Fox TV'de Çalar Saat programına konuk olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı çok sert sözlerle eleştirdi.  "Sen Türkiye'yi böldün, sana oy vermeyenleri düşman gördün. Onlara hakaret ettin. Altılı masanın anlamı, Erdoğan'ın, Bahçeli'nin, Perinçek'in bölücü diline karşı tüm Türkiye'yi bir araya getirmeye çalışmaktır" diye konuşan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdoğan'ın, TÜİK'in, Merkez Bankası'nın açıklamalarına dışarıdan baktıklarında 'Bunlar ekonomi bilmiyor' deniliyor.  Örtülü faiz uyguluyorlar. Faiz artırmadığını iddia ediyor ama faiz piyasada her an artıyor.  Bunların hepsi güven problemi doğuruyor. Erdoğan'a hiç kimse, en yakınları dahi güvenmiyor. Bir Maliye Bakanı düşünün ki "Dar gelirliler hariç çark dönüyor" diyor. Bu durumda kim güvenir?"

"BÜROKRATLAR KORKU İÇİNDE"

Bürokratların büyük bir korku içinde çalıştığını savunan Davutoğlu şöyle konuştu:

"Kanun dışı işlem yapan bürokratlarda bir telaş, dürüst bürokratlarda da bu çarktan nasıl kurtulurum diye bir telaş var. Şu an görevden alınan veya ayrılan hiçbir bürokrat üzülmüyor, kurtuldum diyor. Türkiye'de büyük bir uzlaşıya ihtiyaç hissettiğimiz bir dönemdeyiz. Keşke Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir masa kursaydı. Pandemi bir imkandı. 'Sizden destek bekliyoruz, ülkeyi beraber çıkaralım' deseydi. Yapmadı cumhurbaşkanı. Kendi yanında olan bizleri bile tasfiye etti. Yanına kimleri aldı? 90'lı yılların çetelerini, 90'lı yılların aktörlerini Perinçek'leri vs. aldı. Türkiye'nin birleştirici masasını cumhurbaşkanı kurmalıydı, kuramadı. Bu masayı sen kurmalıydın Sayın Cumhurbaşkanı. Sen Türkiye'yi böldün, ayrıştırdın. Sana oy vermeyenleri hasım gibi gördün."

KASIM AYINDA SEÇİM VARMIŞ GİBİ...

Altılı masanın "kendimiz" değil, "hepimiz" deme arzusundan doğduğunu belirten Davutoğlu, "Kim seçilirse seçilsin kolay bir tabloyla karşı karşıya kalmayacak" diye konuştu. "Türkiye'de iki şeyden emin olamazsınız. Bir, eceliniz her an gelebilir, iki, seçim her an gelebilir" diyen Davutoğlu, Gelecek Partisi teşkilatlarının Kasım ayında seçim olacakmış gibi hazırlandığını anlattı. Seçim olmaması halinde sosyal gerilimin tırmanabileceğini ve Erdoğan'ın da bunu tırmandıran bir dil benimsediğini kaydetti.

Ortak cumhurbaşkanı adayının liderlerden biri mi olacağına yönelik soruya cevap veren Davutoğlu, Erdoğan'ın "adayınızı belirleyin" baskısının altılı masada ayrılık çıkarmak ve adayı yıpratmak amaçlı olduğunu belirttiği konuşmasında "Bu masa bir cumhurbaşkanı adayı seçip de kenara çekilecek bir masa değil" dedi.

Altılı masanın adayın açıklanmasından sonra etkili olacağını söyleyen Davutoğlu, ortak aday belirlenmesini umut ettiğini söyledi. Ortak aday çıkmasa da altılı masanın dağılmayacağını söyleyen Davutoğlu, altı partiyi bir araya getiren ilkelerin baki olduğunu söyledi.

SEÇİM TAHMİNLERİ NE YÖNDE?

Ahmet Davtuoğlu çoklu aday çıkması halinde altılı masanın ikinci tura kalan aday etrafında birleşeceğini de söyledi: "Eğer bir ortak aday çıkarabilirsek ben o adayın ilk turda kazanacağını düşünüyorum. İlk turda Erdoğan'ın kazanma şansı yok, ikinci turda hiç yok. Artık bir değişim şart, bu değişimin lokomotifi de ilkeler etrafında hareket eden bu masadır. Erdoğan'ın kazanma şansı hiç yok. Ortak aday çıkmadığını farz edelim, o kadar çok konuda mutakabat halindeyiz ki ikinci tura kalan aday da seçilebilir. Siyasette çözüm tükenmez."