HABER: FATOŞ ERDOĞAN

8 Temmuz 2018 tarihinde meydana gelen ve 7'si çocuk 25 kişinin ölümüne neden olan Çorlu Tren Katliamı'nın davası, Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Çorlu tren katliamı 2

Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ndeki duruşma öncesi aileler ve katılımcılar, Santral Parkı’ndan adalet talebiyle mahkemeye yürüyüş gerçekleştirdi.

Çorlu tren katliamı 4

Çorlu Tren Katliamı duruşması öncesi yapılan yürüyüşe CHP Milletvekilleri Muharrem Erkek, İlhami Özcan Aydın, Murat Bakan, TİP Milletvekili Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP, TİP Parti Meclisi üyeleri, parti avukatları ve Tekirdağ İl Örgütü çok sayıda kişi katıldı.

Çorlu tren katliamı 5

YÜRÜYÜŞTE CAN ATALAY'IN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI

Çorlu Tren Katliamı ailelerin avukatı Can Atalay'ın fotoğrafları da taşındı yürüyüşte. Av Can Atalay Gezi Davası'nda 18 yıl ceza almıştı. Aileler duruşmaya katılması için dilekçe vermişti.

Çorlu tren katliamı 3

Uzunköprü-Halkalı seferini gerçekleştiren trenin 8 Temmuz 2018 tarihinde seyir halindeyken Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi mevkiinde devrilmesi sonucu 25 kişi hayatını kaybetmiş, 328 kişi de yaralanmıştı.

CAN ATALAY'IN DURUŞMAYA KATILMASI REDDEDİLDİ

Çorlu Tren Katliamı Davası 10. duruşması Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülmeye başlandı. Av. Evren İşler, Gezi Davası'nda 18 yıl ceza verilerek tutuklanan Çorlu Tren Katliamı ailelerin avukatı Can Atalay'ın duruşma salonuna getirilmemesi üzerine Silivri Cezaevi’nden SEGBİS bağlantısı kurulmasını talep etti. 

Mahkeme heyeti Av. Can Atalay'ın duruşmaya sevk veya SEGBİS ile bağlantı kurması talebinin reddine oy birliğiyle karar verdi.

AİLELER SALONU TERK ETTİ

Duruşmada aileler söz aldı. Hüseyin Şahin Seher Şahin'in babası "Neden tutuklama yok, neyi bekliyorsunuz. 4 yıldır dava devam ediyor. Gerçek suçlular söz konusu olunca yargı duruyor, bizler için iddianame hazırlanması çok hızlı oluyor" dedi

Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz, "1417 gündür adalet bekliyoruz" dedi.

Bihter Bilgin'in annesi Zehra Bilgin, "Ben dört senedir evladımın üstünden çıkan kıyafetlerle yaşıyorum. Ölen iki kişinin ablası, birinin teyzesi, birinin annesiyim. Bana adaleti kim verecekse söyleyin ben onun yanına gideyim" diye konuştu.

"GERÇEK YARGILAMAYI GÖRMEYE GELDİK"

Oğuz Arda Sel'in dedesi Mehmet Öz, "Avukatlarımız ve bizler sesimizi yükseltmeyeceğim edeceğiz, bu böyle bilinsin. Bu kazanın nedeni de bu davanın bu kadar uzamasının sebebi de AKP’dir" ifadelerini kullandı
Melih Kurtuluş, "Masanın o tarafından baktığınızda süreç adil gözüküyor olabilir ama değil" diye konuşurken, Ekrem Tuna, "Ben dört senedir açık cezaevinde yaşıyorum. Adaletin kestiği parmak acımaz derler, siz görevinizi yapın. Sizden ricam budur. Kanımız yerde kaldı" ifadelerini kullandı.

Mısra Öz, "Biz bugün hurda adaleti, iddianameyi, gerçek yargılamayı görmeye geldik. Evrak işi istemiyoruz, asalet gelene kadar bu salonu terk ediyoruz" dedi.

Bihter Bilgin'in annesi Zeliha Bilgin ve Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz salondan birbirine sarılarak çıktı.

DURUŞMA 5 EKİM'E ERTELENDİ

Mahkeme heyeti dava duruşmasını 5 Ekim 2022 tarihine erteledi.

AİLELER "ADALET NÖBETİ"NE BAŞLADI

Çorlu Adliyesi önünde gerçek suçluların yer aldığı iddianamenin mahkemeye gönderilmemesi protesto edildi. Aileler, Çorlu Adalet Sarayı önünde 'Adalet Nöbeti' tutmaya başladı. 

DAVA SÜRECİNDE NELER OLMUŞTU?

16 Mart 2021’de yapılan 7. duruşmada mağdur ailelerin avukatları, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarındaki (TCDD) kusurlu makamları işgal edenlerin listesini saymış, başkaca araştırma taleplerini dile getirmiş ve soruşturmayı yapan Cumhuriyet Savcısı Galip Yılmaz Özkurşun hakkında mahkemenin suç duyurusunda bulunmasını talep etmişti.

Avukatların verdiği listede şu 26 isim bulunuyordu:

- Genel Müdür İsa Apaydın
- Genel Müdür Yardımcıları İsmail Çağlar, İsmail H. Murtazaoğlu, Mustafa Çav
- AR-GE/DERY Daire Başkanı Erol Tuna Aşkın
- Bölge Demiryolu Emniyet ve Risk Yönetimi Müdürü Cemal Yaşar Tangül
- TCDD Demiryolu Bakım Dairesi Başkanı Fahrettin Yıldırım
- TCDD İnsan Kaynakları Daire Başkanı Korkmaz Koçer
- TCDD Demiryolu Yapım Daire Başkanı Başar Kahraman
- DATEM İşletme Müdürü Güven Kandemir
- TCDD Demiryolu Modernizasyon Daire Başkanı Hasan Hüseyin Güney
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Erol Arıkan
- TCDD Taşımacılık A.Ş. Yolcu Daire Başkanlığı Erol Aslan
- TCDD I. Bölge Müdürü Nihat Aslan
- TCDD I. Bölge Müdür Yardımcısı Muammer Levent Meriçli
- TCDD I. Bölge Müdür Yardımcısı Halil Korkmaz
- TCDD I. Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Mümin Karasu
- TCDD I. Bölge Demiryolu Bakım Müdür Yardımcısı Levent Kaytan
- Devlet Demir Yolları İşletmesi Yönetim Kurulu’nun 27.06.2008 tarih ve 11/132 sayılı kararında ve 02.06.2010 tarih ve 11/78 sayılı kararında imzası bulunan Süleyman Karaman, Talat Aydın, Şükrü Kutlu, Ümit Ulvi Canik, Veysi Kurt ve İsa Apaydın

Çorlu Tren Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin ailelerin avukatları tarafından ihbar edilen TCDD’deki sorumluların birçoğunun ifadesi dahi alınmadı. Savcılıktaki bu işlemleri bekleyen mahkeme de hareketsiz durumda kaldı.
Mahkeme, bu dilekçeleri bütünüyle savcılığa havale etmişti. Bu tarihten sonra Cumhuriyet Savcısı Galip Özkurşun dosyadan alınarak, yerine yeni bir soruşturma savcısı atandı. Ancak aradan iki duruşma geçmesine rağmen savcılık, ihbar edilenlerden sadece bir kısım alt seviye çalışanın ifadesini aldı.

Bu süreçte mağdur aileler ve kamuoyu ihbar edilenlerin tümünün ifadelerinin alınıp, kovuşturma başlatılmasını beklerken, işlemler neticelenmedi.