkeme, AYM'nin dikkat çektiği dokunulmazlık durumunu dikkate alır ve ‘sanığın dokunulmazlığı var' diyerek yargılamayı durdurup dosyayı Adalet Bakanlığı'na gönderir. Adalet Bakanlığı da TBMM'ye dokunulmazlığın kaldırılması için fezleke gönderir. Dokunulmazlık kaldırılırsa Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına başlanır.” Deniz Zeyrek, olması gerekenleri sıraladıktan sonra, dönüş kararının bunun siyasi bir karar olacağının altını çizdi. Yazıda, Yargıtay’ın verdiği hüküm ortadan kalkınca Berberoğlu'nun TBMM'ye dönmesinin önünün açılacağını vurgulayan Zeyrek, “Yeniden yargılama süreci başlatıldığı, dokunulmazlık nedeniyle Adalet Bakanlığı'na dosya gönderildiği gün TBMM Başkanlığı'nın harekete geçmesi gerekiyor” diye yazdı. Zeyrek, topun TBMM Başkanı Şentop’ta olduğunu ve bu adım atacağını düşündüğünü de belirterek, konunun “sadece bir takvim meselesi” olduğunu savundu.

NE OLMUŞTU?

CHP'nin de desteklediği geçici bir anayasa değişikliği ile dokunulmazlığı kaldırılınca yargılanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, hapis cezası almış ve tutuklanmıştı. Cezaevindeyken yeniden milletvekili seçilen ve dokunulmazlık kazanınca tahliye edilen Berberoğlu hakkında, dokunulmazlığına rağmen Yargıtay’daki yargılamayı tamamlandı ve hüküm kesinleştirildi. TBMM Başkanı Berberoğlu hakkındaki hükmü TBMM Genel Kurulu'nda okudu ve milletvekilliği böylece düşürüldü. Berberoğlu’nun Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvurular iki kere lehine sonuçlandı ve bu durumda yargılamanın yeniden yapılması gerekiyor.