839. hafta buluşmasında, 106 yıl önce bugün evlerinden gözaltına alınıp bir daha geri dönemeyen İstanbullu Ermeni aydınları anıldı.

24 Nisan 1915 tarihinde İstanbul’da Ermeni aydınların gözaltına alınarak kaybedilmesi toplu kaybetmelerin başıdır, başlangıcıdır” denilen Cumartesi Anneleri ve İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon açıklamasında, “inkar edilen geçmişin bugünü de etkilemeye devam ettiği” vurgulandı. Çevrimiçi olarak yayınlanan ve Youtube’da da paylaşılan açıklamada, “Kaç yıl geçerse geçsin tüm kayıplarımız gibi Ermeni aydınları da hakikat ve adalet mücadelemizde yaşatacağız. Kayıplarımızdan ve 140 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekânımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” vurgusu yapıldı.

“AĞIR ADALET KRİZİNİN TEMELİ”

Geçmişin suçlarını örten inkâr ve cezasızlık döngüsünün bugünkü ağır adalet krizinin de temelini oluşturduğu ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: “24 Nisan 1915'de başlatılan bu operasyon kapsamında İstanbul’un çeşitli semtlerinde gözaltına alınan ve içlerinde milletvekili, yazar, şair, avukat, doktor, gazeteci, eczacı, müzikolog, yayıncı, siyasetçi olan bu aydınlar Ermeni toplumunun en saygın isimleri, kanaat önderleriydi. Gözaltına alındıkları andan itibaren başlarına geleceklerden hükümetin sorumlu olduğu bu insanlardan 174'ü bir mezar taşları bile olmadan yok edildiler.”

https://youtu.be/8MtCJQ4SJ7s