Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutığlu Karar TV'de Taha Akyol ve Elif Çakır'ın konuğu olarak katıldığı programda "önümüzdeki kış"a dikkat çekti ve Alevi katliamı uyarısı yaptı. 

"MARAŞ OLAYLARI, MADIMAK HEP KRİZ ANLARINDA OLDU"

Davutoğlu şunları söyledi: 

"Hiçbir zaman felaket tellallığı yapmam. Ama önümüzdeki kış yoksulluk iyice artmışken, Türkiye'nin 10-20 yılını esir almak isteyenler olabilir. Maraş olayları, Madımak... Hep kriz anlarında böyle şeyler oldu. Türkiye'nin geleceğini karartmak isterler. 90'larda yoksullaşmayla kimlik problemleri artınca büyük kriz çıktı. Ben burada Erdoğan ve Bahçeli'ye sesleniyorum, ayrıştırıcı dil kullanmayın, kimseyi dışlamayın, ateşle oynarsınız. Enflasyon yüzde 100'ü bulmuşken bir de kimlik çatışması çıkarsa kriz çıkar."

Bu uyarı sonrası Erdoğan'ın cemevi ziyaretini olumlu bulduğunu söyleyen Davutoğlu "Bu çizgisini sürdürmeli. Herkes kendi mahallesine çekilince ben korkarım. Bir araya gelelim. Seçime de suhuletle gidilmeli. Bakın birileri gelmiş cemevlerine, cemevi başkanına saldırıyor. Ne demek bu? Harekete geçilmeli" dedi.

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü

"Erdoğan'ın cemevi ziyaretini olumlu karşıladım. Çok önceden yapması gerekiyordu. Bakın ben Hacı Bektaş-i Veli törenlerine başbakan kimliğiyle katılan ilk kişiydim. Orada Alevi vatandaşlara ben yüreğimden gelerek konuştum. Kimse bir şey lütfetmiyor, onlar da bu ülkenin parçasıdır. Bir tarafları Ehl-i Beyt'e, bir tarafları Horasan erenlerine dayanır. Aleviliği de çok iyi bilirim. Erzincan'da, Tunceli'de cemevlerine gittim başbakanken. Dışişleri döneminde Almanya'da süryani kilisesine gittim. Ama bunlar yapılırken seçimlere endeksleniyor. "

"ERDOĞAN ALEVİ ÇALIŞTAYLARINI İSTEMEDİ"

Davutoğlu kendisi AKP'deyken yapılan Alevi çalıştaylarını anlatarak, bu çalışmayı Erdoğan'ın istemediğini ve gönülsüz onay verdiğini dile getirdi:

"Sayın Erdoğan doğru bir hamleyle Alevi çalıştaylarına başladı. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Alevilerle ilgili çalışmaları biz hazırladık, sunduk Erdoğan'a. Sayın Hayrettin Karaman da destekledi, birlikte gittik. Açık söylüyorum, Erdoğan istemedi. Kabul etmedi. Bakın Fatma Ana Cemevi'ne gittim ben daha dün. Orada İslam'a aykırı bir şey yoktu. Zaten İslam'dır, kim neyi atfedecek? Biz bu ayrılıkları birleştireceğiz. O dönem ben Erdoğan'a söyledim, ben Alevi dedeleriyle konuştum, siz yapın. Siz yapmış olun ama artık yapılsın."

"KÜRT SORUNU VARDIR"

Çözüm sürecinin de böyle bir şey olduğun kaydeden Davutoğlu "erörle sonuna kadar mücadele eden bir başbakan olarak söylüyorum, Kürt sorunu vardır ve çözülmelidir. Ama Kürtçe'ye yabancı dil dersen olmaz." diye konuştu.

"ÇERKESÇE KONUŞAN ÇOCUK DÖVÜLÜYOR"

Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Vatandaşlık sahibi olan herkes hak sahibidir. Alevilere de vermek zorundasın haklarını, lütfetmiyorsun. Sordum 'biz yapsak, tepki gelir mi' diye. 'Asla gelmez' dediler. Çalıştayları başlatma şerefi ona aitti ama istemedi sonra. Aramızdaki farklardan biri buydu. Bir işe girdiğimde ben çözüm getirmeye uğraşırım. Yalnızca seçim zamanı bunu kullanmam. Çerkesce konuşan bir çocuk dövülüyor, bunun nedeni ne? Bahçeli'nin de güçlendirdiği o zihniyet. Sen insanlara eşitlikçi, onurlu davranırsan kimse çekip gitmek istemez. Şu anda seçim yaklaşıyor diye bu ziyaret yapıldıysa doğru değil ama provokasyonlara cevaben 'sizin yanınızdayım' mesajı önemli.

Ulus devlet kurulunca ayrıştırılanlar vardı doğru ama bitti artık. Acılar bizim acılarımız ama yeni yüzyıla girdik artık. Alevinin cemevine gitmesinin, Kürtçe konuşulmasının ne sakıncası olacak? Herkes bu ülkenin vatandaşı. Kürt arkadaşlarıma hep söylüyorum siz anlatacaksınız Kürtçe'nin ülkeyi bölmeyeceğini. Alevi arkadaşlarıma söylüyorum siz anlatacaksınız. Kıracağız önyargıları. Cemeviler bize yabancı değil. Bir sürü saçma sapan şey üretilmiş toplumda Alevilerle ilgili."