Destek sunulmayan binlerce işyeri kapanmada batarken, Erdoğan bugünkü konuşmasında esnaftan helallik istedi. "Her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz" diyen Erdoğan "Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız varsa hepsinden helallik istiyoruz" diye konuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP teşkilatı ile video konferans yoluyla bayramlaşma programında konuştu. Erdoğan, koronavirüs salgınıyla ilgili yaptığı açıklamada 17 Mayıs Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme dönemine geçileceğini belirterek, "Detayları kabine toplantısının ardından milletimizle paylaşacağız. Niyetimiz Mayıs ayı sonuna kadar ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmek, Haziran ayı ile birlikte itibaren tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"SIKINTIYA DÜŞEN ESNAFIMIZ OLDUYSA HELALLİK İSTİYORUZ"

"Milletimize söz verdiğimiz şekilde Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimimizi uygulamaya başlıyoruz" diyen Erdoğan esnaftan helallik istedi: "Kısıtlamalardan etkilenen esnaflarımızın bir kısmı ile turizm sektörümüze de bu zor dönemde ayakta kalabilmeleri için her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz. Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz." Erdoğan, şöyle devam etti: "Salgının ülkemize sirayet ettiği 2020 Mart ayından beri aldığımız tedbirlerin, özellikle de kısıtlamaların tek amacı 84 milyon vatandaşımızın her birinin sağlığını, hayatını, geleceğini korumaktır. Mecbur olmadığımız hiçbir tedbire başvurmadık, başvurmayacağız. Bununla kalmıyor, aldığımız tedbirleri de vatandaşlarımızın işine, aşına zarar vermeyecek şekilde uygulamaya özen gösteriyoruz"

"İSRAİL'İN ZULMÜNE EYVALLAH ETMEYECEĞİZ"

Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: "Terör devleti İsrail'in zalimlikleri karşısında hem üzüntülü hem öfkeliyiz. (Filistin'de) Tüm dünya görmezden gelse bile İsrail'in zulmüne eyvallah etmeyeceğiz. Bu terör devleti artık tüm sınırları aşmış durumdadır. Kudüs tüm insanlığın ortak mirasıdır. Dün Suriye sınırlarımız boyunca kurulmaya çalışılan terör koridoruna nasıl izin vermemişsek bugün de Mescid-i Aksa'nın mahremiyetine uzanan ellere aynı kararlılıkla karşı çıkıyoruz. Gücü masum sabilere, biçare kadınlara, mazlumlara yeten terör devleti İsrail'in zalimlikleri karşısında üzüntülü ve öfkeliyiz. Türkiye'nin bu konuda tavrı ilkeseldir. Dün Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'ı ve işgal altındaki topraklarını kurtarma mücadelesini hangi şevkle desteklemişsek, bugün Kudüs'te Filistin şehirlerinde yaşanan zulme karşı aynı hissiyatla harekete geçiyoruz. İsrail'in Filistin şehirlerinde ve Kudüs'te sergilediği saldırganlığa karşı çıkmak insanlığın tamamının namus borcudur. Kudüs gibi hem Müslümanların hem Hristiyanların hem de Musevilerin kutsal mekanlarını bünyesinde barındıran bir şehri fütursuzca yağmalamaya kalkan bu terör devleti artık tüm sınırları aşmış durumdadır."

AKŞENER: "KORKMA, GETİR SANDIĞI HELALLEŞELİM"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Erdoğan'ın "Helallik istiyorum" açıklamasına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile yanıt verdi. Akşener paylaşımında şu ifadeleri kullandı: ""Sayın Erdoğan sen unutmuş olabilirsin ama, siyasetçi milletiyle kürsülerde değil, sandıkta helalleşir. Madem helalleşmek istiyorsun, korkma, getir sandığı helalleşelim. Zor durumdaki çiftçiyle, esnafla, işsiz gençle helalleşelim. Milletimizin kutlu iradesiyle helalleşelim."

KILIÇDAROĞLU: "HELALLEŞELİM KESİNLİKLE, HEMEN SEÇİM"

Erdoğan'ın 'helallik' açıklamasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan da yanıt geldi. Kılıçdaroğlu, resmi Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu: "Helalleşelim kesinlikle. Türkiye için erken seçim çağrısı yapıyorum. Seçim! Hemen! #HemenSeçim"

DEMİRTAŞ: SİZİ PERİŞAN EDEN COVID-19 DEĞİL, AKP 128

HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Erdoğan’ın ‘helallik istemesinin’ ardından Twitter hesabından erken seçim çağrısında bulundu. Demirtaş, “Sizi perişan eden Covid-19 değil akp-128’dir. Bu mafya düzeninden bir an önce kurtulmak için her yerde yüksek sesle erken seçim isteyin. Örgütlenin ve umutlu olun.” dedi. https://twitter.com/hdpdemirtas/status/1393208191983439880?s=20

DAVUTOĞLU: "İKTİDARA VEDA VAKTİNİN GELDİĞİNİ ANLADINIZ"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabından Erdoğan'a ‘İktidara veda vaktinin geldiğini anladınız’ tepkisi verdi. Davutoğlu sosyal medya hesabından, "Sayın Erdoğan, helallik istediğinize göre siz de iktidara veda vaktinin geldiğini anladınız! Evet, sandık Gelecek, halk kötü yönetimin faturasını kesecek ve siz gideceksiniz! Liyakatli kadrolar Gelecek, halkın yüzü yeniden gülecek” ifadelerini paylaştı.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ: "HELAL ETMİYORUM"

Erdoğan'ın "Helallik istiyorum" açıklamasının ardından, sosyal medya kullanıcıları #HelalEtmiyorum etiketi ile binlerce paylaşım yaptı. Etiket kısa sürede Türkiye gündeminde en çok konuşulan konular arasında birinci sıraya yükseldi.