Çorlu Tren Katliamı’nda 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz ile avukatları, katliama ilişkin yürütülen yargılama sürecinin eksikliğine ve özensizliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul Barosu’nun Galata binasında basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında katliamda sorumluluğu bulunan TCDD’nin üst düzey yöneticilerinin ve genel müdürlerinin yargılanması gerektiği vurgulandı.

Mısra Öz ile avukatları Selvi Yüzbaşıoğlu, Sevgi Evren ve Zübeyde Aslan, Çorlu Tren Katliamı’nın üzerinden tam 4 yıl geçmesine rağmen etkin bir yargılama sürecinin işletilmediğini belirtti.

Katliamın başından beri hukuk mücadelesi verdiklerini belirten avukatlar, sorumsuzluklarının ortaya konmasına rağmen TCDD yöneticilerinin, bakan ve yardımcıları ile genel müdür ve yardımcılarının aklanmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

TCDD’nin katliamın faillerini gizleme çabasının karşısında sorumluların tespiti üzerine mahkemenin ihbarından sonra Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı yaklaşık 1 yıl boyunca herhangi bir işlem yapmamıştır. Cumhuriyet başsavcılığına defalarca sunduğumuz dilekçelerdeki soruşturmanın selameti açısından TCDD yetkililerinin verdikleri bilgilerle yetinilmemesini gerekli görüldüğü takdirde TCDD bünyesinde arama, el koyma işlemlerinin yapılması gerektiğini talep etmemize rağmen savcılık tarafından taleplerimiz dikkate alınmadan soruşturma süreci akamete uğratılmıştır.

Cumhuriyet başsavcılığı tarafından aşağıda belirttiğimiz TCDD 1. Bölge Yetkilileri dışında mahkemenin haklarında işlem yapılması için ihbar ettiği üst düzey yetkilerin dahi ifadesi alınmadan soruşturma işlemini bitirerek iddianame düzenlemiştir.

Açıklamada ayrıca katliamda sorumluluğu olan herkesin yargılanana kadar hukuk mücadelesine devam edeceklerini belirten avukatlar, şunları söyledi:

Ailelerin tüm açıklamalarındaki tek talepleri ‘Başka canlar yanmasın gerçekler sorumlular yargılansın’dır. Bizler üst düzey sorumluların yargılanması için bütün yasal yolları kullanacağız ve bu yargılamanın takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Basın açıklamasında konuşan Mısra Öz ise “Çorlu Tren Katliamı dört yıldır ilerlemeyen bir dava içerisinde ve hepimiz buna şahidiz” dedi.

Öz, sözlerinin devamında şunları kaydetti:

Biz aileler olarak takipsizliği kabul etmiyoruz. Yargılamanın en üst düzey yetkililere kadar taşınması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bu bizim yıllardır verdiğimiz mücadele. Bu adaletsizlikten hepimiz çok yorulduk. Fakat üstü örtülmek istenen bir cinayet var. Bu cinayetlerin üstü örtülmeye devam ettikçe ülkemizde başka cinayetleri ve katliamları görmeye devam ediyoruz.