İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı TV programında tekrardan hedef aldığı Cumhuriyet gazetesi, bir açıklamayla Soylu'ya yanıt verdi. Ancak Cumhuriyet'in yanıtı hedef gösterici olduğu gerekçesiyle 2 yazar yazılarına son verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun TRT Haber yayınında eski manşetlerini göstererek Cumhuriyet gazetesini hedef almıştı. Cumhuriyet gazetesi Soylu'ya dün yayınladığı bir açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, "Soylu, TRT Haber’deki programda, Cumhuriyet gazetesini suçlarken verdiği örneklerin çoğunluğu, Can Dündar’ın başında bulunduğu İkinci Cumhuriyetçi bir ekibin Cumhuriyet gazetesini yönettiği döneme denk gelmektedir. Oysa, bugün Cumhuriyet gazetesi, bu ekibin yayın çizgisi ve tutumlarına karşı Cumhuriyet okur ve emekçileri ile birlikte dört yıl yürüttüğü hukuksal mücadele ve Yargıtay’ın da onadığı bir mahkeme kararı sonucu yönetime gelen Cumhuriyetçi kadro tarafından yayımlanmaktadır" denildi.

CAN DÜNDAR'DAN YANIT: "BÜTÜN SORUMLULUK BENİM. VE BUNU GURURLA SÖYLÜYORUM"

Cumhuriyet'in açıklaması Can Dündar'ı ve o dönem kurumda çalışan gazetecileri hedef gösterdiği gerekçesiyle tepki çekti. Can Dündar, Cumhuriyet'in açıklamasını sosyal medya hesabından paylaştı. Dündar, "Doğrudur @cumhuriyetgzt. Bütün sorumluluk benim. Ve bunu gururla söylüyorum. Kimseyi suçlayıp ihbarcılık yapmadan. Soylu’nun gözüne girmeye çalışmadan; utanmadan..." ifadelerini kullandı.

MUMCU VE AYBARS YAZILARINI SONLANDIRDI

Cumhuriyet'in açıklamasına mevcut yazarlardan da tepki geldi. Cumhuriyet yazarları Prof. Dr. Alp Erinç Yeldan ve Özge Mumcu Aybars gazetedeki yazılarına son verdiklerini açıkladılar.

CUMHURİYET GAZETESİ NE YAZMIŞTI?

Cumhuriyet'in Soylu'ya yanıt açıklamasının tamamı şöyle: "İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen gece TRT Haber kanalında yapılan bir programda gazetemiz Cumhuriyet’i yeniden hedef almıştır. Bilindiği üzere, Türkiye’de, aralarında iktidar ortakları tarafından da kimi açıklamalarla doğrudan desteklenen mafya liderlerinin de bulunduğu kimi suç örgütü elebaşıları; hem birbirleri, hem kirli ilişkiler içinde oldukları siyasetçiler, hem de kimi devlet bürokratları ile çatışma halindedirler. Bu çatışmada adı en çok anılanların başında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gelmektedir. Mafya örgütleri ile bağlantıları olan gazetecilerle yakın dostluklar kurduğu, yeraltı dünyasının liderlerine sözler verdiği, onlara devlet memuru koruma ve dinlenmemeleri için ses bozucu araç tahsis ettiği vb. savlarla suçlanan Süleyman Soylu, bu savlara açıklık ve içtenlikle yanıt vermek yerine, siyasi konumunu korumak amacıyla kendisini eleştiren muhalefetin yanı sıra, görevi gelişmeleri kamuoyuna duyurmak olan Cumhuriyet gazetesini hedef almaktadır. Süleyman Soylu, bir yandan olayları karıştırıyor, bir yandan da kurgu yapıyor. Soylu, TRT Haber’deki programda, Cumhuriyet gazetesini suçlarken verdiği örneklerin çoğunluğu, Can Dündar’ın başında bulunduğu İkinci Cumhuriyetçi bir ekibin Cumhuriyet gazetesini yönettiği döneme denk gelmektedir. Oysa, bugün Cumhuriyet gazetesi, bu ekibin yayın çizgisi ve tutumlarına karşı Cumhuriyet okur ve emekçileri ile birlikte dört yıl yürüttüğü hukuksal mücadele ve Yargıtay’ın da onadığı bir mahkeme kararı sonucu yönetime gelen Cumhuriyetçi kadro tarafından yayımlanmaktadır. Cumhuriyet gazetesi, 2018 Eylül ayı başında, Atatürk’ün adını verdiği ve Yunus Nadi’nin kurduğu Cumhuriyetçi çizgisine oturduğunu kamuoyuna duyurmuştur. Bu çizginin herhangi bir suç ya da terör örgütü ile ilişkilendirilmesi bir kasıtlı çarpıtmadan öteye gidemez. Cumhuriyet’in çizgisi, apaçık bellidir; demokrasiden, laiklikten, özgürlüklerden, bağımsızlıktan ve ulusal bütünlükten yanadır. Okurlarının desteğiyle dimdik ayakta duran Cumhuriyet gazetesi, demokrasinin ve özgürlüklerin düşmanı olan her türlü karanlık güce, mafyaya, suç örgütüne ve onlarla işbirliği yapan siyasete ve siyasetçiye karşı, haberleri, yazarları ve kalemiyle mücadeleyi görev bilir."

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter’dan yapmış olduğu paylaşımda, “Bir mafya pisliğinin hezeyanlarıyla  terörle mücadele tarihimizin en Şanlı Komutanına çamur atan, ortakları HDPKK için intikam alan, Cumhuriyet gazetesi; Sizin tarihiniz, derin, kirli ve karanlık ilişkiler tarihidir Türkiye eski Türkiye değil, Hesabını hukuk önünde vereceksiniz” ifadelerini kullanmıştı. Soylu’nun tehditlerine yönelik Cumhuriyet gazetesi tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’nin en itibarlı ve en eski gazetesine saldırmak, kimsenin haddi değildir. İçişleri Bakanı’nın tehdit edici açıklamasını doğru bulmuyor ve iddialarını kabul etmiyoruz” denildi.