Haber: Fatoş Erdoğan

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018 25 kişinin yaşamını yitirdiği, 300’ün üzerinde kişinin yaralandığı tren faciasına ilişkin açılan davanın 8’inci duruşması bugün Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) üst yönetimi ile dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olan Ahmet Arslan'ın da içinde olduğu bir iddianame hazırlanması ve adil bir yargı sürecinin başlanmasını talep etti.

Aileler, 8'inci duruşma öncesi adalet taleplerini yineleyerek ve kazada hayatını kaybedenlerin isimlerini söyleyerek, adliyeye doğru yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe ailelerin yanı sıra ESP Eş Başkanı Şahin Tümüklü, Umut-Sen, DGD-SEN, Murat Oğraş, Acun Karadağ, Nursel Tanrıverdi ve CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ile İYİ Parti üyeleri katıldı.

Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde görülmeye başlana 8'inci duruşma, yoklama alınmasıyla başladı.

"BİZ YARGILANDIK, ONLAR YARGILANMADI"

Torunu Oğuz Arda Sel'i kaybeden Mehmet Öz, "Savcı iddianamesini neden iade etmediniz? Biz niye bu boş iddianame için buraya geldik? 25 kişi öldü, sanık sandalyeleri bomboş. Biz yargılandık onlar yargılanmadı. Adalet yoksa hiç yapmayın bu davayı. Biz de kendi başımızın çaresine bakalım" diye konuştu.

"BİZ 3 SENEDİR NEYİ BEKLİYORUZ?"

Çorlu tren katliamında eşini kaybeden Saliha Erbil ise şunları söyledi:

"Konuşmaya korkuyoruz bizi de yargıyacaksınız diye. Bizim ateşimiz sönmüyor. Neden adil bir yargılama yapılamıyor? Biz neyi bekliyoruz 3 senedir? Kızım okula gitmemiş bugün; 'Anne babamı kaybettik, sen ne zaman geleceksin' diyor.
Biz korkuyoruz; adalet isteyeni yargılıyorsunuz. Eğer adil yargılama yapmayacaksanız, siz de çekilin biz yolumuza bakalım."

"ADALET İSTİYORUM"

14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i, kız kardeşleri Emel Duman ile Derya Kurtuluş’u ve 5 aylık yeğeni Beren Kurtuluş’u kaybeden Zeliha Bilgin de, şöyle konuştu:

"Benim yavrum arka tarafta mezarlıkta yatıyor. Ben buralarda adalet istiyorum. Gerçek suçluları önümüze kim getirecekse artık geçsin. Sağ taraf neden boş 3 yıldır? Sanık saldalyeri neden boş? Adalet istiyorum."

"BİNALİ YILDIRIM KORUNUYOR"

Mısra Öz ise, şunları kaydetti:

"Ben bugün oğlum Oğuz Arda Sel adına konuşmak istiyorum. Tatiliniz nasıl geçti? İyi miydi? Biz iyi geçiremedik. 6 aydır bugünü bekliyoruz. Biz 6 ayı sizin gül cemalinizi görmek için beklemedik. Biz sizin için mesai saatinde görülecek bir dosyayız. Ama buraya 25 kişinin annesi, ailesi olarak buraya geldik. İddianame halen yok, katilleri koruyorsunuz. 3 yıldır 25 kişinin kanı bu dosyaya eklenmeyen korunan sanıkların üzerindedir. Binali Yıldırım korunuyor. Katilleri koruyor heyetiniz, katilleri koruyor savcılarınız. Biz adalet istiyoruz."

HAKİMDEN MISRA ÖZ'E: "İTHAMLARI KABUL ETMİYORUM"

Hakim Mısra Öz'e, "Sözünüzü kesmedim, ithamları kabul etmiyorum" dedi.

"OĞLUMUN, TORUNUMUN HAYALLERİ VARDI"

Necmettin Sel de, şu ifadeleri kullandı:

"Sorumlu kişiler çocuklarına sarılıyor. Ben oğlum ile torunuma sarılamıyorum. Oğlumun torunumun hayalleri vardı; yok oldu. Kim koruyor bunları? Gelsinler karşımıza hesap versinler. Bu sorumlular bu katilleri karşımıza getirin. Bunları koruyanların vicdanı kurusun. Utanmaz bunlar. Adalet yok, vicdan yok. Sizin de vicdanıza bırakıyorum. Savcının da. Benim çocuklarımın kemikleri sızlıyor. Rüyama giriyor 'Hakkımızı aramadınız' diye."

"TCDD'NİN YAZISI 25 KİŞİNİN KATLEDİLDİĞİNİN GÖSTERGESİ"

Av. Can Atalay da, şunları kaydetti:

"Konya'da yaşanan kazanın önlenmesine ilişkin dosyaya giren evrakta ne yazıyor: 'Biraz yağış var dedik, kamera ile gözetledik, trenlerin seferlerini durdurduk.' TCDD'nin bu yazısı; olası kastla Çorlu'da 25 kişinin katledildiğinin göstergesi. Bu dosya, olası kasıt dosyası. 6 aydan bu yana ihbar var. Savcı 6 aydır ne yapmış? Bile isteye havanda su dövmüş. Yazı yazmış ifade için ama gereğini yapmamış. Savcılık aklımızla dalga geçiyor. Soruşturma savcısı ile ilgili iki ihtimal var. Ya görevi kötüye kullanıyor ya da adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ediyor. Buradaki aileler 2 yıl 7 aydır bekliyor. Burada ciddi şüphe var, ama savcı hiçbir şey yapmıyor. Binali Yıldırım'a kadar uzanan bir suç örgütü var. Soruşturma savcısın ile ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz."

ARA VERİLDİ

Katılan vekillerin ardından iddia makamına söz verildi. Savcı yeniden bilirkişi ve keşif talebinin bağlantılı soruşturma sonucuna göre değerlendirilmesine ve katılan vekillerinin diğer taleplerinin reddini talep etti.

Sanıklara olası kasıtla 25 kez insan öldürmeden ve 297 kişiyi yaralamaktan yargınlandıkları için ek savunmaları soruldu:

*Celalettin Çabuk: "Suçsuzum beraatimi istiyorum."

*Çetin Yıldırım: "İfadelerim geçerli ek süre istemiyorum."

*Özkan Polat: "Süre istemiyorum verdiğim ifade geçerlidir."

Davaya saat 13.00'a kadar ara verildi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA 25 OCAK 2022'YE ERTELENDİ

Aranın ardından mahkeme ara kararları açıkladı. Çorlu Cbs soruşturmasının akıbetinin tekrar sorulmasına; kaza mahalinde yeniden keşif, bilirkişi ve tanık dinletme istemlerinin yeni soruşturma sonucuna göre tekrar değerlendirilmesine, Çorlu Cumhuriyet Savcısı hakkında HSK'ya ihbarda bulunulmasına karar verildi.

Bir sonraki duruşmanın 25 Ocak 2022 tarihine ertelenmesine karar verildi.

corlu2corlu1