Dağ, öğrencilerin okurken çalışmak zorunda kaldığını ifade ederken, "Tüm ülkelerde eğitim hayat kurtarırken bu ülkede eğitim ve yarattığı survivor ortamı can alıyor. Milyonlarca genç işsizlik ve yoksullukla boğuşuyor" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, bugün; TBMM, Adalet Bakanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay ve Yargıtay 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ve 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi üzerine görüşmelerde söz aldı.  

“TÜRKİYE’DE GENÇLERİN VE ÖĞRENCİLERİN BARINMA SORUNU ARTIK KRONİK HALE GELDİ”

Türkiye’de toplumun yüzde 16’sını gençlerin oluşturduğunu söyleyen Dağ, “Fakat bu bütçede de gençlere yer yok. Gençler başını sokacak bir çatı, karnını doyuracak bir lokma ekmek ararken AKP, MHP iktidarı halkların kaynağını savaş ve yandaşa harcıyor. Türkiye’de gençlerin ve öğrencilerin barınma sorunu artık kronik hale geldi. Öğrencilerin bin bir zorlukla yerleştikleri üniversiteye gidince ilk olarak barınma sorunu ile karşı karşıya kalıyor” dedi.

“3,8 MİLYON ÖĞRENCİNİN OLDUĞU ÜLKEDE SADECE 773 YURT VAR”

Dağ, öğrencilerin barınma sorunu yaşadığını ifade ederken, “Bu yıl da onlarca öğrenci onlarca öğrenci barınamadığı için parklarda sabahlayıp sesini duyurmaya çalıştı. Ama bu iktidar gençlerin sesine kulağını tıkadı. 3,8 milyon öğrencinin olduğu ülkede sadece 773 yurt var. Bulduğu her boş arsaya binalar dikip üniversite tabelası koyan iktidar, bu üniversitelere yerleşen öğrencilere ne barınma imkânı sağladı ne de sağlıklı beslenme haklarını karşıladı. 1 yılda 155 binden fazla öğrenci barınamadığı için eğitimine ara verdi” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

“TÜM ÜLKELERDE EĞİTİM HAYAT KURTARIRKEN BU ÜLKEDE EĞİTİM VE YARATTIĞI SURVİVOR ORTAMI CAN ALIYOR”

Öğrencilerin okurken çalışmak zorunda olduğunu belirten Dağ, “İnönü Üniversitesi öğrencisi 22 yaşındaki Bünyamin Berker okuyabilmek için çalışmak zorunda kalan öğrencilerden biriydi. Motor kurye olarak çalıştığı sırada motorunun çukura düşmesiyle hayatını kaybetti. Tüm ülkelerde eğitim hayat kurtarırken bu ülkede eğitim ve yarattığı survivor ortamı can alıyor. Milyonlarca genç işsizlik ve yoksullukla boğuşuyor. Genç işsizlik oranı yüzde 41’lere ulaşmış durumda” dedi.

“MADDE KULLANIMI 11 YAŞA KADAR DÜŞMÜŞ DURUMDA”

Türkiye’de madde bağımlılığına dikkat çeken Dağ, şunları söyledi:

“Madde kullanımı 11 yaşa kadar düşmüş durumda. İktidar, uyuşturucu ile mücadele ettiğini iddia ediyor ama her nedense bu mücadele sonucunda ne madde satımını engelleyecek politikalar uygulanıyor ne madde satıcıları tutuklanıyor ne de madde kullanımı azalıyor.”