Mimoza Çocuk Çalışmaları Ekibi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında “Mino’nun Şarkısı” adıyla bir çocuk şarkısı hazırladı. Şarkı, çocukların bedensel söz haklarının gelişmesini amaçlıyor.

Çocuğun insan hakları, cinsellik eğitimi ve iletişimi alanlarında çalışmalar yürüten Mimoza Çocuk Çalışmaları Ekibi, çocukların bedensel söz hakları özelinde koruyucu, önleyici çalışmaların gelişmesine, konunun kapsayıcı ve çözüm odaklı gündemleşmesine katkıda bulunmak amacı ile “Mino’nun Şarkısı” adını verdikleri çocuk şarkısını hazırladı.

ÇOCUKLARA GÜÇLENDİRİCİ MESAJ, YETİŞKİNLERE KOLAYLAŞTIRICI ÖNLEMLER

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında hazırlanan çocuk şarkısı çerçevesinde ayrıca “Mino’nun 4 Kuralı” adıyla 5 ile 8 yaş grubundaki çocuklara güçlendirici mesajlar verilmesi, yetişkinlere ise kolaylaştırıcı önerilerin sunulması amaçlandı. Çocukların bedensel söz haklarını öğrenmelerinin, bedensel ve kişisel sınırlarını tanıyıp ifade edebilmelerinin ve ihtiyaç duyduklarında destek isteyebilmelerinin kolaylaştırılması adına oluşturulan dört kural şöyle sıralandı:

Kural 1: “Bedenimin her yeri özel ve bana ait. Kimse bana sormadan, benden izin almadan dokunamaz, sarılamaz, öpemez. İstemediğim şeylere, oyunlara, şakalara zorlayamaz. Fotoğrafımı ve videomu çekemez”

Kural 2: “Tıpkı büyükler gibi benim de duygularım, sözlerim var ve hepsi önemli”

Kural 3:“Her şeyi kabul etmek zorunda değilim. İstemediğim şeyler olduğunda ‘ııh, cık, istemiyorum, hayır’ diyorum ya da başımı iki yana sallıyorum”

Kural 4: “Hoşuma gitmeyen bir şey olduğunda bunu saklamam, güvendiğim ve konuşmayı sevdiğim bir büyüğe anlatırım. Destek istemek hakkım”