Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye Devlet Başkanı Esad'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı operasyonları sona erdirmesini istemesinin ardından, alınan 'tehditlerin' düzeyine bağlı olarak Suriye’de her an askeri operasyon başlatılabileceğini söyledi.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Kalın, İstanbul'da bir grup yabancı medya temsilcisi ile Ankara'nın uluslararası gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ukrayna'da savaşı "ne Rusya'nın ne de Ukrayna'nın kazanacağını" belirten Kalın, Türkiye'nin barış için arabulucu olmak istediğini, genel barış olanaklı değilse "yerelleştirilen ateşkesler" elde etmek için çalışacaklarını açıkladı.

Sözcü Kalın, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi önündeki Türkiye’nin vetosuna ilişkin de "Türkiye'nin mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerden önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik tekliflerini onaylamak için süresinin daraldığını" da sözlerine ekledi.

Suriye'ye olası bir operasyon konusunu değerlendiren Kalın, aralık ayı sonunda Türkiye ve Suriye Savunma Bakanları arasında Moskova'da yapılan görüşmeyle başlatılan "siyasi süreci desteklemeye devam ettiklerine dair" güvence verdi. Ancak "Alınan tehditlerin düzeyine bağlı olarak her an kara harekâtı mümkündür" dedi.

“SURİYELİ SİVİLLERİ ASLA HEDEF ALMIYORUZ”

Kalın, Türkiye ve Suriye Dışişleri bakanlarının şubat ayı ortasında yapılması planlanan görüşmesinden önce, iki ülkenin savunma bakanlarının yeni bir toplantı yapacağını da açıkladı. Suriye topraklarında Kürt güçlerinin varlığına dikkat çeken Kalın, "Biz sınırlarımızda güvenlik istiyoruz. Suriye devletinin çıkarlarını ya da Suriyeli sivilleri asla hedef almıyoruz" diye konuştu.

Kalın, Türkiye'nin 2019'daki son Suriye operasyonunun ardından, "Rusya ve ABD tarafından vaat edilen güvenlik garantilerinin tutulmadığını" ve Kürt güçlerinin söz verildiği gibi sınırdan 30 km geriye çekilmediğinin belirtti.

Kalın, cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerden önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik hedeflerini onaylamak için "sürenin daraldığını" da söyledi. İbrahim Kalın, Türkiye'nin ülkelerin tekliflerini onaylamasının, Stockholm'ün Ankara ile varılan anlaşma kapsamında verilen 'terörle mücadele' sözlerini "hızlı bir şekilde yerine getirmesine bağlı olduğunu" söyleyerek bunun aylar sürebileceği uyarısında bulundu.

Mayıs ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine atıfta bulunan Kalın, "Haziran'daki NATO zirvesinden önce NATO'ya katılmak isterlerse bir zaman sorunumuz var. Seçimlerden bir süre önce Meclis'in tatile gireceğini düşünürsek, tüm bunları yapmak için 2-2,5 aylık bir zaman söz konusu" dedi.