Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. 10 ülkenin büyükelçilerinin Osman Kavala ile ilgili çağrılarına tepki gösteren Erdoğan, "'Bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz. Türkiye'ye ders vermek haddinize mi sizin?" dedi. ABD'den 1,4 milyar doları er ya da geç alacaklarını ifade eden Erdoğan, erken seçim olmayacağını ve seçimlerin Haziran 2023'te yapılacağını dile getirdi.

10 BÜYÜKELÇİYE SERT TEPKİ

"Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye’yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar. 10 tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, bunu nasıl bıraktırırız gayreti içindeler" diye konuşan Erdoğan, Dışişleri Bakanı'na söylediğini ve "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" dediğini aktardı. Erdoğan, Türkiye'de yargının bağımsız olduğunu yineledi ve "Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor." dedi.

KAVALA VE DEMİRTAŞ AÇIKLAMALARI

HDP'nin ve Selahattin Demirtaş’ı çıkarmanın gayreti içerisinde olduğunu söyleyen Erdoğan, şunları söyledi: "Terörist adam ya… 53 tane vatandaşımız bunun ağrısıyla ölüyor Diyarbakır’da. Bütün bunlar ortadayken bakıyorsunuz bir televizyon kanalı bunun hanımını çıkarıyor, konuşturuyor, o da 'çocuklarımın babası içeride' diyor. Kusura bakmasınlar, biz bu görevde olduğumuz sürece hukuk ne ise bunun gereğinin yapılmasını istemeye mecburuz. Buradan taviz veremeyiz." Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muhalefet de büyükelçilerin tarzıyla konuşuyor, bunu milli bir konu olarak görmüyor. Siz bunu nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine ise, "Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise, Kavala o. Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar. Şimdi Soros’un oğlu da giriyor. O da babası gibi. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım. Elhamdülillah, Türkiye olarak biz güçlüyüz ve bize sızamıyorlar." dedi. 

"ABD'DEN 1.4 MİLYAR DOLARI ALACAĞIZ"

ABD ile alt düzeyde F16 alımı ile görüşmelerin olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, F35'ler için ödenen 1 milyar 400 milyon doların öyle veya böyle alınacağını dile getirdi. "Savunma Bakanlarımız karşılıklı olarak bu görüşmeleri yapıyorlar. Şimdi Milli Savunma Bakanımız, Amerika Savunma Bakanıyla bir araya gelecek, görüşecekler. Mesafe alacağız diye inanıyorum" diyen Erdoğan, Roma’da yapılacak G20 toplantısında Başkan Joe Biden ile bu konuyu konuşacaklarını söyledi. 

"BAŞSAVCI KILIÇDAROĞLU'NU DAVET EDECEK"

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun "siyasi cinayetler işlenebilir" sözlerini "tamamen deli saçması" olarak nitelendiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasi cinayet dediğin zaman senin yapman gereken bir şey var. Nedir o? İspat edeceksin. Böyle bir ispat söz konusu değil. Adeta bir deli bir kuyuya bir taş attı, 40 akıllı çıkaramadı. Hukuktaki kaide çok açık net ortada; müddei iddiasını ispatla yükümlüdür. Senin bunu ispat etmen lazım. Başsavcının davetiyle de bunlar ifadeyi verecekler. Bakalım ne söyleyecekler, göreceğiz."

"SURİYE'DE SÜRECİ DEVAM ETTİRİYORUZ"

Erdoğan, seçimlerin Haziran 2023’te yapılacağı yönündeki iddiasını da tekrarlarken, sınır ötesi harekat tezkereleri konusunda ise "Bölgede ciddi manada hassas noktalara operasyonlarımız devam ediyor. Kesinlikle taviz vermek yok. Suriye’deki bu süreci devam ettiriyoruz. Rejim nasıl bir tavır alır onu bilemiyorum, ama biz özellikle İdlib’deki bu yaklaşım tarzına karşı gereği neyse onu yapmaya ve bütün ağır silahlarımızla beraber cevabını vermeye devam ediyoruz." dedi.