Danimarka ve Norveç, Afganistan'da bulunan Kabil büyükelçiliklerini kapatma kararı aldı. Kararda personellerin tahliye edileceği belirtilirken, Finlandiya ise diplomatik misyonunu açık tutma kararı aldı.

"GEÇİCİ OLARAK"

Danimarka ve Norveç, Kabil büyükelçiliklerini kapatıp diplomatlarını Afganistan’dan tahliye etme kararı aldı. Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod'tan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kabil Büyükelçiliğimizi geçici olarak kapatma kararı aldık” ifadeleri kullanıldı.

FİNLANDİYA 130 AFGANI ÜLKEDEN ÇIKARIYOR

Açıklamada, personel tahliyesinin aynı kampüsü paylaştığı Norveç ile çok yakın biçimde koordine edileceğini bildirdi. Norveç Dışişleri Bakanı Ine Soreide de kısa süre sonra büyükelçiliği kapatıp diplomatlarını ülkeden çıkarma kararı aldıklarını bildirdi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da şimdilik büyükelçiliğini açık tutacaklarını belirterek, Finlandiya, Avrupa Birliği ve NATO için çalışmış 130 Afganı ve yakınlarını ülkeden çıkaracaklarını açıkladı.

SİYASİ LİDERLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Son olarak Afganistan'da, Cumhurbaşkanı Eşref Gani' ise "Cumhurbaşkanı olarak vatanı savunmaya devam edeceğim" demiş ve uluslararası ortaklar ve siyasi liderlerle görüşmelerinin sürdüğünü belirtmişti.