Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, YSK üyelerine hareket ettiği iddiasıyla 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılanmasına devam edilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu Saraçhane'deki makam odasında ziyaret etti.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Davutoğlu, İBB seçimlerinin tekrar edilmesini yanlış bulduğunu söyleyerek "Hepimizin nihai olarak güvenmesi gereken merci yargıdır, hukuktur. Buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Hukuku siyasetin dışında nihai merci olarak görmek durumundayız. Hukukun siyasallaştırılmasına izin vermemeliyiz. Bir ülke hukuk devleti olacaksa yargıya güvenin yüzde 100 olması gerekir" şeklinde konuştu.

“HEPİMİZİN NİHAİ OLARAK GÜVENMESİ GEREKEN MERCİ YARGIDIR, HUKUKTUR”

Ziyaret için bugünü özellikle seçtiğini belirten Davutoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"Benim için en onurlu vasıflardan biri de İstanbullu olmaktır. İki hocam vardır şehir açısından. Birisi İstanbul birisi Konya. İstanbul’umuzun emanet edildiği büyükşehir belediye başkanımızın başarısı bu emanete uygun bir şekilde İstanbul’umuzun gelişmesini sağlamak için gösterdiği çaba hepimiz için önemlidir. Emanetini üstüne almış olmak büyük bir sorumluluktur. Yakından çalışmalarını takip ediyoruz. İstanbullu olmam hasebiyle de kendisine başarı dileklerimi iletmek için buradayım. Kendisi 2 kez ziyaret ettiler. Bir iade-i ziyaret borcumuz da vardı. Bu ziyareti ülkemizin itibarı açısından ciddi bir yanlışın olma ihtimalinin olduğu bir günde ziyaret etmeyi özellikle tercih ettim. Olmaması gereken bir şey varsa o da hukukun siyasete alet edilerek farklı düşünenlerin cezalandırılması üzerinden siyasi bir dizayn etme çabasıdır. Bunun yaşanmaması gerekir. 2019 seçimlerinin tekrar edilmesi son derece yanlış olmuştur. Hepimizin nihai olarak güvenmesi gereken merci yargıdır, hukuktur. Buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Hukuku siyasetin dışında nihai merci olarak görmek durumundayız. Hukukun siyasallaştırılmasına izin vermemeliyiz. Bir ülke hukuk devleti olacaksa yargıya güvenin yüzde 100 olması gerekir. Bir görüş beyanından ibaret olan bir yargı sürecinin başlaması, bu şekilde sürdürülmesi hatadır. Kanal İstanbul konusu da dahil olmak üzere sık sık istişare ediyoruz. Bir kez daha demokrasi açısından kaygı duyan şahısları bu dava sürecinde dayanışmaya çağırıyorum.

“BUNDAN SONRA DA HER ZAMAN İSTANBUL'UMUZUN EMRİNDEYİZ”

Bütün kararlara saygımız nihai kertede tabii olur, ama bir görüş beyanından ibaret olan bir yargı sürecinin başlaması zaten hatadır. Bu şekilde sürdürülmesi hatadır. 3 yıl bir davanın böyle bir gündemde tutulması hatadır. Ve nihayet olarak da tabii buraya siyasi müdahale yapılması hattadır. Ben, değerli Büyükşehir Belediye Başkanı’mıza, İstanbul'a hizmet yönündeki çabalarında destek ifade etmek istiyorum. Ola ki bir farklı kanaatimiz olursa, onu da söyleriz. İstanbul'u korumak bizim için en büyük görevdir. Kuzey Ormanları’nda, Kemerköy’de süren çalışmalardan tutun da İstanbul'un betonlaşmasına kadar olan giden süreçlerin hepsinde, yüreğimizin yandığı da aşikâr. Bütün bu çabalarda, İstanbul’un doğasının ve tarihinin korunması çabasında yanındayız. Sık sık da istişare ediyoruz, Kanal İstanbul konusu da dahil olmak üzere. Bundan sonra da her zaman İstanbul'umuzun emrindeyiz. Çalışmalarında başarılar diliyorum"