Danıştay, Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan ve belediyelere ait şirketlere yönetici atamasını belediye başkanından alarak belediye meclisine devreden genelgenin iptaline yönelik talebi reddetti.

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Mayıs tarihinde çıkarılan ve belediye şirketlerine yapılacak atamaları belediye meclisine devreden genelgeye dair itiraz Danıştay'da reddedildi.

YETKİ GASPINA İTİRAZ REDDEDİLDİ

Danıştay 8. ve 10. dairesi yerel seçimlerin hemen ardından Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2019 günü yayınlanan genelgenin iptali ve yürütmenin durdurulması talebine yönelik ilk kararını verdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan davada, daha önce belediye başkanlarının yetkisinde olan belediye şirket ve iştiraklerine yönetim kurulu ve müdür atama yetkisinin belediye meclislerine verilmesine ilişkin çıkartılan genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talep edildi. Danıştay'ın verdiği ilk karar göre yürütmeyi durdurmaya yönelik talep reddedildi. Genelgenin iptaline yönelik teklif ise önümüzdeki günlerde görüşülecek.

AMAÇ SİYASİ

Habertürk'ten Yasmenin Güneri'nin haberine göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi, dava dilekçesinde genelgenin “üst hukuk normlarına aykırı olduğunu” iddia ederek, bugüne kadar sadece başkan tarafından kullanılan yetkinin değiştirilmesindeki amacın siyasi olduğu, yasada belediye ve bağlı işletmelerde yönetmenin başkana ait bir yetki olduğunun yasayla belirlendiği, çıkan genelge ile meclisin bu şirketleri hem yönetip hem de denetlemesi gibi bir durumun ortaya çıktığı ve bunun da hukuk mantığına aykırı olacağı vurgulandı.

DÖRT ÜYE MUHALEFET ŞERHİ KOYDU TETKİK HAKİM 'YÜRÜTME DURMALI' DEDİ

Danıştay 8 ve 10. dairelerinden 9 üyenin katıldığı müzakere sonrası verilen karara 4 Danıştay üyesi muhalif kaldı. Danıştay tetkik hakimi de dosyaya ilişkin, yürütmenin durdurulması yönünde görüş bildirdi. Muhalefet şerhi yazan üyeler, şu görüşleri dile getirdiler “Şirketlere ilişkin faaliyetler konusunda 5393 sayılı Yasanın 56. Maddesi uyarınca faaliyet raporu hazırlayıp, meclisin denetimine sunan ve yetersiz bulunması halinde meclisçe 26. Madde uyarınca görevine son verilebilen başkanın, söz konusu şirketleri yönetme yetkisi kapsamında Yönetim Kurulundaki temsilcisini de değiştirme hak ve yetkisi bulunmaktadır. Bu yetkinin meclise ait olduğunun kabulü şeklindeki yaklaşımın, meclisin bu şirketleri hem yönetip, hem denetleyebileceği gibi yasanın amaç ve sistematiğine aykırı bir sonuca yol açacağı açıktır.” Belediye başkanlarının yetkisini belediye meclisine veren genelgenin yürütmesinin durdurulması talebini reddeden Danıştay, ilgili genelgenin iptali talebini önümüzdeki aylarda görüşüp karara bağlayacak.

BEKİ: AKP OLSA ORTALIĞI AYAĞA KALDIRIRDI

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, Ticaret Bakanlığı'nın genelgesiyle muhalefete geçen Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin tırpanlandığını, belediye şirketlerine yönetici atama yetkisinin başkanların elinden alınarak, belediye meclislerine verildiğini belirterek, "İşte bu yetki devrinin yürütmesini durdurma talebi, Danıştay’da reddedildi. AK Parti olsa “Yargı darbesi, yetki gaspı, antidemoktatik müdahale” diye ortalığı ayağa kaldırırdı. Genelge ilk çıktığında da yazmıştım. Neresinden baksanız, dört dörtlük bir skandal..." diye yazdı.